Hlavní navigace

Slovenská vládní síť byla nejspíš napíchnutá, vychází Turris OS 5.0, předělávka Command & Conquer

12. 6. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: EA
Edge se automaticky instaluje přes Windows Update. IBM vydává nástroj pro nasazení šifrování FHE. Password Manager od Applu jako open source. Apple má hodnotu 1,5 bilionu dolarů. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Vyšel operační systém Turris OS 5.0, určený je pro české routery Turris, Omnia a MOX. Stabilní verze je postavená na OpenWrt 19.07.03. Nasazeny byla Samba 4, lze využívat WPA3, experimentovat s rozhraním reForis a cronie nahradit vixie-cron. Více to rozepisuje CZ.NIC.

Slovenská vládní počítačová síť Govnet mohla být nějakou dobu napíchnutáDenník N přišel se zprávou, že policie zajistila podezřelá zařízení (není upřesněno) připojená do serverů. Odposlouchávány údajně mohly být vládní e-maily i telefony. Slovenská policie zadržela čtyři osoby. Aktuality.sk uvedly, že mezi nimi je i generální ředitel Národní agentury pro síťové a elektronické služby (NASES) Peter Ďurica.

Microsoft začal automaticky instalovat webový prohlížeč Edge skrze Windows Update. Jde o přepracovanou verzi postavenou na jádru Chromium. Googlu se to příliš nelíbí. Web Techdowns rozepisuje, že například u Gmailu začal uživatele Edge na nových zařízení upozorňovat, že si mají stáhnout Chrome.

IBM zdarma vydává toolkit, pomocí kterého mohou vývojáři do svých aplikací jednodušeji integrovat šifrování FHE (Fully Homomorphic Encryption). Prozatím je k dispozici pro macOS a iOS, brzy přibudou Linux a Android. Vše je na GitHubu. FHE umožňuje počítání a analýzu dat s tím, že zůstávají šifrovaná. Big Blue tímto chce odstranit problémy se složitou implementací. 

Vyšla předělávka legendární strategie Command & Conquer od Westwoodu. Remaster s vysokým rozlišením obsahuje původní díl a následující Red Alert. Cenovka na Steamu nebo Originu je dvacet dolarů.

Intel konečně vydává procesory s označením Lakefield. Jde o mobilní hybridní čipy s malými a velkými jádry a s oficiálním označením Intel Hybrid Technology. Prozatím budou k dispozici dva modely: Core i3-L13G4 a Core i5-L16G7. Výkonnější model má velké jádro Sunny Cove na až 3 GHz a čtyři malá jádra Tremont. Používá se 10nm proces a 3D technologie Foveros.

Apple rozjel open source projekt Password Manager Resourceszveřejnil ho na GitHubu. Princip má být takový, že vývojáři budou moci v JSONu definovat, jaké jsou požadavky na heslo na webu, díky čemuž si správci hesel tyto požadavky předem zjistí a podle toho heslo vygenerují.

Apple se také tento týden stal první veřejně obchodovatelnou americkou společností, jejíž hodnota přeskočila 1,5 bilionu dolarů. Na podobnou hodnotu se dostává i Microsoft. Trh mimo jiné reaguje na zprávy, že už se blíží oficiální oznámení často spekulovaného (minimálně částečného) přechodu počítačů Mac z Intelu na ARM.

Stala se poměrně neobvyklá věc – velká evropská internetová firma kupuje velkou americkou internetovou firmu. Britský Just Eat Takeaway konkrétně za 7,3 miliardy dolarů získává GrubHub a vzniká tak výrazná síla v online rozvozu jídla. Dohromady budou mít přes 70 milionů aktivních zákazníků. Na trhu tak pokračuje konsolidace, která je hnaná vysokou konkurencí a tlačením marží dolů. O GrubHub měl původně zájem Uber Eats, který nemá tak silnou pozici a z Česka odchází.

