Hlavní navigace

Slováci se dočkali čtvrtého operátora. 4ka nabízí volání i data za 4 centy

5. 10. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 4ka.sk
Nový slovenský operátor oficiálně spustil své služby k dnešnímu dni a má přidělenu předvolbu 0950. SIM karty se prodávají na poštách.

Slovákům se od pondělí 5. října rozšířil výběr mobilních operátorů. Na tamním trhu začal pod značkou 4ka působit čtvrtý hráč. Společné dítě slovenské státem vlastněné Slovenské pošty a telekomunikačního operátora Swan bude konkurovat třem zavedeným hráčům: Telekomu, Orange a O2.

Nabídka je podle ceníku firmy (PDF) velmi jednoduchá: předplacená služba Moja 4ka nabízí volání do všech sítí na Slovensku a v celé EU (zóna 1) za jednotnou cenu 0,04 eura (v přepočtu cca 1,1 Kč) za minutu (při tarifikaci 1+1, tedy po sekundách). Stejnou cenu si účtuje také za poslání SMS nebo za 1 MB dat (účtuje se po 1 kB). Karta je na začátku nabita kreditem ve výši 4 eura (v přepočtu cca 110 Kč).

4ka nabízí i datový balíček 4G GIGA, ve kterém zákazník získá 1 GB dat na 30 dní za 1 euro (v přepočtu cca 28 Kč). Tento balíček ovšem platí jen ve vlastní síti 4ky, která je pouze 2G/4G a zatím pokrývá asi 40 % slovenské populace – což není zdaleka to samé, jako pokrytí území. Jde tedy jen o větší města a mapa pokrytí na webu operátora pro jistotu ani neukazuje, jak je signál dostupný mimo ně.

Na zbytku území 4ka funguje v síti Telekomu, který nováčkovi na základě smlouvy poskytuje tzv. národní roaming. Ten se ovšem týká jen 2G sítě, z hlediska dat tedy o GPRS s mizivou rychlostí (neplatí zde ani výše zmíněný balíček 4G GIGA, ale výchozí cena 0,04 eura za 1 MB). Stejná cena mimochodem platí i pro data v zahraničí (v rámci EU).

BRAND24


Autor: 4ka.sk

4ka slibuje, že dobitý kredit zákazníkům nikdy nepropadne. Nabízí také bezplatné převedení nevyčerpaného kreditu i na jiná čísla v rámci své sítě. Omezení platnosti SIM karty je stanoveno na 16 měsíců ode dne, kdy byla naposledy dobita.

Nový operátor zákazníkům prodává také telefony – v současnosti na pobočkách slovenské pošty koupí čtyři modely: Samsung E1200, Huawei Y360, Lenovo 2010 a Huawei Y635. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).