Hlavní navigace

Názory k článku Skryté titulky na prahu digitální televizní éry

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 1. 2008 12:49

    Markéta (neregistrovaný)
    Váš názor mi mluví z duše a to nejsem neslyšící. Také považuji české televize za opožděné ve vývoji co se všeobecně (nejen skrytých) titulků týče. Třebaže slyším, uvítala bych skryté/titulky u všech (filmových, seriálových, zpravodajských, zábavných) pořadů v původním znění. Stejně jako by mělo vždy být dostupné duální vysílání v původním znění, tak by měly být dostupné titulky pro lidi, kteří odmítají hloupnout všudypřítomným dabingem. Dabing není originál a v mnoha zemích na západě i na severu od našich hranic se vůbec nepoužívá. Ani děti tam pak nemají problémy s angličtinou, natož aby tam jako u nás žili dospělí lidé, kteří nejsou schopni stihnout titulky byť jen přečíst. Je to naše ostuda, a nezměrná arogance médií, kteří mi (a to ani přes satelit, kde mám na výběr opět dabing, nebo pouze původní znění bez titulků) nedávají na výběr mezi dabovanými a titulovanými programy, s vyjímkou typu "jednou za týden ve 22.20 hodin na ČT2" mě nesmírně rozčiluje.
  • 7. 1. 2008 23:17

    Lenka (neregistrovaný)
    Jsem neslyšící aVáš názor mi mluví z duše.Snad si ti chudáci vydělají tv reklamami dost na to aby nám ,bohem zapomenutým ,také dopřáli ten luxus vědět,co se na tv obrazovce vlastně děje.Díky moc za zastání!Už to bylo potřeba.
  • 5. 11. 2007 14:54

    AlDo (neregistrovaný)
    Dobry den,

    mel bych dotaz a zaroven smutne konstatovani, proc se na TV Prima nemuzu divat, ac bych chtel. Jsem bohuzel neslysici. Je smutne, proc TV Prima neotitulkovava skrytymi titulky zahranicni serialy a filmy, vcetne sve produkce, ktere maji nebo mely uspech. Treba bych rad kouknul na serial Chirurgove, ktery byl kvuli Vyvolenych prerusen, a serial, Nemocnice Chicago Hope. Tesil jsem se na ne, kdyz byla upoutavka. Jenze kdyz jsem se podival do TV prehledu a zjistil, ze ac se bude treba serial Nemocnice Chicago Hope vysilat od Po-Pa od 12:35 hod., tak k memu prekvapeni, skryte titulky nema. To stejne se stalo u odvysilaneho serialu Chirurgove, Zoufale manzelky (vysilaly se myslim v pondeli po 22 hod.), Sberatele kosti (vysila/l se v Ctvrtek po 22 hod., ted je kvuli Vyvolenych cas a den zmenen), nebo ted bezi serial MASH Po-Ne (na TV Nova mel skryte titulky, na TV Prima ne). To stejne se deje u temer vsech zahranicnich filmu a serialu, i u vasi produkce, ktere jsou vysilany ve vsedni dny a to (Pondeli az Patek nebo v Nedeli), od 20:00 hodin. Jedina vyjimka, ale ne vzdy, byva v Patek a v Sobotu. V tyto dny jsou nektere zahranicni filmy od 20:00 hod. otitulkovane a vyjimecne i po 22 hodine nebo po pulnoci, ve vsedni dny uz ne. Vim, ze se chystate odvysilat druhou radu uspesneho serialu Prison Break a mam opravneny strach, ze bude bez skrytych titulku (Nova bude serial Prison Break vysilat od 26.9. a budou mit skryte titulky). Nechapu proc tomu tak je. Snad jste presvedceni, ze neslysici se na TV divat nemaji, aby si nekazili oci. Jine vysvetleni pro to nemam. Chceme byt tez divaky TV Prima a reklama nas take oslovi, az vas pocit je mozna jiny. Diky tomu, ze nemuzeme sledovat TV Primu ve vecernich a pomalu i dennich hodinach, od Pondeli do Patek vcetne Nedele, tak prepiname a zustavame na CT, kde jsou filmy, serialy, publistika, zabava, vcetne zprav, otitulkovane. Nezadam, aby TV Prima otitukovavala vse (zpravy, publistiku, zabavu atd.), od toho je verejnopravni TV. Presto by mela otitukovavat alespon filmy a serialy z vlastni produkce, coz ani tohle necini, na rozdil od TV Nova. Nedalo by se to v budoucnu zmenit, aby zahranicni filmy a serialy, alespon reprizy, byly otitulkovane bez toho, v jakych casech a dnech budou odvysilany? Tesim se na odpoved.

