Hlavní navigace

Skylink odvysílal tak drastický film, že úřední výtky zabraly deset stránek

14. 9. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Zik Zak Filmworks
Televizní stanice Skylink 7, která má diváky nalákat na prémiové balíčky programů, sice přitáhla pozornost, ale asi ne takovou, po jaké toužila.

Islandskou kriminálku Okamžik zkratu asi moc diváků nezná, rozhodně si ji ale budou pamatovat úředníci Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Film by možná prošel bez větší pozornosti, kdyby se ho nerozhodl satelitní operátor Skylink zařadit do programu své „ochutnávkové“ stanice Skylink 7 v nešťastnou dobu. Drsný snímek z drogového prostředí byl k vidění v půlce července nejen od devíti večer, ale v repríze také odpoledne. 

Státnímu úřadu poté přišla divácká stížnost, kterou musel prověřit. A jak se ukázalo, film byl plný drastických scén, kvůli nimž úředníkům nezbylo než konstatovat porušení vysílacího zákona. Ten v § 32 zakazuje zařazovat do vysílání v době od 6 do 22 hodin pořady a upoutávky, které by mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých.

Jde o přísnější paragraf, než je zákaz sprostých slov. Zatímco za vulgarismy může vysílací rada maximálně napomínat, ale nemůže je pokutovat, za brutální scény může stanici při opakování prohřešku potrestat. Zákon umožňuje tento přestupek „ocenit“ pokutou od 20 tisíc do 10 milionů korun. Rozhodnutí o porušení zákona tentokrát žádnou pokutu neobsahuje, vysílací rada ale podrobně vysvětlila, proč považuje za problematické ukazovat dětem a mladistvým uprostřed prázdninového odpoledne surový islandský film.

Vysvětlení zabralo úředníkům deset stránek. Právě tolik jich má dlouhé odůvodnění včetně reprodukovaných statických záběrů z filmu, které Skylink dostal po srpnovém zasedání vysílací rady. Všech jedenáct přítomných radních se shodlo, že při nasazování něčeho tak krutého do programu by se měl provozovatel stanice chovat opatrněji.  

Děj celovečerního thrilleru je zasazen do 90. let na Islandu a sleduje rozvoj drogového podsvětí a souvisejících zločinů. Částečně se inspiroval některými skutečnými událostmi.

„Pořad obsahoval značně brutální scény násilí, jež mohou u nezletilých osob vyvolat psychický otřes a následné trvalejší stavy úzkosti,“ domnívá se úřad. Problematické jsou rovněž sexuální scény, které mohou způsobit deformovanou představu o sexu a navazování a udržování intimních vztahů. Zákonu nevyhovují ani scény zobrazující užívání a prodej drog mladými lidmi. „Na základě toho se (ve filmu) dopouštěli morálně odsouzeníhodných činů, jako je znásilnění, surové útoky apod. Přítomné scény mohly ohrozit psychický vývoj dětí a mladistvých, kteří se u obrazovek v odpoledních hodinách mohli nacházet,“ varují radní.

Není přitom podstatné, jestli existuje nějaké dítě, které film reálně vidělo a teď z toho má psychickou újmu. Soudy již dříve dospěly k tomu, že ke spáchání přestupku stačí samotné ohrožení. Rada se odvolává rovněž na mezinárodní předpisy chránící zájmy dětí a mladistvých. Podle právních předpisů se za dítě považuje člověk mladší 15 let, mladistvý je pak jedinec mezi patnáctým a osmnáctým rokem věku.

„Možné ohrožení rada vykládá jako případnou, možnou odchylku z normálního (obvyklého běžného, průměrného) vývoje jedince v důsledku zhlédnutí pořadu nebo upoutávky v televizním vysílání, ke které ale fakticky nemusí dojít (může jí být včasným zásahem, např. dalších osob, zabráněno),“ vysvětluje úřad.

V Nizozemí nebo v Německu je film přístupný od 16 let, ve Velké Británii až od 18 let. Provozovatel televizní stanice Skylink 7 měl o věkové přístupnosti filmu evidentně jinou představu. Celou dobu ho označoval piktogramem, že je vhodný pro diváky od 12 let.