Google vydal veřejnou beta verzi Androidu 11. Je třeba bezplatná registrace. Testovat prozatím mohou pouze majitelé telefonů Pixel, od verze dvě výše. Prozatím není jasné, kdy a zda se dočkají i majitelé ostatních značek. Google plánuje vydat ještě jednu veřejnou betu a ostrou verzi systému vypustit někdy na podzim.

Amazon Web Services v ostré verzi zpřístupňuje instance využívající druhou generaci procesorů AMD Epyc. Jde o instance C5a, které lze využívat od dvou vCPU, 4 GB RAM a síťové propustnosti 10 Gb/s až k 96 vCPU, 192 GB RAM a 20 Gb/s. Procesory Epyc 7002 mají až 3,3 GHz.

Datovka od Laboratoří CZ.NIC vychází v nové verzi (4.15.1). Byl přepsán kód pro zjišťování stavu výběru v hlavním okně, je zvýšena rychlost odezvy uživatelského rozhraní, když na pozadí běží stahování zpráv a opraveny byly chyby.

Apple koupil startup Inductivpíše Bloomberg. Jde o další akvizici zaměřenou na vylepšování Siri. Kanadský Inductiv se soustředí na data science, konkrétně na nasazování prvků umělé inteligence pro čištění dat, jež je pak možné používat ve strojovém učení.

Bloomberg také rozebírá, že ARM vyhodil šéfa pobočky v Číně. Allen Wu údajně měl vážné střety zájmů a porušoval interní pravidla. Majitel ARMu v podobě SoftBank není konkrétní, ale mluví se třeba o tom, že Wu byl velmi vstřícný vůči Huawei, které podléhá americkému embargu. ARM v Číně podle tamních pravidel ze 49 procent vlastní čínští podílníci (joint-venture). Financial Times k tomu doplňují, že se mezi ARMem a čínskou entitou rozjela bitva s tím, že se SoftBank snaží získat nad odnoží kontrolu.

Amazon Web Services a Slack oznámily rozsáhlé partnerství. Jde mimo jiné o zbrojení vůči Microsoft Teams. Slack bude AWS používat jako hlavní cloud, AWS nasadí Slack pro týmovou komunikaci, dojde k propojování Slacku a Amazon Chime a dalších produktů.

Největší rakouský operátor A1 Telekom zaznamenal průnik do své sítě, hackeři údajně byli z Číny. Situaci rozebírá ZDNet. A1 mimochodem v Rakousku a v Bulharsku nedávno nasadilo brněnskou kyberbezpečnostní technologii Whalebone.

IBM Cloud, minoritní cloudový hráč, měl nepříliš komunikovaný výpadek. IBM informovalo, že za výpadkem stály síťové problémy. Více napsal TechCrunch.

VMware získal firmu Lastline, ve které měly zainvestováno Dell nebo Barracuda Networks. Lastline se soustředí na detekci hrozeb na síťové úrovni, vše řeší přes cloud a podporuje i hybridní modely. Pro VMware je to další z několika kyberbezpečnostních akvizic.

Cloudera spouští Cloudera Data Platform. Bere si technologie (distribuce Hadoopu) od Cloudery a Hortonworks, který Cloudera koupila, a dává je k dispozici také jako privátní cloud. Zapojuje i Kubernetes a možnost propojení hybridního prostředí. 

BRAND24

Další dva zajímavé databázové startupy hlásí přísun velkých peněz. Projekt jSonar si přišel na 50 milionů dolarů od Goldman Sachs. Vyvíjí monitorovací bezpečnostní platformu pro databáze, kdy je možné mít dohled na cloudovými i on-premise instancemi. Yugabyte, který stojí za open source distribuovanou SQL databází YugabyteDB, pak nabral 30 milionů dolarů v series B (celkově 55 milionů). Výkonným ředitelem se stal bývalý prezident Pivotalu Bill Cook, spoluzakladatel Pivotalu Scott Yara se pak stal členem představenstva.

Finská firma IQM zase i s novým investičním kolem posbírala 32 milionů eur na vývoj hardwaru pro kvantové počítače. Připojuje se i finská vláda s tím, že IQM chce zapojit další evropské země pro zdejší progres v této oblasti.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).