    S pozdravem a pranim hezkeho dne
  • 1. 11. 2007 18:55

    Radek Donát (neregistrovaný)
    Pokud vim, vetsina PVR nahrava kompletni kanalovy transportni tok, tedy vse co k nemu patri, obraz, zvuk, teletext (cely, vcetne titulku, stranka 888) i DVB titulky (pokud by se ovsem vubec nejake vysilaly, ze). A umoznuje je i prehravat. Pri prehravani je pak lze volitelne zapnout nebo vypnout, uplne stejne jako pri zivem vysilani. Na 100% jist si jsem v tomto smeru vsemi Topfieldy rady TF-5x00PVR a Dreamboxy DM-600 i DM-7025, ale urcite jich bude mezi PVR mnohem vic, ne-li uplne vsechny. Prilezitostne vyzkousim a doplnim dalsi modely. Toto se jinak testuje spise okrajove, protoze to zajima velmi male procento divaku. Je to ale dost zajimava funkce. Krome lidi s poruchou sluchu ji vyuziji napr. cizinci, kteri casto tuto funkci vyslovene vyzaduji kvuli lepsimu porozumeni cestine, pripadne ke kontrole gramatiky (to by se ostatne hodilo i leckterym slysicim Cechum ;-)). Hodi se to treba i tehdy, kdyz nechcete pri prehravani rusit (napr. spici dite) a potrebujete zaznam videt i slyset (napr. vecerni zpravy).
  • 1. 11. 2007 12:57

    Tazmania (neregistrovaný)
    Ja se taky primlouvam. Je to nejlepsi způsob jak dát lidem vědět ohledně těchto přístojů, co si mají koupit, nebo co na trhu chybí. Takhle není jasné co a jak. Nejlepší by bylo testování třeba přes MFDNES, oni by se toho úkolu určitě rádi ujali.
  • 1. 11. 2007 12:51

    Tazmania (neregistrovaný)
    Ja bych hrozne moc uvital nahravani titulku na PC sestave. Zkousel jsem spoustu karet. Az jsem nasel jednu, kdy pri prehravani obrazu jedou i titulky. Bohuzel jsem to musel upravit tak ze jsem zmensil obraz a titulky jsem dal pod obraz. Program na PC kartu nezvladne hazet teletextove titulky na obraz. Co se tyce nahravani titulku a obrazu, tak jedina moznost je pak nahravat celou obrazovku nejakou kamerou. I kdyz to PC karta sama umi a pocitac to sam nahraje tak tam titulky nikdy nebudou, protoze neexistuje software na prehravani titulku v obraze.
  • 31. 10. 2007 8:50

    HUK (neregistrovaný)
    Když jsem sháněl videroekordér který umí nahrávat titulky (který jsem nakonec s trochou štěstí našel), prověřoval jsem různé jiné varianty.
    1) Sami prodejci byli překvapeni, že DVD rekordér to neumí. Jeden prodejce vyjednal možnost nechat ve výrobě upravit malý televizor tak, aby zamíchal teletext do obrazu, který lze nahrát na DVD rekordér (ne na videorekordér, používá jiný kanál), ale to bych musel mít tento televizor někde na skříni jako druhý pouze pro nahrávání.
    2) Potom jsem prověřoval schopnosti PC TV karet a jejich SW a z překvapením jsem zjistil, že jsem nenalezl žádnou, která by uměl zamíchat titulky z telextu do obrazu. Přitom právě v případě PC programů by s tím něměl být problém. Prosím, pokud tento příspěvek čte někdo, kdo by byl schopen něco takového vytvořit, aby kontaktoval organizaci www.frpsp.cz, která by tuto aktivitu přijala s velkmým povděkem a zajistila by patřičnou reklamu mezi neslyšícími. Děkuji
  • 29. 10. 2007 6:56

    anonymní
    Přimlouval bych se za recenze rekordérů zaměřené na nahrávání pořadů včetně titulků. Nikde nic podobného není a většina recenzí toto úplně pomíjí.
  • 28. 10. 2007 21:38

