Hlavní navigace

Skok do třetí dimenze

1. 3. 2002
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Předmětem dnešní skutečně rozsáhlé recenze je graficky i obsahově naprůměrně zdařilá prezentace společnosti Dimensio, s.r.o., která se zabývá grafickou tvorbou a prodejem specializovaného softwaru a hardwaru pro 3D grafiku. Se čtenáři se o své názory podělili Marek Nepožitek (Cinemax) a Pavel Nedobitý.


http://www.di­mensio.cz/

Po předchozí poměrně zdařilé prezentaci tady máme další kvalitní dílko, tentokrát z dílny brněnského webdesignerského a grafického studia PeckaDesign. Kvality recenzované prezentace Dimensio dokládá i fakt, že zhruba na přelomu ledna a února tohoto roku se na českém Internetu objevila její kopie, v podání prezentace DDM Libertin Česká Lípa. Tvůrce prezentace DDM Libertin (mj. student střední školy) okopíroval kompletní HTML kód webu Dimensia, na jehož základě se velmi neúspěšně pokusil vytvořit novou grafiku. Přes neustálé upozorňování tvůrce „kradené“ stránky – jak emailem, tak osobně – zůstaly stránky s okopírovaným designem online asi tři týdny. Pokud byste rádi viděli, jak kopie vypadala, umístil jsem její obrázek na Internet.

Vrátím se ale zpět k recenzovanému webu. Již v minulosti jsem jej několikrát navštívil, vždy ve spojitosti s pátráním po informacích o 3D modelovacím softwaru Rhinoceros, a tak už pro mne nebyl jeho design žádným velkým překvapením. Na mne osobně působí velmi čistě a precizně, zároveň však díky netradiční kombinaci barev svěže a moderně. Nebál bych se říci, že autorům se podařilo výborně skloubit seriózní zpracování s módními prvky a barvami.

K celkové kompozici bych měl pouze pár drobných výhrad. Například se mi z hlediska navigace nezdá úplně ideální, že menu je roztroušené na více částech stránky (horní pruh, pruh nad textem, levá část vedle textu, případě ještě část pod textem). Ale chce to jen trochu zvyku a návštěvník si zorientuje – ostatně, myslím si, že design by neměl být jen o ergonomii a jednoduchosti, protože potom by byly všechny prezentace stejné. Nesouhlasím totiž s názorem, že na Internetu lidé hledají hlavně informace a zpracování je druhořadé; kdyby to tak bylo, dodnes bychom bydleli v jeskyních a večeři chodili lovit do lesa (řečnická otázka: proč stavět obydlí, když v jeskyni se dá také bydlet?).

Další námitky týkající se kompozice mám k zarovnání nadpisu „novinky“ na úvodní stránce a k zarovnání a velikosti slova „copyright“ v dolní části stránky. Slovo „novinky“ je natisknuto k levému okraji hlavní části stránky a opticky na mne působí, jako by vypadávalo ze zbytku designu. U „copyrightu“ nechápu, proč je napsaný tak velkým fontem – zbytečně upoutává pozornost, přestože nejde o nic extrémně důležitého. V této podobě ho tedy beru spíše jako grafický prvek. Vyjma přemrštěné velikosti je text přilepen k čáře, která slouží optickému rozdělení designu na určité bloky. Nevím, zda jde o úmysl, ale mně se to nelíbí.

Jak jsem napsal již o několik odstavců výše, na prezentaci mne nejvíc zaujaly barvy. Svítivě zelená, v kombinaci s šedivou a oranžovou, se na Internetu nevidí nijak často. O to více se mi líbí. Když vezmu v potaz vlastní zkušenosti a navrch si prohlédnu několik jiných českých prezentací, jež mají ne zcela běžné barevné ladění, nutně docházím k závěru, že dobře pracovat s netradičními barvami není vůbec snadné. Autorům Dimensia se to až na pár drobných detailů vydařilo – těmi detaily myslím třeba skoro nečitelné červené písmeno „M“ ve slově Dimensio, které je napsané na tmavě šedivém podkladu horní nabídky.

Když už jsem zmínil kompozici i barvy, nemohu vynechat zmínku o snad bezchybném kerningu a antialiasingu textů v grafických prvcích, což se také nevidí pokaždé. Mnoho rádoby-designerů by si v tomto ohledu z webu Dimensia mohlo vzít příklad.

