Hlavní navigace

Názor k článku Skutečně může zaměstnavatel číst vaši poštu? od Petr Souček - Osobní maily píšu určitým osobám, firemní maily určitým...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 1. 2004 12:05

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Osobní maily píšu určitým osobám, firemní maily určitým firmám. Jak správně píšete, označení schránky nehraje roli.

    Takže když posílám objednávku na e-mailovou adresu a.b@firma.cz, považuji za zcela logické, že, pokud dotyčný A.B. není zrovna v práci, tak mi na tento mail odpoví nějaký kolega, a byl bych hodně naštvaný, kdyby mi po měsíci odpověděl A.B., že byl na dovolené. To už by ale objednávka byla dávno zrušená.
    Praxe ve světě je taková, že mail dostane nějaký C.D. a ten mi odpoví - a všichni jsou spokojeni.

    Pokud mi ve schránce přistane dopis, kdy se odesílatel zmýli v adrese, tak ho nemám právo číst. O.K., ale jak zjistím, že není pro mě? Jedině tak, že ho začnu číst, ne? Ale to už jsem se podle Vás dopustil nezákonného jednání? Jak to tedy mám zjistit? Navíc je pro odesílatele nejlepší, když mu napíšu zprávu, že mi poslal zprávu, které není zřejmě pro mě, abych mu ji mohl poslat, musím si ale přečíst, na jakou adresu, ne? Pod listovním tajemstvím si v tomto případě představuji, že takovýto mail nebudu pro pobavení ukazovat kolegům, nebo se ho nebudu snažit nějak využít tak, abych odeslítatele nebo pravého adresáta nějak poškodil.

    Ohledně zdravého rozumu - pokud ve firmě vše funguje, jak má, by bylo podobné chování nerozumné, protože by narušovalo chod firmy.
    V řadě firem u nás i v cizině jsou hovory zaměstanců odposlouchávány a zaznamenávány z provozních důvodů, druhá strana na to bývá upozorněna pípáním.
    Ledaskde funguje i ta kontrola zaměstanců při odchodu ze zaměstnání, zvlášť v případě podezření - jak jinak chcete zabránit krádežím?

    Možná jste nakousnul zajímavou analogii. V obchodě mě ochranka jako nakupujícího může vyzvat k ukázání tašky, já jí ale nemusím vyhovět, ona ale může zavolat policii, které už tu tašku ukázat musím, ne? Takže Vaše rada je taková, že pokud budu mít podezření, že je v nějakém mailu něco, co firmu poškozuje, mám zavolat policii, aby se do toho mailu podívala sama? A jak to asi policie udělá, když já ten mail otevřít nesmím?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).