    DVB-T/S/C (neregistrovaný)
    V tomto pripade je to chyba prijimace, ktera do dnes zatim nebyla opravena ani v poslednim dostupnem firmware.
  • 28. 10. 2007 21:08

    Tazmania (neregistrovaný)
    Také by mě zajímala odpověď na tuto otázku. Všimnul jsem si, že je odbavování titulků z převedeného digitálního příjmu velmi pomalé při sledování skrytých titulků na analogové televizi. Myslím, že si to zaslouží podrobnější článek, jaké jsou možnosti ohledně nákupu a výběru pro běžného uživatele, který bude chtít sledovat skryté titulky. Osobně jsem pro zavedení podtitulků DVB. Postupnou digitalizací v ČR pravděpodobně bude teletextové vysílání skrytých titulků přecházet na podtitulky DVB. Také jsem pro zvýšení počtu procent titulků, hodně mi to pomáhá zvyšovat informovanost toho co sleduji!
  • 27. 10. 2007 22:23

    anonymní
    Take chci zkritizovat titulkovani na Reportu od Ostravske televize. To je opravdu velka HAMBA jake chyby se tam nachazeji. Titulky se vubec nemeni,apak to najednou leti tryskem, ze clovek nic neprecte, NEODPOVIDA TO PRAVDIVE MLUVENE INFORMACI ATD..
    Dale na CT1 bezi opakovani filmu Navstevnici. Jak je mozne ze tentokrat nejsou titulky k dispozici, kdyz v minulosti to bylo otitulkovano!!!!!!!!!!Kde jsou ty titulky? Prece nikdo mi nebude tvrdit,ze se zmenila cestina a musi se delat pro kazde opakovani filmu nove titulky (snad leda proto,aby se doslo k cislu 70% otitulkovanych poradu. Jinak to fakt nechapu proc neni s filmem ulozeno do archivu i titulkovani.)
    V nedeli bezi pasmo pohadek pro deti.Jelikoz jsem na to stara,tak jsem leta nepoustela telku az ted nedavno si pustila a protoze me zaujala pohadka chtela jsem i titulky. K memu uzasu v nedeli rano se pohadky vysilaji jen pro zdrave slysici !! deti.
    Kdyz mi nekdo z rodiny nastavuje telku a titulky nejsou,tak jen smutne konstatujeme,ze prave davaji porady pro SLYSICI OBCANY :((((((

    NASE VLADA JEN BOJUJE ZA SVOJE KORYTA A KOUKA KDE BY SE CO DALO UKRAST.Ale ze my nemame informace coz je v rozporu se zakonem o rovnem pristupu ke vzdelani a informaci zdrav. postizenych je vubec nezajima. Psala jsem uz pred lety at vlada da jako podminku digitalizace povinnost titulkovat porady aspon tech 70% (dnes v novem tisicileti bych ale videla cifru minimalne 85%,Psala jsem i do Gongu,at pomuze nejaka organizace neslysicich primet vladu zvednout cislo titulkovani.Bohuzel nestalo se nic) )
    Vladu by to nic nestalo a my bychom meli titulkovane porady(tedy lepsi informace a zabavu a pokud Nova a Prima nechce pristoupit do souteze kvuli titulkum tak nemusi. Najdou se jine stanice,kterym ty zisky z reklamy budou za to stat.

