Hlavní navigace

Skoro miliardu na stavbu vysokorychlostního internetu si má v druhé výzvě dotací rozdělit šest firem

10. 6. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ministerstvo průmyslu a obchodu uzavřelo druhou výzvu evropských dotací na pokrytí tzv. bílých míst vysokorychlostním připojením. Ve hře je teď další výzva na dalších 1,5 miliardy Kč.

Celkem necelou miliardu korun doporučila výběrová komise projektům v druhé výzvě dotací na stavbu broadbandu v tzv. bílých místech, která se poskytovatelům nevyplatí pokrývat na komerčním základě. Vyplývá to ze zápisů z jednání komise na webu ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Jde o první peníze, které se státu z evropských dotací na stavbu broadbandu patrně podaří úspěšně vyplatit.

První kolo hodnocení proběhlo na začátku února, druhé pak až na konci května 2020. Do druhé výzvy v rámci unijního operačního programu OP PIK se původně přihlásilo celkem 40 projektů, devět z nich ale úřad vyřadil kvůli nesplnění podmínek. Peníze nakonec má přislíbeno celkem 31 projektů šesti firem.

V rámci prvního jednání komise bylo podpořeno 26 projektů v celkové výši 382 400 602,03 Kč, v druhém kole přibylo dalších pět projektů v hodnotě 575 004 607,01 Kč. Jeden posuzovaný projekt komise v druhém kole nedoporučila „z důvodu překryvu ve stejné intervenční oblasti jako jiný podpořený projekt, který získal větší počet bodů“. Celková alokovaná částka má tak dosáhnout 957 405 209,04 Kč – vyčerpat se tedy má skoro celá miliarda Kč, která byla na druhou výzvu určena.

„Aktuálně ministerstvo vydává potřebná rozhodnutí o dotaci,“ potvrdila Lupě mluvčí MPO Štěpánka Filipová. „Projekty jsou propláceny ex post, tedy po dokončení dílčích etap a předložení faktur. To, kdy dostanou dotační peníze, tedy záleží na vlastní realizaci projektů,“ dodala.

V druhé výzvě podle ní se svými projekty uspělo celkem šest společností: cloudevelops, CETIN, Infos Art, Profit Pro, JAW.cz a Speednet. Některé firmy podaly více projektů, ze zápisů výběrové komise ale není zřejmé, které konkrétní projekty kterým konkrétním firmám patří.

Například firma CETIN ale po prvním zasedání komise v únoru sama oznámila, že z evropských fondů v druhé výzvě získala 338 milionů Kč, které doplní 123 miliony ze svého rozpočtu. Peníze má použít na rozšíření své optické sítě do 143 obcí v ČR.

V polovině letošního dubna ministerstvo vypsalo třetí výzvu, která je ale určena na podporu vzniku a rozvoje digitálních technických map krajů. Začátkem března MPO vypsalo také čtvrtou výzvu, ve které plánuje na stavbu a rozvoj broadbandu v tzv. bílých místech rozdělit z evropských dotací celkem 1,5 miliardy Kč. Přihlášky začal úřad přijímat 4. června a firmy se mohou hlásit do 5. srpna 2020.

BRAND24

Dotace na pokrývání bílých míst v Česku za sebou mají neslavnou historii. Původně chtěl stát z evropských fondů na tento účel rozdělit necelých 14 miliard Kč. Ministerstvo ale nejdřív nebylo schopné sepsat smysluplný Národní plán rozvoje sítí nové generace, který byl podmínkou pro čerpání peněz z EU. Podmínky první výzvy pak úřad v roce 2017 nastavil tak špatně, že se do ní přihlásili jen tři zájemci. Ani ti ale nakonec kvůli chybám MPO dotaci nezískali.

Ministerstvo tak dosud firmám žádné dotace na stavbu broadbandu v tzv. bílých místech nevyplatilo a stát nakonec skoro polovinu z původně určených 13,8 miliardy Kč přesunul na jiné účely, konstatoval v závěrech své nedávné kontrolní akce Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).