Hlavní navigace

SkrzNaSkrz: www.AIRFARE.cz

24. 8. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

S internetovými rozhraními pro registrace letenek a s cestováním souvisejících služeb se nedávno "roztrhnul pytel". Zatímco většina takových služeb je provozována jen jako doplněk činnosti portálu, dnešní SkrzNaSkrz se vám pokusí představit server, který se ničím jiným než létáním nezabývá. Hodnotí Pavel Novák (Bella Vista) a Martin Kopta (Lupa).

450

Pavel Novák


vedoucí výroby Bella Vista Internet & Multimedia
pnovak@bellavis­ta.cz

Martin Kopta


redaktor Lupy
kopta@lupa.cz
PŘÍSTUPNOST A RYCHLOST
Přestože nemám žádné oslnivé připojení k internetu, načítání stránek bylo i přes poměrně velký počet grafických symbolů příjemně svižné. Tento typ služeb je přednostně zaměřen na firemní klientelu, a proto se domnívám, že rychlost je dobrá. Jen při objednávkách trochu zdržuje server. Pokud jde o přístupnost, na cenu 18.075 Kč za let do Seattle přes Amsterdam bych přistoupil.
POUŽITELNOST
Až opět dostanu chuť si někam vyletět, nejpravděpodobněji to budou tyto stránky, kam si „serfnu“ objednat letenku, nejspíš se na cestu i připojistím, mohl bych si rezervovat hotel, a pokud bych měl zrovna náladu letět do jedné z více než 23.732 lokalit, kde bych si mohl pronajmout i automobil, asi by to byl kabriolet.
Dojem trochu kazí javascriptové zpracování kontroly formulářů, které zřejmě po programátorovi už nikdo nezkontroloval, a tak ani nestačíte počítat, kolika tvary lze napsat jednu a tutéž chybovou hlášku a chybějící písmenko „š“. Viz. „VE VAEM FORMULÁŘI JSOU TYTO CHYBY: patný frmát státu.“ Navíc nesmíte používat diakritiku.
Usability na těchto stránkách je opět rozpačitá. Ale myslím, že se ode mne ani jiný názor nečeká.
Například logo v levém horním rohu jsem zvyklý použít pro návrat na titul, a tady bych se mohl uklikat. Na druhou stranu systém nabízí zadávání data z kalendáře, u každé položky je kontextová nápověda, v každé fázi objednávky vám grafika poskytne přehled o tom, kolik kroků vás ještě čeká atd. Formuláře jsou velmi přehledné, web se dobře ovládá a snadno se v něm orientujete.
GRAFIKA A DESIGN
Grafické zpracování i volba barev je příjemná na pohled i na dotyk. Navigace je přehledná a svižná, jen použitá velikost písma se mi zdá příliš malá, zvlášť použité kapitálky v horní vodorovné navigaci jsou špatně čitelné.
Dále netuším, proč když kliknu na „sjednat cestovní pojištění“, navigace se mi přepne do angličtiny (možná, abych to lépe přečetl).
Airfare vás po grafické stránce neohromí, přesto si troufnu říci, že se pyšní nejlépe propracovaným korporátním designem, jaký jsem měl tu čest za poslední dobu vidět. Srovnání u nás snese snad jen s webem Aliatelu. (Ta nebeská modř vás unese.)
OBSAH
Myslím, že jsem našel vše, co potřebuji vědět, razím-li na takovýto výlet. Ovšem ne všechny informace jsou v češtině, některé jsou pouze odkazy na jiné weby a otvírají se nešikovně do nového holého okna (bez lišt, stavového řádku…), přičemž se do něj nevejdou na šířku, a když na mě vyskočilo další nové okno, chytla mě křeč do ukazováčku. Rezevací a prodejem letenek se snaží svůj rozpočet vylepšit kdekdo, ale u Airfare hned poznáte, že jste u profesionálů. S takovou šíří informací a doprovodných služeb zůstává konkurence kdesi v prachu zvířeném za vaším odlétajícím aeroplánem.
ORIGINALITA
Letadla nejsou originální již od 15. století, kdy se podobný nápad zrodil v hlavě Leonarda da Vinciho. Jistě však v té době netušil, jaký z toho dnes bude business (a nejen na Internetu). Zdráhám se proto nějak významně hodnotit originalitu, ale stránky mi přijdou velmi dobře zpracované, a hlavně na mě jako vytíženého businessmana působí velmi komplexním dojmem. Velkou pochvalu si určitě zaslouží ten,kdo vymyslel různá udělátka zjednodušující výběr dnů, hotelů a podobných otravností, které si na jiných serverech usurpují zbytečně mnoho místa.
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Přistupuji-li k tomuto webu, jako k místu, kde si chci se vším komfortem objednat letenku, pronajmout automobil, hotel nebo se pojistit, splňuje mé očekávání na 100 % procent a konkurence v podobě portálů MSN.Atlas či Centrum mu nemůže konkurovat. Chtěl-li bych však něco víc, nebudu ukojen dostatečně. Pak nejspíš zabrouzdám právě na MSN.Atlas. Pokud cestujete obchodně nebo jen za rodinou, určitě oceníte mnoho užitečných informací, které jsou hned po ruce pod odkazem „Informace na cestu“. Nečekejte od Airfare zábavní server á la cestování s Atlasem ani cestovní kancelář typu Čedoku. OK-TOURS postavil server pro cestovatele, kteří vědí, co chtějí.
CELKOVÉ HODNOCENÍ
7/10 8/10

Líbí se vám www.AIRFARE.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá výkonovým marketingem na internetu. Pracoval pro Advertures, Dobrý web a Outrider. Martin byl dříve redaktorem Lupy a dalších periodik o IT.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).