Hlavní navigace

SkrzNaSkrz: www.MOBIL.cz

3. 11. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V nedávné době změnilo velké množství známých českých serverů svou grafickou podobu. Mezi nejsledovanější s největší pravděpodobností patřila vizuální proměna Mobil serveru, zabývajícího se mobilními komunikacemi. Hodnotí Tomáš Prouza, ředitel finančního serveru Peníze.cz, a Luděk Pleva ze společnosti Run Interactive.

336

Tomáš Prouza


ředitel finančního serveru Peníze.cz
tomas.prouza@pe­nize.cz

Luděk Pleva


Run Interactive, s.r.o.
ludek.pleva@ri.cz
PŘÍSTUPNOST A RYCHLOST
Má-li člověk pevnou linku o kapacitě 1 Mbit/s, není co vytknout. U pomalejšího komutovaného připojení je však velikost první stránky už přílišná. Navíc systém, kdy se nejprve zobrazí horní část s bannerem, poté dlouho nic a následně zbytek stránky, není příliš šťastný. Postupné načítání by pomohlo. Rychlost načítání je dobrá – stránky jsou poměrně malé (tj. bez grafiky), takže se poměrně rychle zobrazují. V pořádku je rovněž indexace stránek, protože se nejprve načítá obsah a teprve poté reklama.
POUŽITELNOST
Není na světě server ten, aby se zalíbil cílovým skupinám všem. Pokud někdo hledá kompletní přehled o světě mobilních komunikací, nenajde v ČR lepší místo. Když však hledá jako laik drobnou informaci o tom, proč si mobil koupit a jak si vybrat, může ho rozsah Mobil serveru zahltit. Nenašel jsem na českém Internetu ekvivalentní konkurenční stránku, která by obsahovala články podobného zaměření a v takovém rozsahu. Oproti ostatním serverům (Mobilmania) má podstatně větší tématický záběr.
GRAFIKA A DESIGN
Obtížné posuzovat pro konzervativního člověka, který si zvykl na první podobu Mobil serveru. Navíc předpokládám, že se grafika opět po nějaké době změní, jak je u Mobil serveru dobrou tradicí. Nepříliš příjemně působí ostré hrany jednotlivých boxů a možná i přílišná strohost designu. Vzhledem k množství boxů a rubrik je první strana nepřehledná; stránky sekcí a jednotlivé články jsou na tom výrazně lépe. Grafika na stránkách Mobil serveru žádná není – pouze logo a bannery. Subjektivně se mi logo nelíbí a také barvy by mohly být zvoleny lépe (především sytě žlutá v hlavičkách tabulek na podstránkách se téměř nedá překousnout a také červené odkazy jsou nic moc – lepší by byl nějaký tmavší odstín hnědé). Rozložení stránky je jinak standardní – na tři sloupce – a přehledné.
OBSAH
Nepřeberný. Je škoda, že si nelze nastavit personalizovaný Mobil server, protože – zvlášť laiky – může příliš široký záběr témat a technicistní zaměření odradit. Posláním Mobil serveru však od začátku bylo učit lidi, co to mobilní komunikace vlastně je – a tak je server asi už navždy „odsouzen“ k širokému záběru. Obsah je v kvalitní, članky jsou velmi aktualní.
ORIGINALITA
Byl první na trhu, takže vždycky bude tím, se kterým se srovnávají ostatní. Řada sekcí a snaha o co nejrychlejší web přílišnou originalitu nedovolují, navíc řada „starých a věrných“ návštěvníků serveru by příliš kreativní originalitu zřejmě odmítala. Co může být originálního na serveru o mobilní komunikaci? Originalitou je, že Mobil server byl první a úspěšný. Svým rozsahem v České republice zatím vede.
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Království za možnost personalizace. A princeznu za „easy Mobil“, který bude pro laiky, jak srozumitelným obsahem, tak i avantgardnější grafikou. Pořád je ještě co zlepšovat. Například umožňovat personalizaci… reklamy je tam také docela hodně.
CELKOVÉ HODNOCENÍ
8/10 7/10

Líbí se vám www.MOBIL.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).