Hlavní navigace

Skript nereaguje

1. 9. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Skript na této stránce je buďto zaneprázdněn, nebo přestal reagovat. Nyní můžete provádění skriptu ukončit, nebo počkat, zda se dokončí samo...
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Tato pozitivní věta je poslední dobou mým každodenním přítelem. Jejím autorem je Mozilla Firefox 1.5, a zobrazuje se při vstupu na prakticky všechny zpravodajské servery. Po násilném ukončení vzbouřeného skriptu je příslušná webová stránka zobrazena, a funguje poněkud překvapivě přesně tak, jak má. K některým stránkám je ovšem třeba se prokousat až třemi skripty, což je velice otravné.

Určitě si říkáte, že když používám tři roky starý webový prohlížeč, tak se podobným věcem nemám divit. Když vám řeknu, že ho používám na jedenáct let starém notebooku, s GPRS připojením a pod Windows 98, budete si jistě lehce ťukat na čelo a prohlašovat, že jsem se když ne zbláznil, tak alespoň mírně přiblbnul. Ovšem nechme stranou detaily mého technicko-historického dobrodružství (beztak jsem je zde již několikrát ventiloval), a podívejme se na podstatu problému.

BRAND24

Ještě loni touto dobou byla na stejné hardwarové i softwarové konfiguraci ona hláška spíše výjimkou. Dnes je naprostým pravidlem. Jak je to možné? Nemám čas na identifikaci a analýzu ostudného skriptu, ale domnívám se, že došlo k určitému posunu u autorů webových stránek. Těm se patrně zvýšil práh minimální konfigurace prohlížeče (a potažmo jeho hostitelského zařízení), který je nezbytně nutný k tomu, by jejich stránka fungovala. Kdyby byly servery testovány na „historických“ konfiguracích, na renonc by se přišlo. Leč protože se jsou testovány na moderních strojích, které skript utáhnou, je vše v pořádku.

Říkáte si, proč by měl někdo testovat webové servery na deset let starém vybavení, které je tak možná pro sběratele. To je sice pravda, ale stále funguje. A co více, na mnoha místech se s počítačem počítá jako s dlouhodobou investicí, a jako se zařízením, jež musí fungovat velmi dlouho na stejném hardwaru. Jeho „nepodpora“ ze strany tvůrců obsahu, respektive webových stránek, je pak – domnívám se – i přes pokročilý věk konkrétní konfigurace stále ještě ranou pod pás.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).