Hlavní navigace

SkrzNaSkrz: www.BLESK.cz

20. 4. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Že se všechna papírová periodika zkoušejí prezentovat na Internetu není žádná novinka. Konzervativní webové prezentace začínají postupně nahrazovat online mutace či zpravodajské servery. Před nedávnem to bylo Právo a nyní se rozhodl vkročit do internetového prostředí i Blesk. Hodnotí Danuše Pecharová (imProve) a Adam Hauner (Internet Info).

387

Danuše Pecharová


imProve a.s. | interactive media
pecharova@impro­ve.cz

Adam Hauner


Internet Info, s.r.o.
hauner@iinfo.cz
PŘÍSTUPNOST A RYCHLOST
S načítáním stránek jsem ani poněkolikáté neměla žádné problémy. Obojí velice dobré, rychlost zobrazování je excelentní.
POUŽITELNOST
Pro ty, co rádi bulvární zprávy (nejen) z naší společnosti, jsou stránky víc než dobrým zdrojem informací. Pro čtenáře Blesku je web použitelný.
GRAFIKA A DESIGN
Vzhledem k mnoha pozitivním recenzím na www.blesk.cz jsem byla docela zvědavá, jak je to ve skutečnosti. A našla jsem zajímavou, nápaditou, neotřelou, a přitom příjemnou a propracovanou grafiku. Dominantním prvkem na stránce je „vypíchnutý“ článek v horní části obrazovky, ostatní informace jsou přehledně členěny do jednoduchých bloků rubrik. Velmi zajímavě také působí použité barvy. Vše laděno do červeného tónu nijak neděsí a neodrazuje, naopak ostatní doplňující barvy s červenou příjemně korespondují. Jednou větou přehledné a uživatelsky přívětivé. Jsem grafikou v podstatě nadšen. Ač se v jednotlivostech nejedná o nic převratného, celek je velice pěkný, přehledný. Kompozice stránky je navíc v našich krajích poměrně nezvyklá, skvělé je i přizpůsobení různým generacím prohlížečů. Snad jedinou věcí, která se mi nepozdává, je šedivý podklad přehledu článků.
OBSAH
Zaměření papírového Blesku je celkem zřejmé, a je tím pádem jasné, jaký bude obsah toho elektronického a co se od něj dá čekat. Pěkným chytákem bylo najít možnost listování jednotlivými čísly zpět. Asi je to tím, že je člověk zvyklý na určité mechanismy a těch se pak drží. Čekala jsem, že najdu jednoduše přímý odkaz příkladně na kalendář, kde bych si vybrala požadované datum vydání. Přiznám se, že v rozšířeném hledání jsem tuto informaci nalezla až po důkladném pátrání na celém webu a kdybych nechtěla udělat co nejpoctivější hodnocení, asi bych přestala po prvních pár minutách po starších číslech Blesku pátrat. :-) Pokud přijmu fakt, že obsah serveru je určen pro relaxaci či pobavení a nečekám od něj nic více, může Blesk na internetovém poli zcela bez obav konkurovat Novinkám. Viz také: " Policista šel navštívit svého otce do domova důchodců a nevšiml si, že mu z kalhot visí penis. Prý nevidí přes své břicho. Senioři byli pobouřeni. " =)
ORIGINALITA
Stránky Blesku jsou originální svým zpracováním tématu a velmi příjemně překvapily. Případné konkurenci nastavily docela vysokou laťku. Nepopiratelná, i když se občas Blesku do řemesla pletou i jiné tituly novin.
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Ze všech webů Ringieru je tento nejlepší. Když si budu chtít odpočinout od shonu všedních dní, možná se budu na tyto stránky i vracet. :-) Forma někdy překonává obsah =)
CELKOVÉ HODNOCENÍ
9/10 8/10

Líbí se vám www.BLESK.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).