Hlavní navigace

Názor k článku Skoro miliardu na stavbu vysokorychlostního internetu si má v druhé výzvě dotací rozdělit šest firem od Filip Jirsák - Jakmile se rezignuje na racionální uvažování a nastoupí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 6. 2020 22:40

    Filip Jirsák

    Jakmile se rezignuje na racionální uvažování a nastoupí ideologie, je to vždy špatně – ať jde o ideologii komunistickou nebo ideologii „všechny dotace jsou špatně“.

    Stát peníze obvykle neloupí. Placení daní jejich plátce nepoškozuje, naopak mají velkou výhodu, že mohou čerpat to, co se z daní platí. Dotace mívají nastavena nějaká kritéria a může je získat každý, kdo je splní – včetně té „konkurence“. A dotace se obvykle poskytují tam, kde kompenzují nějakou nevýhodu.

    To, že se nevyplatí firmě investovat někde do širokopásmového připojení, neznamená, že se to nevyplatí. Ta firma chce třeba návratnost dva roky, ale návratnost je třeba 10 let. Firma do toho nepůjde, ale neznamená to, že se to nevyplatí.

    To, že lidé použijí peníze, na co chtějí, neznamená, že je použijí dobře. Ale hlavně to není pravda – lidé by ty peníze třeba chtěli použít na rychlé připojení k internetu. Ale když ho v dané lokalitě nikdo nenabízí, můžete chtít horem dolem, a nepomůže to.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).