    Je zajimave ze pokud jde o praci a rovne podminky pro postizene tak my jsme i dnes biti ze vsech stran.
    Jak v nasi velke firme mel prejit skladovy usek pod jinou firmu,ale praci porad delat pro puvodniho zamestnavatele, tak 11 zdravych lidi melo praci zajistenou a jedna postizena ne. Ke vsemu tam doslo k urazkam a ponizovani, protoze vedeni reklo spolupracovnikum puvodne,ze postizena tam zustava. Nikomu bych neprala prozit co ja.Behem par mesicu se mi obratil zivot tak ze jsem zhubla,nespala vubec nebo jen 3hod a cele noci jsem se trepala,plakala a premyslela zda ma ten zivot jeste nejakou cenu, kdyz po Vas spolupracovnik jeci "Jakym pravem ona ano a ja nebo ty Liborku ne.Jakym pravem si to mohl Molin(-zastupce reditele.Toho casu je ve firme u miliardare.) dovolit." Pokud je takovy nazor,ze my postizeni nemame pravo na praci, na odmenu(take tam kriceli ze pry jsem dostala premije!!!) zkratka na normalni zivot, tak si kladu otazku CO JE TOTO ZA SPOLECNOST A KTERY JE TO VLASTNE ROK. Stat se neco takoveho za valky nedivim se, ale dnes?????? A nikde nemate zastani jen urazky, posklebky a informace ze to bylo podplacene vedoucim pracovnikem.
    Uvitala bych aby p.Vera Strnadova, kdyz jedna s televizi zkousela porad dokola na komercnich televiznich stanicich prosadit vice a kvalitnich titulku a take zkusila jednat s poslanci a senatory za nase prava a upozornovat co se deje ve firmach kvuli boji o praci.
  • 27. 10. 2007 19:20

    Neslyšící (neregistrovaný)
    Četl jsem váš názor a nemůžu s vámi souhlasit.jak můžete vědet , že neslyšící nemůžou ovlivnit kladný výsledek sledovanosti. Pokud vím tak titulky nesledují jen neslyšící ale i spousta sluchově postižených občanů to znamená že mezi nimi jsou i nedoslychavý, ohluchlý osoby s kochleárním inplantátem a nejen ty jsou i mezi námy staří lidé, kterým v požehnáném věku dochází sluch. Pokus se je všechni spočítat vsadím že tvoje všechni prsti na všech končetinách nebudou stačit :n) A měla by titulky vysílat každá stanice v ČR
  • 25. 10. 2007 16:25

    Martin (neregistrovaný)
    V USA jsem si v televizi zapnul titulky a byly úplně všude. Reklamy s titulky, živé zprávy s titulky, teleshopping s titulky... úplně všechno. U zpráv bylo vidět, jak titulky někdo online píše, přibývaly postupně a občas se chudák překlepl :)

    Místní říkali, že to tak funguje odjakživa. Možna jsme ještě v Evropě lezli po stromech a v USA už měli titulkovanou televizi :)

    A tady najednou všichni pláčou, jak to nejde, jak je to problematické a bla bla bla... Proč to není v podmínkách licence? Pěkně 95 % titulkovat a kdo na to nemá, ať do televize neleze... To bychom najednou viděli, jak by se všichni přetrhli.
  • 25. 10. 2007 15:41

    JD (neregistrovaný)
    Nahravat titulky bezne lze. Staci k tomu spravne vybaveni. Ja napriklad pouzivam software VDR. Spatny je, ze se trh nechal presvedcit na DVD rekordery ktere umi zaznamenat pouze obraz s titulky pokud je prijmac v externim set-top-boxu.
  • 25. 10. 2007 14:16

    T (neregistrovaný)
    DVB titulky se nyní vysílají na ČT24 v CS linku. Píší o tom i v tomto článku. Před prázdninami byly i na ČT1.
  • 25. 10. 2007 13:54

    anonymní
    Nemotejte nam tu hlavu. Moje rekce je samozrejme na tuto vetu: "Pro příjem DVB podtitulků s háčky a čárky je důležitý "software přijímače, který musí umět naši znakovou sadu", napsal nám Allcom."
  • 25. 10. 2007 13:22