Další věcí, o které se zmíním pozitivně, je formátování textu, které příjemně překvapí. Texty jsou dobře členěné, pro zpřehlednění zvýrazňované tučným písmem nebo odlišnou barvou. Provázání pomocí hyperlinků drží s formátováním krok, stejně jako povedené tabulky.

Obsahově je rozsah stránky více než dostatečný – krom vyčerpávajících informací o produktech lze narazit i na tutoriály ke stažení, články z časopisů, ukázky renderingů, odpovědi na často kladené otázky a další. Jen mi při takovém rozsahu prezentovaných informací přijde trochu nepraktické zpracování pomocí statického HTML. Přinejmenším muselo dát vytvoření webu dost práce, nemluvě o aktualizování. Generování obsahu z databáze by zde bylo více než vhodné, ale v tomto směru jde jen o krátkodobou výtku – v nejbližší době se údajně plánuje přechod serveru na technologii PHP v kombinaci s databází MySQL.

Prezentaci jsem zkoušel načítat v Internet Exploreru, Navigatoru, Opeře a netradičně i Lynxu. První tři prohlížeče ji zobrazily takřka shodně a naprosto korektně. V čistě textovém Lynxu to bylo již horší, zejména kvůli absenci alternativních popisků obrázků. Přesto je v Lynxu převážná většina prezentace čitelná a s trochou bádání mezi odkazy i použitelná.

Validátor upozornil nejprve na chybějící specifikaci typu dokumentu (tag DOCTYPE). Když jsem zaškrtl, aby pro validaci použil normu HTML 4.01 Transitional, hlásil nemalý počet chyb. Nejčastěji se opakující chybou je absence tagu ALT u obrázků. Dále chybí atribut TYPE u tagu SCRIPT, „přebývající“ nepovolené definice okrajů stránky v tagu BODY, nepovolený atribut HEIGHT u tabulek a také špatné umístění tagu, definujícího použítí externího souboru s kaskádovými styly (jde o tag LINK; je nesprávně umístěn v tělě – BODY – dokumentu). Jinak je kód poměrně přehledný, na čemž má lví podíl populární WYSIWYG HTML editor Macromedia Dreamweaver, pomocí něhož byl web pravděpodobně tvořen.

Přes několik negativ, zmíněných v recenzi, je mé dnešní hodnocení jednoznačné. Prezentace Dimensia svým zpracováním i obsahem výrazně vybočuje z průměru českých internetových prezentací, a jako taková si ode mne zaslouží ohodnocení devíti body z deseti. Bez dalšího komentáře.

Rodný list website

BRAND24

server:
Dimensio, s.r.o. (www.dimensio.cz)
zadavatel:
Dimensio, s.r.o.
agentura:
PeckaDesign, s.r.o. (www.peckadesig­n.cz)
art director:
Michal Horák
velikost týmu:
2 designéři
doba realizace:
3 týdny
použité technologie:
HTML, DHTML, JavaScript
server běží na Apache (Linux) a hostuje u Globe Internet
datum spuštění
24. dubna 2001

Pavel Nedobitý
Webdesigner na volné noze
pal@crx.cz
ORIGINALITA ŘEŠENÍ
Stránky nelze považovat za nikterak originální, ale nedomnívám se, že by to zde bylo na škodu. Jejich klasická byznys koncepce, přehledné menu, které je umístěné přesně tam, kde ho návštěvník čeká a elegantní, nevtíravá organizace textu  – to vše na originalitě moc nepřidá.
POUŽITELNOST
Stránky jsou díky jednoduché, vzdušné koncepci dle mého soudu velmi dobře použitelné. Struktura menu se mi zdá čitelná a logická – dvě úrovně jsou řešeny bez ztráty přehlednosti. HTML kód je optimalizován taktéž velmi dobře – stránky jsou rychlé a načítají se postupně, čímž evokují dojem rychlosti ještě vyšší. V Navigatoru i Internet Exploreru je vše bez nejmenších problémů.
TECHNICKÁ NÁROČNOST
Díky již zmíněné jednoduchosti (jak v celkové koncepci, tak v použitých technologiích; prakticky HTML a JS) je technická náročnost stránek minimální. Možná by neškodil nějaký malý (např. 150×120) FLASH, který by stránky ozvláštnil a přitom by nemusel dramaticky zvýšit náročnost.
ESTETICKÝ DOJEM
Web působí moderně, dynamicky, progresivně. Přesně vyjadřuje corporate identity, jakou bych očekával od dynamicky se rozvíjející firmy s orientací na mladou a energickou klientelu. Vzhled přitom nijak neuráží a z celkového hlediska je velmi elegantní. Vytknul bych pouze jaksi tupé, nevýrazné ukončení levého panelu – absence ostřejšího rozhraní mezi INFORMACÍ a POZADÍM ještě umocňuje šedá barva v celé levé části.
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Celkově se dle mého jedná o výborné stránky, technologicky perfektně zvládnuté. I když nevyužívají moderní vymoženosti, jako je FLASH či DHTML (a dokonce ani PHP), patří rozhodně k high-endu na českém webdesigovém trhu.
CELKOVÉ HODNOCENÍ
9/10

