Hlavní navigace

SkrzNaSkrz: www.IZURNAL.cz

9. 2. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zpravodajské servery jsou poslední dobou v módě a prakticky každé vydavatelství nějaký ten zpravodajský web vlastní. V podobě nedávno uvedeného iŽurnálu již jej má dokonce i konzervativní Český rozhlas. Kvalitu serveru hodnotí Petr Zámečník, šéfredaktor Měšec.cz a Michal Illich, programátor a spolumajitel firmy Empyreum.

367

Petr Zámečník


šéfredaktor serveru Měšec.cz
zamecnik@iinfo.cz

Michal Illich


programátor, analytik a spolumajitel firmy Empyreum
illich@empyre­um.cz
PŘÍSTUPNOST A RYCHLOST
Načítání nepatří k nejrychlejším (ovšem nutno podotknout, že ani k nejpomalejším), a měl jsem smůlu ve středu večer, kdy jsem se na server nedostal vůbec. Zřejmě z důvodu technických potíží provozovatele serveru. Po celý středeční večer byla doména www.izurnal.cz nedostupná (neodpovídala ani na ping). Za normálních okolností se hlavní stránka serveru nahrává přes modem asi 40 sekund, což je poměrně dlouho. S vypnutými obrázky je situace o poznání lepší.
POUŽITELNOST
Server slouží především jako portál k serverům Českého rozhlasu. V tomto ohledu je velmi dobrý. Co se týče informací na serveru podávaných, jsou velmi kusé, avšak pro základní přehled denních zpráv postačující. Server poskytuje klasický informační servis z domova, ze zahraničí, z oblasti ekonomie a sportu, navíc i předpověď počasí. Odkazuje také do dalších, pro mne zajímavějších, sekcí (Věda, Příroda, Kultura), které jsou součástí širšího „portálu Českého rozhlasu“. Samotný www.izurnal.cz je použitelný jako rychlý a přehledný zpravodajský server, víc se od něj čekat nedá.
GRAFIKA A DESIGN
Po načtení stránky je grafika příjemně sladěná, netluče do očí. Plně slouží svému účelu. Server je přehledný, avšak vzhledem k relativně malému rozsahu náplně to není tak obtížné. Výhrady bych měl snad jen k barvě fontu zvolené pro anketní otázku a odkazy na stránky Českého rozhlasu. Příliš splývá s pozadím a je obtížně čitelná. Ačkoliv se mi divoké pozadí ani barva podkladu pro text příliš nelíbí, jako celek působí server zajímavě. Má – na rozdíl od svých navštěvovanějších konkurentů, kteří působí spíš konzervativním dojmem – svou „osobnost“. Informace jsou účelně rozmístěné, vše je přehledné. Jako velké plus hodnotím roztažení stránky na celou šířku obrazovky. (Chybou je ale absence informace o kódování češtiny, takže není jisté, zda se váš prohlížeč do „jejich“ nastavení trefí.)
OBSAH
Obsah mě trochu zklamal. Aktuální informace jsou přehledně přístupné, avšak chce-li člověk bližší zprávy a klikne na odkaz, nedozví se zpravidla o mnoho více. Líbí se mi možnost poslechu zpráv. Po otevření programu rádií Českého rozhlasu se mi zjevil program z minulého dne. Na druhou stranu není obtížné listovat mezi jednotlivými dny a najít aktuální. Server www.izurnal.cz má sloužit především jako portál mezi stanicemi Českého rozhlasu, a pro tento účel je vybaven dobře. Všechny zprávy jsou poměrně krátké – stručně a věcně napsané. Nedokážu příliš posoudit, zda to nejsou pouze opsané informace z ČTK, ale zdá se, že za články se skrývají skuteční lidé, kteří dělají skutečnou reportérskou práci, a to i v zahraničí. Spolu s rychlostí, s jakou se články objevují (cca jednou za dvě hodiny), je iŽurnál médiem, které si zaslouží pozornost.
ORIGINALITA
O originalitu na www.izurnal.cz nejde. Server je nezbytný pro orientaci mezi stanicemi Českého rozhlasu. Zde je kámen úrazu… iŽurnál se zabývá stejnými tématy, jako všichni ostatní – totéž si poslechnete v televizních zprávách, přečtete v novinách, najdete na iDnes a v podstatě každý portál vám nějakou obdobu takových zpráv dodá přímo před nos. Má pozornost tak při recenzování neustále utíkala ke zbytku portálu ČRo – ten nabízí širší a originálnější informace (Kulturní revoluce velryb, Evoluční teorie, Jean Paul Sartre, Klonování a atentát, Sčítání labutí atd.), a i když názvy článků utíká k bulváru, je pro mě poučnější a atraktivnější.
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
No comment Pokud hledáte zpravodajský server, dejte iŽurnálu šanci při příští demonstraci/stáv­ce/uvěznění/kri­zi. Pokud bude schopný rychle a objektivně informovat o stavu věcí (potenciál k tomu má), možná se stane vaším oblíbeným serverem.
CELKOVÉ HODNOCENÍ
7/10 7/10

Líbí se vám www.IZURNAL.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).