Co vlastně takový divák mohl vidět? Úředníci děj kriminálního filmu interpretovali takto: „Drogové prostředí bylo ve filmu spojeno s násilím, kriminalitou a nevázaným sexem. Násilí bylo vykreslováno jako nástroj k dosažení cílů hlavních hrdinů, např. žádaného společenského statusu či zisku. Nezřídka k němu přistoupili, aby někoho neúměrně potrestali, nebo mu vyhrožovali. Postavy se nezastavily ani tehdy, když měly ublížit svým blízkým a přátelům. Některé scény ve filmu vynikaly záměrnou brutalitou a surovostí (např. záběry, v nichž Bruno zmlátil kamaráda, mj. kladivem, aby nafingoval autonehodu), jiné jsou tíživé kvůli tomu, na koho je násilí obráceno (např. když Saevar udeřil svoji překvapenou matku vázou a ona zakrvácená ležela na zemi).“

Vysílací rada podobné záběry hodnotí tak, že mohou u dětí a mladistvých vést k určitému otupění, popřípadě by je mohly inspirovat k budoucímu patologickému chování: „V tomto ohledu jsou rizikovou skupinou děti do 12 let, které žijí v dysfunkčních rodinách a mají vrozené osobnostní předpoklady k agresivnímu a násilnému chování. Citlivější děti na popsané scény mohou reagovat úzkostí, přeceňováním reálného nebezpečí a nepřiměřeným strachem o sebe a své blízké. Je třeba zdůraznit, že děti obzvláště intenzivně reagují na případy, kdy byly zraněny či zabity děti nebo jejich rodiče.“

Brutální jsou i záběry, které detailně ukazují lidskou ruku v částečném rozkladu, ležící v malé truhle. Jeden z aktérů filmu ji předvede druhému, aby jej varoval před tím, co se stane lidem, kteří jej zradí. Podobná scéna se opakuje v závěru filmu, kdy se po pěti letech k ruce přidává ruka někoho dalšího.

Drogy jsou podle vyhodnocení úřadu „automatickou součástí života hlavních hrdinů“, požívány jsou při rozličných příležitostech. Někdy je ze záběru patrné, o jaké látky se jedná, třeba když matka nachytá nahého syna při šňupání kokainu. Kromě samotného užívání aktéři o drogách ve filmu často hovoří, rozšiřují je, pašují je, zkrátka ukazují divákům způsob fungování drogového průmyslu na Islandu, a to optikou jeho účastníků zevnitř. 

Tito aktéři jsou většinou mladí lidé (hlavní hrdina Stebbi několikrát zmíní, že chodí do školy). 

BRAND24

Drogy byly ve filmu důležité i při sexuálních scénách. „Děti a dospívající po jejich zhlédnutí mohou získat velmi deformovanou představu nejen o sexu, ale zejména o navazování a udržování intimních vztahů mezi partnery. Mohou si intimní akt spojit s konzumací drog, která je ve filmu vychvalována a po čas sbližování hrdinů cíleně vyhledávána. Jako zvláště skličující vnímáme scénu, v níž Bruno znásilňuje Stebbiho. Oba jsou pod vlivem drog, Bruno je ve vedoucí pozici a Stebbiho fyzickým násilím i psychickým nátlakem donutí, aby se mu poddal. Stebbi poté vychází mezi své přátele, kteří spolu omámeně souloží, šokovaný, zdrogovaný, bez zastání. Tyto záběry mohou dětmi u obrazovek nejen otřást, ale mohou je rovněž do budoucna přesvědčit o tom, že jsou podobné akty ve skupině přátel normální,“ varuje úřad.

Stanice Skylink 7 začala vysílat v únoru 2019 s cílem přiblížit zákazníkům Skylinku pestré a kvalitní pořady různých žánrů a zároveň přinášet novinky z oblasti televizního vysílání. Letos její provozovatel oznámil, že ji pravidelně sleduje čtvrtina klientů. Program nabízí určitý průřez placenou nabídkou, který má diváky motivovat k pořízení prémiových balíčků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).