Marek Nepožitek
Jednatel společnosti Cinemax, s. r. o., zabývající se designem, DTP, webdesignem a vývojem počítačových her
info@cinemax.cz
(KOMENTÁŘ MIMO KATEGORIE)

Sám se považuji především za designéra, a proto musím ocenit lehkost, s jakou autoři vytvořili základní kostru, na které tato prezentace stojí. Ať již jde o zvolený barevný koncept nebo působivou detailnost, funguje design tak, jak má a navozuje potřebnou atmosféru.

Grafika je datově nenáročná a tedy rychlá, barevnost je moderní a svěží, čárové detaily a artwork evokují neodbytný dojem trojrozměrného modelování. Nic nechybí a nic tu není navíc.

Řekl bych, že není těžké se v rozsáhlých a proměnlivých navigacích (dvě horizontální pevné nahoře a jedna vertikální „měňavka“ vlevo) ztratit, o to těžší je najít opět cestu a pochopit logiku ovládání. Často se dublují odkazy v horizontální a vertikální nabídce. Položky v levém menu se záludně přeskupují a mění své pořadí nejen v závislosti na výběru v nadřazené horizontální nabídce, ale i po zvolení některých položek na stejné úrovni. Po nějaké době zjistíme, že je to záměr a že jde o tématickou aktualizaci menu pro jednotlivé kapitoly.

ORIGINALITA ŘEŠENÍ
Design je maximálně precizní a stylový. K originalitě mám jedinou poznámku – i krátký pohled na prezentaci autorů webu (http://www.pec­kadesign.cz/) zpochybní originalitu barevné kombinace. Nevím, jestli je to vůči klientovi fér.
POUŽITELNOST
Až na malé chybky celá stránka funguje. Ovládání a orientaci komplikují popsané nepřesnosti ve vertikálním menu. Osobně oceňuji, když prezentace neobsahuje nefunkční odkazy nebo odkazy na rozpracované kapitoly webu. Zde může být ukázkou tlačítko „English“, které je neaktivní a tedy matoucí. Je třeba ocenit vysokou informační hodnotu prezentace a tématické provázání na oficiální server aplikace Rhinoceros.
TECHNICKÁ NÁROČNOST
Absolutní souhlas se zvolenou kompatibilitou. V jiných systémech, než je požadovaný Internet Explorer nebo Navigator, je podle mého názoru funkčnost zcela zbytečná. Takové požadavky významným způsobem omezují tvůrce v rozletu a prodražují výrobu stránky.
ESTETICKÝ DOJEM
100%
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Jako designér jsem webem nadšen. Velké výhrady mám však k přehlednosti a k absenci databázového řešení. Umožnilo by efektivnější správu prezentace a zároveň by vyžadovalo vytvoření přísně logického ovládání. Na takový rozsah dat je, myslím, nasazení SQL povinností.
CELKOVÉ HODNOCENÍ
7/10

V rubrice SkrzNaSkrz vycházejí pravidelně každý pátek recenze webů tvořených předními českými webdesignerskými studii. Web vybírá redakce ze seznamu referencí, které webdesignerská studia a webdesigneři zveřejňují na svých prezentacích. Web je recenzován redaktorem Lupy a nezávisle na něm též jednou či dvěma osobnostmi (vybranými redakcí), pocházejícími z řad tvůrců webů nebo profesionálních uživatelů Internetu.

Považujete kritiky prezentací v rubrice SkrzNaSkrz za přínosné?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již několik let zabývá počítačovou grafikou a internet designem. Mezi jeho další koníčky patří například klasická fotografie či poslech kvalitní hudby.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).