Hlavní navigace

Skoro jako 5G. Operátor O2 v Kolíně spustil mobilní síť s rychlostí až 1 Gb/s

12. 3. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Takzvané 4,5G ale prozatím zůstane doménou jednoho města. O2 rozjíždí také bezdrátový internet na 3,7 GHz.

Operátor O2 považuje město Kolín za svůj „technologický polygon“, kde může zkoušet nasazovat novinky. Je relativně blízko od Prahy, jde o město střední velikosti, kde už se dá pracovat s vypovídajícím vzorkem uživatelů, a také má podle O2 progresivní radnici, která nasazování nových technologií podporuje. I proto operátor plánuje, že se spouštěním budoucí 5G sítě začne právě zde.

Nasazení skutečného 5G je prozatím poměrně daleko, zveřejněny ostatně nebyly ani finální podmínky chystané aukce kmitočtů. Jasné nejsou ani obchodní modely a prozatím se reálně (mimo vzletných vizí) mluví zejména o využití pro bezdrátový fixní internet. O2 tedy v Kolíně prozatím zprovoznilo síť, o které říká, že nabízí rychlosti připojení, jakou nabídne právě 5G.

Do komerčního provozu operátor spustil technologii LTE Advanced Pro označovanou také jako 4,5G. Teoreticky může nabídnout rychlost až 1 Gb/s. Odezvy zůstávají poplatné parametrům LTE/4G.

Na jaké technologii O2 svou síť v Kolíně staví? Podívejte se do zákulisí:

O2 konkrétně využívá princip takzvané carrier aggregation: spojení čtyř pásem LTE, konkrétně 800, 1800, 2100 a 2600 MHz při celkové šířce 65 MHz (10, 20, 15 a 20 MHz). Aby se propustnost ještě zvýšila, nasadil operátor anténní systém 4×4 MIMO (těchto vysílačů je osm a brzy budou instalovány další dva) a kódování 256QAM. V konečném součtu se teoretické rychlosti blíží gigabitu za sekundu, který je dostupný v rámci širšího centra Kolína.

Během testování se ukázalo, že onen gigabit je skutečně spíše teoretický. Hodnoty downloadu běžně ukazovaly hodnoty mezi 430 až necelými 500 Mb/s, u uploadu se pak hodnoty dostaly k 60 Mb/s. Rychlosti ovlivňují tradiční atributy jako vytíženost nebo vzdálenosti. Rychlosti oproti tradičnímu LTE ale mohou být téměř desetinásobné.

Porovnání rychlostí (zleva): 4G CAT 16 (474 Mb/s), 4G CAT 6 (54,7 Mb/s), 3G (14,1 Mb/s)
Autor: O2

Porovnání rychlostí (zleva): 4G CAT 16 (474 Mb/s), 4G CAT 6 (54,7 Mb/s), 3G (14,1 Mb/s)

Operátor systém staví na technologiích finské společnosti Nokia. Na rádiovou část a WTTx pro fixní bezdrátový internet pak využívá také prvky od čínské firmy Huawei. Hardware je stavěný tak, že je připraven na spuštění skutečné 5G sítě, k čemuž bude stačit už jen softwarový upgrade.

O2 v dohledné době neplánuje, že by tuto technologii začal nasazovat také v dalších částech Česka, a stejně tak neplánuje další masivní rozšiřování přímo v Kolíně. Zde si mimo jiné chce vyzkoušet, jak se s nasazenou novinkou pracuje. Rozumná velikost města zároveň přispívá k tomu, že nejsou potřeba zbytečně vysoké investice.

Značné bezdrátové rychlosti tedy zatím mohou využívat obyvatelé jediného města. Ti ale musí mít mobilní zařízení podporující LTE kategorie 16 (LTE cat. 16). To už modernější smartphony mají a O2 zároveň v prodejnách v Kolíně nabízí zákazníkům slevu pět tisíc korun na Samsung Galaxy S9. Akce není pouze pro obyvatele Kolína a pro telefon si může přijet každý.

UX DAy - tip 2

O2 vedle toho postupně rozšiřuje pokrytí svojí bezdrátovou sítí běžící na 3,7 GHz, kterou označuje jako „5G na doma“. Komerční provoz na základě dražby z roku 2017 operátor spustil koncem loňského roku. Začínal s maximální rychlostí 100 Mb/s, nyní však zavádí i nový tarif s rychlostmi 250/25 Mb/s. Cenovka je nastavena na 749 korun měsíčně.

O2 uvádí, že prostřednictvím 3,7 GHz už pokryl asi 10 % domácností v Česku. „Registrujeme řádově stovky platících zákazníků,“ uvádí ředitel technologické sekce O2 Jan Hruška. Řadu z těchto zákazníků se daří rekrutovat ze zákazníků využívajících připojení od Wi-Fi providerů. Například Nordic Telecom, který síť na 3,7 GHz také provozuje, tento způsob připojení vidí pro Wi-Fi hráče jako zásadní konkurenci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).