Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Vánoce České televize budou tradiční, Silvestr odvysílá spolu se slovenskou kolegyní od anonym - Vždyť tu stále jsi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 11. 2013 20:38

    David Tomek (neregistrovaný)

    Jo a Mrtvá nevěsta šla (myslím v říjnu) ještě na ČT Art. Jako s tím, že po šesté už to člověk vidět nemusí, souhlasím. Ty to máš vždy ovšem jen do té doby, než se to pět let dvacetkrát dokola protočí na Primě, což naprosto degraduje všechnu vážnost na tvém, pro mne jinak slušném příspěvku. Nicméně, náž názor nezdílí bohužel divák, poněvadž, kdyby si nežádal stále to samé, tak je ČT1, Prima či například Cool na minimech.

  • 11. 11. 2013 20:06

    David Tomek (neregistrovaný)

    Ty seš Banku ještě větší psycho než já.... Ale jo, i když tě nemám rád, v hodně věcech se s tebou dnes shodnu.

  • 11. 11. 2013 13:45

    Griffin

    Já jsem pro, určitě si naše děti zaslouží trochu přirozený pohled na pohádkové bytosti, i když sám mám problém s peklem, jaké vlastně je? Nebo spíše jaké vlastně má být?

  • 11. 11. 2013 13:08

    tomas tomas

    Tak celkove nijak zajimave, ale u CT to nikdy nevadi, ta to nahrazuje pohadkovymi premierami. Z filmu pak zaujala jen Mrtva nevesta Tima Burtona, ale tu mel jako vanocni tradici asi pet let Cool, takze poseste to videt neni treba.

    Velmi zajimavy je ten pribeh stedrovecerni pohadky v presskitu, za to CT chvalim. A vlastne mi to konecne vysvetlilo, proc jsou nase filmove pohadky takove, jak to rict, pouze mile a vytratil se z nich ten syrovy a morbidni folklor, ktery v jinych zemich naopak zachovavaji. Ceska filmova pohadka totiz, jak se pise v presskitu, byla vytvorena z oblibenych rodinnych komedii, jedna se vlastne spise o takove filmy pro dospele, nebudeme si totiz nic nalhavat, nase deti ty klasicke pohadky moc nebavi. A proto je v nasich pohadkach vzdy tolik humoru, peklo nikdy neni vykresleno strasidelne, ale spise jako plne hloupych srandovnich certiku, vodnik neni zly, ale hodny starecek (coz je pouze cesky fenomen) a vice nez myticke postavy v pohadkach vystupuji kralove, princezny apod., na kterych se daji lepe vykreslit lidske protikladne charaktery. Jsou to spise opravdu filmy pro nedetske divaky, plne humoru, satiry a veci, ktere dite nepochopi.

    Me osobne to trochu mrzi, ceske pohadky Nemcove a Erbena jsou genialnim propojenim germanske mytologie (drsna, kruta, tajemna) a slovanske (fantaskni, heroicka) a diky tomu ty nase mely vzdy svoje kouzlo, jake jine na svete nemely. Nebylo by proto na case, a tim i apeluji smerem k CT, dostat na obrazovky pravou ceskou pohadku? Tajemnou, dechvyrazejici a pusobivou? Ono je obcas fajn se pobavit, ale vsechny ty princezny, mile letni scenerie zalite sluncem a zelenymi duby sevelicimi se ve vetriku, lehce postizeni prisluhovaci, certi a vodnici uz mi trochu lezou krkem. Neni na case opustit ceskou filmovou pohadku vytvorenou z rodinnych komedii a vratit se k nasi narodni tradici?

    Proc neukazat peklo takove, jake je, proc neukazat zlo skutecne zle, proc by pohadka nemohla i strasit a byt bez humoru? Deti v zahranici to zvladaji (Grimmove, Andersen), a nasi prapredci take. Ostatne to zvladaji i slovenske deti diky Herzovi a Jakubiskovi. U nas se takova osobnost nenarodila a nebudem si nic nalhavat, Panna a netvor nas jako deti nikdy nepobavila, ale zanechala v nas takovy dojem a tak s napetim jsme od ni nemohli odtrhnout oci, jako u zadne jine pohadky. A pokud bychom jako deti meli rict naopak nase nejnenavidenejsi pohadky, tak to byly vsechny ty Jak si zaslouzit princeznu, Jak se budi princezny atd.

    A za zmenu bych byl rad i tematicky, nejen tim odklonem od mileho nadechu k syrovejsimu. Tech princezen, rytiru a hloupych Honzu uz bylo za ty desetileti opravdu dost. Proc je asi pohadka Andel pane tak uspesna (je tocena v zime a hlavnimi postavami jsou andele), proc se tak libi S certy nejsou zerty (peklo tam ma mnohem vetsi prostor nez nas svet) atd. Nova temata, nove zapletky, nova prostredi (rocni obdobi apod.) Delejme pohadky pro deti barevne, kdyz chci vykreslit dobro, tak at to je z obrazovky citit, kdyz zlo, tak at neni hloupe, ale skutecne zle, tak jako nas folklor. Proto mi udelala radost ta pohadka s drakem, krom toho ze je graficky moc hezky udelany, prinasi po dlouhe dobe zas tuto mytickou bytost. Naposledy se objevil nekde v Bajajovi.

    Pohadky jsou hlavne pro deti, tak necht jsou barevne, pestre a pokazde necim nove a nenudi porad tim stejnym pribehem jak se hodna hloupa vesnicanka zamiluje do prince, ktery o ni nejdrive nejevi zajem a az pote, co obelsti hloupeho kralova radce a lehce senilniho a smyslu zbaveneho krale, jej ziska.

    Diky za vyslechnuti, tema vanocnich pohadek CT me donutilo k teto uvaze, protoze uz opravdu vidim vhodny cas na zmenu :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).