Hlavní navigace

SkrzNaSkrz: www.HRAD.cz

15. 6. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Co už by mělo být lépe přístupné a zpracované, když ne internetová stránka prezidenta České republiky, která Českou republiku do značné míry reprezentuje v zahraničí? Jak si stojí stránky prezidenta republiky po stránce kvality a komplexnosti poskytovaných informací? Dosahují kvalit zahraniční "konkurence"? Hodnotí Václav K. a M. Zeman.

419

Václav Kabát (A.K.A. Václav K.)


vaclav@vaclav­kabat.com

Mirek Zeman (A.K.A. M. Zeman)


mirek.zeman@lu­pa.cz
PŘÍSTUPNOST A RYCHLOST
Rychlost načtení stránky vnímám, ovlivněn dlouhodobým používáním slušné pevné linky a pramalými zkušenosti s modemovým připojením skrze JTS našeho skvělého Telecomu, jako naprosto dostatečnou. I nebozí modemisté by díky designu této stránky neměli pocítít žádný diskomfort. Tento ukazatel je samozřejmě do značné míry ovlivněn faktem, že byla přístupnost a rychlost posuzována z pohledu uživatele pevné linky. Nicméně se domnívám, že díky umístění na páteřní síti KPNQwest (jako ostatně všechny servery státní správy) a zejména jednoduchému a účelnému designu, by s používáním neměli mít problémy ani uživatelé běžných modemů.
POUŽITELNOST
Ruku na srdce, kolik z vás na tuto stránku běžně zavítá? Já to jako správný Pražák udělal poprvé až na požádání Lupy. Přesto tato stránka, dle mého subjektivního názoru, může hodně posloužit běžným návštěvníkům, mimopražským nebo i zahraničním. Snad jedinou vážnější výhradu v tomto bodě mám k jazykovým mutacím. Stránka tohoto typu by měla být k dispozici v hlavním jazycích, resp. nejvíce používaných jazycích turistů přijíždějích do naší metropole. Angličtina pak u této stránky, kde se nedá předpokládat běžná internetová komunita, nestačí. Aktuálně nulová, protože záležitosti jako statut prezidenta České republiky či historii prezidentů zná patrně každý ze základní školy, nicméně server systematicky dokumentuje činnost prezidenta již od roku 1990 (projevy, amnestie, státní návštěvy apod.). Takhle by měl vypadat web státní správy! Snad by neškodilo vyjma angličtiny nabídnout i další jazyky.
GRAFIKA A DESIGN
Mám-li na mysli design po „umělecké stránce“, ten naprosto odpovídá charakteru webu. Stránka působí solidním, konzervativním dojmem, desítky blikajících animovaných GIFů zde nehledejte. Po technické stránce mám velkou výhradu k použití framů, opravdu se domnívám, že v dnešní době již nemají své místo. Jiné prohlížeče než MSIE jsem vzhledem k jejich směšným podílům na trhu browserů ani nezkoušel. Komu by to stálo za to je stáhnout, instalovat, vyzkoušet www.hrad.cz a zase odinstalovávat? Jak již bylo uvedeno v položce o přístupnosti a rychlosti – design je jednoduchý a účelný. Působí velmi konzervativním dojmem, ale na druhou stranu se domnívám, že je to lepší, než aby obsahoval FLASH apod. Autoři by si snad mohli odpustit používání rámců, nicméně stránka má i textovou verzi, která rámce neobsahuje.
OBSAH
Našel jsem zde opravdu vše, co mě v souvislosti s Pražským hradem napadlo. Uvítal jsem především informace o vstupném, popis jednotlivých staveb, památek v rámci Pražského hradu a jejich otvírací doby. Součástí této prezentace je pak i komplexní prezentace prezidenta České republiky včetně jeho agendy – doporučuji např. dokumentaci k tolik diskutovaným milostem – a dalších institucí tam sídlících. Pokud bude obsah aktualizován a informace zde odpovídat skutečnosti, obsah je pak velmi silnou stránkou tohoto situ. Obsah je přesně takový, jaký návštěvník od internetové stránky podobného charakteru očekává. Najdete zde informace o minulých prezidentech, životopis toho současného, archiv projevů, státních návštěv a udělených vyznamenání apod. Nic pro obyčejného člověka, ráj pro politology. Součástí jsou i informace o Pražském hradě jako turistickém objektu.
ORIGINALITA
Mluvit o originalitě a www.hrad.cz mi připadá kontraproduktivní. Originalita rozhodně nebyla, což je naprosto v pořádku, záměrem tvůrců této prezentace. I když jistým způsobem originální je, Pražský hrad máme jen jeden. Na serveru typu www.hrad.cz toho příliš originálního být nemůže. Jeho kvalita se neměří dle originality, ale podle kvality a komplexnosti poskytnutých informací – ta je v tomto případě naprosto odpovídající. Pokud se podíváte na zahraniční státní stránky (kupříkladu www.whitehouse­.gov), zjistíte, že před originalitou dávají přednost střízlivosti.
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Co k tomu dodat, snad jen výše uvedené výhrady mi brání udělit této stránce plný počet bodů. Tento site trochu vylepšil můj názor na prezentace státních institucí v České republice. Konečně pořádně zpracovaná stránka státní instituce.
CELKOVÉ HODNOCENÍ
8/10 8/10

Líbí se vám www.HRAD.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).