Hlavní navigace

Názor k článku Pravidla pro síťovou neutralitu v USA končí, americká FCC se zbavila pravomocí nad operátory od anonym - Nečel jsem prozatím originál a samozřejmě neznám detailně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 12. 2017 9:33

    anonym (neregistrovaný)

    Nečel jsem prozatím originál a samozřejmě neznám detailně podmínky v USA. Ale ztrátou síťové neutrality si dokážu představit poměrně hravě na příkladu můj operátor a Netflix. Můj operátor nabízí kromě internetu také kabelovou televizi, v moderní formě, takže záznam, placené kanály, fyzicky internet a kabelovka používá stejné médium. Takto se jednoho krásného dne může klidně rozhodnout, že omezí rychlost Netflix a pokud chci sledovat televizi, nechť si objednám služby kabelovky od něj. V zásadě to bude z hlediska práva zcela v pořádku. A protože optických kabelů v zemi je velmi konečný počet, tak si můžu vybrat služby internetu od primárně operátora kabelové televize nebo jiného operátora kabelové televize. Oba mají v zásadě stejné služby, liší se jen mírně. A nijak nepochybuji, že pokud začne jeden, ostatní se přidají. A to se jedná jen o domácího uživatele, služba za pár kaček.

    Firmy mohou narazit na obdobný problém. Opět jako příklad, firma, centrála, pět poboček. Vše připojené k internetu, v zásadě ta nejlevnější služba, žádné SLA. A mezi pobočkami IPSec/SSL VPNka. Operátor může začít omezovat rychlost VPNky s tím, že má v nabídce vlastní řešení na MPLS nebo private LAN. S SLA, ale za zcela jiný peníz.Takže místo "blbé" xDSL přípojky do kanceláře kde sedí paní Vomáčková a Nováková, bude muset firma objednat, a hlavně zaplatit, regulérní MPLS/LAN službu.

    Docela se divím, že proti narušení síťové neutrality neprotestovali hlavně obsahoví obři typu Microsoft, Google nebo právě Netflix, tihle hodně riskují.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).