    anonymní
    No vycházím z toho že když může nařídit aby vysílali titulky vůbec (včetně toho kolik - v tomto případě těch 15 procent) tak si mohli i říct stejným způsobem i o to zpravodajství. Myslím že tohle zrovna by v EU nemusel být problém. Stejně tak jako třeba povolený čas pro reklamu. Taky tam není neomezeně, i když by se to komerční televizi hodilo do krámu a nikdo se neohání ochranou investic (což by určitě udělali kdyby to šlo). Podle mně to není otázka regulace ale splnění nějakých technických podmínek pro vysílání. Nevyznám se v mezinárodním právu, ale nemyslím že by to nešlo, resp. že problém je v mezinárodním právu. Mně osobně je Nova vcelku ukradená, stejně se na to dívám jen občas a to spíš na nějaký ten film než na zpravodajství, ale myslím si co se týče titulků a neslyšících nevyvinula RRTV ani snahu o snahu. Alespoň to není nikde vidět.
  • 25. 10. 2007 12:52

    Pamětník (neregistrovaný)
    Nechci omezovat práva našich neslyšících spoluobčanů, ale obávám se, že pro stát stačí, že nastavuje pravidla pro veřejnoprávní TV. Do komerčních TV může zasahovat jen v souladu s mezinárodním právem a zaklínadlo v maření cizích investic a nepřípustnost regulace soukromých subjektů státu moc možností nedává. Jak dopadne takový souboj bylo názorně dokumentováno na 10 miliardách kolem Novy. A právní výkonnost státu, parlamentu, RRTV, ČTÚ a dalších regulačních orgánů je odstrašujícím způsobem dokumentována právě na tempu digitalizace. Posuzování, zda ty či ony náklady jsou a nebo nejsou pro Novu likvidační, musíme nechat na ní samotné. Mohlo by se zdát, že bude mít větší snahu se spustit v MUXu z BH, ale jejich kalkulace jim vychází jinak a to, zda to chápeme nebo ne je zcela lhostejné.
  • 25. 10. 2007 11:54

    anonymní
    U DVB se nevysílají titulky žádné (aspoň momentálně) Řeč je o teletextu, resp. skrytých titulcích, což je vlastně teletextová stránka, kde jsou vidět akorát spodní řádky s titulkama. A na teletext potřebujete mít správnou znakovou sadu, páč se to vysílá jako data, ne jako obraz. A DVB u nás, pokud vím, zatím běží akorát s teletextem.
  • 25. 10. 2007 11:37

    anonymní
    Česká znaková sada je potřeba pro teletext. Ten se v DVB vysílá jako znaky v rámci distribučního datového streamu. Vkládané titulky jsou něco jiného.
  • 25. 10. 2007 11:33

    anonymní
    To není přece o komerci. Je jasné že komerční televize dobrovolně titulkovat nebude. Ale od toho si platíme, slyšící i neslyšící, státní aparát, resp. úředníky, parlament a vládu, aby nastavil pravidla na TV trhu tak aby si komerční televize nedělaly co chtějí. Položka za titulkování není rozhodně pro žádnou televizi likvidační a konkrétně Nova by si toho ani nevšimla. Jinak řečeno není to chyba Novy, ale státního aparátu, potažmo RRTV že tohle nezajistila.
  • 25. 10. 2007 11:10

    anonymní
    Pro DVB titulky se pouziva v podstate stejny system jako u DVD titulku. Opravdu si nekdo mysli, ze zde zalezi na tom, jestli ma prijimac ceskou znakovou sadu? :-)
    PS: u DVD jsou titulky ulozeny jako "obrazky".
  • 25. 10. 2007 10:50

