Hlavní navigace

SkrzNaSkrz: www.STARTPAGE.cz

15. 12. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nejrůznějších portálů a rozcestníků na weby se v poslední době na českém Internetu objevilo více než dost. Stránka Startpage.cz je výjimečná tím, že si na portál vůbec nehraje a slouží právě pouze coby rozcestník. Hodnotí bratři Michal Krause a Tomáš Krause z firmy 4Web provozující Root.cz, Navrcholu.cz a Woko.cz.

358

Michal Krause


Root.cz, Navrcholu.cz, Woko.cz
michal@krause.cz

Tomáš Krause


Root.cz, Navrcholu.cz, Woko.cz
tomas@krause.cz
PŘÍSTUPNOST A RYCHLOST
Velikost stránek je tak na hranici, ovšem doba potřebná k vykreslení stránky už podle mého názoru přesahuje rozumnou mez (používám Mozillu na Linuxu). Navíc vzhledem k tomu, že nechtěné sekce ze stránky nemizí, ale jenom se sbalují do jediného řádku, jejich skrývání nijak výrazně nepomáhá. Hodnocení rychlosti je vždy subjektivní. U mne je rychlost stažení dobrá, trochu déle trvá vyrenderování stránky, za což může velké množství tabulek.
POUŽITELNOST
Jsem poněkud rozpolcen. Služba nabízí dostatek odkazů, aby mohla plnit funkci startovací stránky, ale zobrazuje se, alespoň v Mozille, příliš dlouho na to, abych to přetrpěl při každém otevření okna prohlížeče. Poněkud rozporuplné pocity mám i z ovládání. Myslím, že málokdo bude chtít mít na obrazovce všechny rubriky a minimálně prvotní nastavení pro mě bylo utrpením. Pozavírání sekcí, o než jsem nestál, mi zabralo poměrně dost času a hodně kliknutí. Já osobně bych uvítal funkci pro skrytí všech sekcí – jednodušší by pro mě rozhodně bylo požadované rubriky otevřít. Lehce mě irituje také dialogové okno oznamující, že rubrika bude skryta. Vzhledem k tomu, že v něm není možnost proces přerušit, považuji jej za poněkud samoúčelné. Pro někoho, kdo vidí Internet poprvé, je to jistě zajímavá služba, ale obávám se, že trochu zkušenější uživatele neosloví. Personalizace je podle mne silně nedotažená. Startovací stránka by měla jít kompletně přizpůsobit tak, abych si mohl editovat všechny „boxíky“ a ne pouze „Osobní odkazy“. Takto je uživatel odkázán na to, co považují za dobré autoři serveru. Zkušenější uživatel si podle mne raději vytvoří vlastní startovací stránku přesně podle své potřeby, no a ten nezkušený zůstane u toho, co mu jako startovací stránku nastavil provider (technik, zaměstnavatel, kamarád…).
GRAFIKA A DESIGN
Logo, banner a hromadu tabulek nelze nazývat designem. Nicméně je třeba říci, že barevné podání asi nikoho neurazí a jakákoliv grafika by nebyla ku prospěchu věci. Design mi přijde vcelku příjemný. U služby tohoto typu není až tak důležitý, podstatné jsou příjemné barvy a co nejméně „obrázkové“ grafiky, toto je zde splněno.
OBSAH
Jde vlastně o soubor vybraných odkazů, takže opět těžko hovořit o nějakém obsahu. Odkazů zde najdete několik z každé oblasti, ovšem zda uspokojí každého, to těžko posuzovat. Databáze odkazů svoji kvalitu jistě má – člověk zde může narazit na spoustu užitečných linků, které třeba dosud neznal. Je vidět, že administrátoři odvádějí dobrou práci. Ovšem zase – trochu zkušenější uživatel si link dá do svých bookmarků a příště už ho nic nenutí jít na něj přes Startpage.
ORIGINALITA
Bohužel jsem tento typ služeb nikdy nevyhledával, takže nemám srovnání (je-li vůbec v tuzemsku s čím srovnávat). Nic moc originálního se vymyslet nedá, rozhodně je však tento projekt nejdotaženější (ne však dotažený). Viděl jsem pár podobných, které většinou tvořili nadšenci pro sebe a pár náhodných návštěvníků a pochopitelně se jim větší popularity nedostalo.
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Některé funkce a vlastnosti nejsou špatné, ale jistě je co zlepšovat. Asi bych se zamyslel zejména nad použitím cookies pro ukládání konfigurace. Hlavní výhoda startovací stránky umístěné na Internetu je její dostupnost z různých míst a prohlížečů a ukládání nastavení do cookies tuto výhodu bohužel zcela likviduje. Doporučil bych autorům výrazně zapracovat na personalizaci, protože ta je podle mne zatím někde na půli cesty. Momentálně nenabízí Startpage nic tak převratného, co by uživatele nutilo jí používat. Já osobně preferuji vlastní startovací stránku na svém disku, ale uznávám, že asi nejsem standardní uživatel a že cílová skupina Startpage je někde jinde.
CELKOVÉ HODNOCENÍ
6/10 5/10

Líbí se vám www.STARTPAGE.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).