Hlavní navigace

SkrzNaSkrz: www.STRATOSFERA.cz

1. 12. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vyjma Blesku a Lidových novin existuje i další skupina bulvárů - tzv. bulváry společenské. Pravděpodobně největším českým vydavatelem těchto "exkluzivních" časopisů je nakladatelství Stratosféra vydávající mj. Harper's Bazaar, Spy a další. Hodnotí Petr Matoušek, konzultant a publicista a Oldřich Bajer, marketingový ředitel Netcentra.

354

Petr Matoušek


konzultant a publicista
matu@infima.cz

Oldřich Bajer


marketingový ředitel NetCentrum, s.r.o.
olda@centrum.cz
PŘÍSTUPNOST A RYCHLOST
Poslední dobou nemám problém s přístupem na žádný server. Troufám si říci, že dnes již není v tomto ohledu žádný problém. Díky peeringu se dostanete odkudkoliv kamkoliv bez větších rozdílů. I načítání stránky je rozvrženo dobře, takže nemáte dojem, že by jste museli čekat než se stránka natáhne. Stratosféra je obsáhlý web s mnoha fotografiemi a obrázky a tomu je i úměrné načítání. Hodnotím-li rychlost z hlediska modemáře, nemám velkých problémů.
POUŽITELNOST
Netuším, na co mohou uživatelé používat Stratosféru. Jestli kvůli tomu, aby v hospodě (či na pavlači) mohli říkat: „Slyšela jsi, že Brožová má nový prsa?“ Tak pak je použitelnost skvělá. Osobně takové weby nevyhledávám.
GRAFIKA A DESIGN
Grafické provedení se mi velmi líbí. Myslím, že přesně sedí k obsahu. Design je vzdušný, neagresivní a poměrně líbivý. Ostatně je vidět, že každému vydání se grafik pečlivě věnuje, což u spousty magazínů na českém Internetu neplatí. Nový design, který má Stratosféra několik dní, je oproti tomu starému viditelně pestřejší. Na můj vkus je grafika až moc kombinovaná. Méně zkušení mohou mít problémy s orientací na serveru. Stratosféra si zakládá na fotkách, což celkovému dojmu pomáhá.
OBSAH
Stratosféra nabízí oddechové čtení, bulvár, drby – nebo jak tomu jinak říkat. To bude mít vždycky hodně fanoušků (nejvíc těch, kteří křičí, že bulvár je hnus). Na druhou stranou se autoři tohoto portálu (toto slovo se musí objevit v každém článku o Internetu, proto plním svou povinnost i já) snaží nabídnout i další služby. A jdou na to velmi dobře od lesa. Například freemejl.cz (mail zdarma od stratosféry) se nesnažili znovu naprogramovat, ale chytře spolupracují s Centrem. Jestli to dobře chápu, tak jen udělali nový desig, funkčnost dodalo Centrum. Myslím, že to jen potvrzuje šikovnost lidí z Centra i Stratosféry. Prostě se každý věnují svému businessu a kde to jde, tak spolupracují. Zaměření Stratosféry je stejné jako zaměření všech časopisů stejnojmenného vydavatelství. Drby o hvězdách, rozhovory, návody na krásu apod. jistě nejsou nejžádanějšími informacemi čtenářů Lupy, ale výsledky zveřejňované v rámci iAuditu dokazují, že si své čtenáře na Internetu získává.
ORIGINALITA
Na českém Internetu rozhodně originální server, nikdo jiný bulvár nedělá. To ostatně zajišťuje i velmi dobrou návštěvnost. Kdo by si rád neprohlédl decentně servírované skorohanbaté obrázky světových celebrit. Drbů o hvězdách je kolem nás spousta. Z toho pohledu Stratosféra originální není a ani se o to nesnaží. Používá osvědčený formát, který funguje po celém světě.
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Server Stratosféra je svou náplní předurčen k vysoké návštěvnosti. Je dělaný moc dobře a už dlouho jsem neviděl tak pěkně zvládnutý internetový magazín. Vlastně nikdy. Nemá cenu diskutovat nad obsahem Stratosféry. Z profesního hlediska je dělaný dobře. Je prostě pro jiné lidi, než jsou čtenáři Lupy. Stratosféra tady otevřela segment, který má velký potenciál.
CELKOVÉ HODNOCENÍ
10/10 9/10

Libí se vám www.STRATOSFERA.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).