    Pamětník (neregistrovaný)
    Srovnávat veřejnoprávní TV s komerčními nemá smysl. Ta veřejnoprávní má ze zákona definované své povinnosti, recipročně i divák placení koncesionářských poplatků. Pro komerční TV není důležitý divák, ale koláč sledovatelnosti, který jim zajišťuje, prostřednictvím poplatků za reklamy, peníze na provoz a pochopitelně i zisk. Jistě si vykalkulovaly, že procento neslyšících diváků by neovlivnilo kladně jejich sledovanost v takové míře, že by to zaplatilo náklady na titulky. Zkrátka Nova a Prima nestojí o neslyšící diváky za cenu nějakých vícenákladů. O důležitost zpráv a informovanost v tomto případě vůbec nejde a strategické informace pro občany je ze zákona povinna šířit veřejnoprávní TV (ČT1).
  • 25. 10. 2007 10:32

    bez přezdívky
    Nechápu, když vysílají večer hlavní zprávy bez skrytých titulek888? Vysílá pouze ČT. Zprávy mají důležitou informovanost nejen pro slyšicí, ale taky pro neslyšící.
  • 25. 10. 2007 10:01

    T (neregistrovaný)
    U DVB se vysílají titulky jako bitové mapy, takže mlvit o znakové sadě a češtině je holý nesmysl. Nebo se mýlím?
  • 25. 10. 2007 8:21

    anonymní
    Jak jsou na tom distributoři signálu, jako jsou kabelovky a "satelitní kabelovky"? Mají povinnost přenášet signál jako kompletní včetně titulků? Třeba taková DigiTV radši titulky vůbec nepřenáší (nebo aspoň tomu tak bylo donedávna) Vzhledem k naši zpackané digitalizaci by možná bylo lepší se rovnou orientovat na satelit, protože DVB-T u nás - jak kde, jak kdy, kdoví jestli a kdoví jestli vůbec, není jenom Praha a jak to vlastně bude s pokrytím v různých lokalitách mimo velká města kde dneska anolog je, to nikdo neví. Takže satelit se mi zdá rozumnější volbou než pozemní vysílání.
  • 25. 10. 2007 7:46

    anonymní
    Pěkný článek. Ale chtělo by to také zmínit i kvalitu titulkování. Je sice fajn, že ČT titulkuje 70% pořadů, ale nikdo se nedívá na to jak. Zejména u zpravodajských pořadů je titulkování mizerné, není výjimkou v desetisekundovém příspěvku jediný (nebo žádný) řádek v titulcích, skoro pravidelně jsou v titulcích uváděna jiná čísla než v mluveném komentáři a pod. Naprosté zoufalství je titulkování Reportu ze studia v Ostravě (jiná regionální studia nemám možnost sledovat). Kolikrát k příspěvku není žádný titulek, případně jiný než je komentář a nejsou výjimkou ani titulky k úplně jinému příspěvku, což občas působí docela humorně. Perličkou např. bylo negování výroku mluveného komentáře v titulcích (ve smyslu mluvené: "Ano", titulek "ne", resp. "je/není", bohužel už si nevzpomínám čeho se příspěvek týkal. Samozřejmě že i zmršené titulky jsou titulky, takže statistika vypadá docela dobře, 70%. Kdyby před každým pořadem vysílali titulek "tady žádné titulky nejsou" informační hodnota titulků by byla nulová ale statisticky bychom měli 100% titulkovaných pořadů. Nova třeba vysílá stránku 888 stále, akorát že na ní nejsou žádné titulky (čili má "titulkovanost" :-) 100%, ovšem většinou s titulky " " (mezera) :-) , i když, na Nově stejně toho k sledování zas tolik není, aspoň pokud si chce člověk uchovat zdravý rozum. Ale přece jen, není těch 15% ze zákona trochu málo? Když už jednou ta televize technologii má/musí mít, nešlo by tu kvótu zvýšit? Přece v ceklové sumě za vysílání jsou ceny za titulky (které třeba k filmům už většinou existují) marginální. A taky, žádná komerční televize netitulkuje zpravodajství, jen nekomerční ČT - nemělo by se i v tom něco udělat?

    A ještě jedna poznámka: Sice asi nezjistíme počet lidí využívajících titulky nebo lidí z vadou sluchu, ale dají se zjistit trendy, stačí se zeptat doktorů "ušařů". Nedávno jsem slyšel pořad, tuším na ČRO Praha, a podle toho lidí s poškozeným sluchem u nás docela přibývá, takže ty titulky své opodstatnění mají a budou mít spíš víc než míň. Takže by stálo za to se tomu více věnovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).