Hlavní navigace

Názor k článku Škodlivý dopad e-mailů na inteligenci? od Tom Tobula - Záleží na tom, co v práci děláte. Pokud...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 5. 2005 12:13

    Tom Tobula (neregistrovaný)
    Záleží na tom, co v práci děláte. Pokud vám chodí emailem jen běžná korespondence, mělo by stačit kontrolovat ho jednou denně. Smazat těch 50 spamů a přečíst ty 2-3 s nějakou informací. A pak si jít dělat své.

    Pokud jste na tech-supportu, tak to prostě je jeden z kanálů, kterým musíte promptně věnovat pozornost.

    Mezitím je šedá zóna, kdy se třeba s někým telefonicky domluvíte, že vám něco pošle rychle emailem a vy co nejdříve odpovíte, no tak se na mail podíváte. Kompromis je podívat se ráno a po obědě.

    ICQ pokud vůbec, tak ve firmě patří jedině do supportu, nebo jiného případu, kdy obě strany real-time sedí na netu a nemají po ruce telefon. Málokdo dokáže tak rychle psát jako mluvit (mluvená komunikace je také kvalitnější) a čas jsou peníze.

    Email má určitě smysl, pokud posíláte dokumenty aj. složitější informaci, kterou po telefonu nevyříkáte.

    Email stejně jako SMS můžou mít někdy smysl, pokud dotyčný je "přetížený" a nelze s ním mluvit osobně ani telefonicky (třeba právě proto, že se nenechá rušit ze svých schůzek a porad), pokud tedy reaguje.

    Studii chápu spíše jako upozornění, že je mnoho lidí, kteří fenoménu emailu podléhají, mají reaktivní potřebu. Zajímavé je upozornění, že po "snížení IQ" mizí schopnost rozpoznávat další "důležité" a "nedůležité" a člověk se mění na inteligentní responder pošty.

    Také by se dalo říci, že sekretářky vlastně chrání šéfy před tím, aby se jim nesnižovalo IQ :-).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).