Hlavní navigace

Slovensko zpoplatnilo registraci domény

11. 9. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Včera zadarmo, dnes za peníze. Také tak by mohl znít nadpis tohoto článku. Slovenská firma EuroWeb spravující národní doménu .sk totiž zavádí nová pravidla registrace domén, v jejichž rámci na Slovensku dochází vyjma mnoha dílčích změn rovněž k zavedení registračního poplatku, který zde dosud neexistoval.

30.8.2002 dorazil registrátorům domén na Slovensku mail Zmeny v systeme SK-NIC, v němž se mimo jiné uvádělo: „Spolocnost EuroWeb Slovakia, a.s., ako narodny registrator Top Level Domains (TLD) dlhodobo sleduje rastuci trend slovenskeho Internetu. Od 2. septembra 2002 preto spolocnost zavadza novy systém Pravidel pridelovani domen. Sucasny system, ktory je v platnosti od roku 1999, uz nevyhovuje potrebam rychlo sa rozrustajuceho slovenskeho Internetu.“ Co v mailu uvedeno není, je skutečnost, že EuroWeb dostojí s takřka ročním zpožděním svému původnímu slibu a zpoplatní registrace domén, které byly na Slovensku dosud zadarmo.

Slovensko se tímto krokem dostává mezi „standardně internetově rozvinuté země“. Vývoj byl v této věci ve všech z nich prakticky totožný: Na začátku byl Internet malý, obvykle v akademické sféře, a tam se uplatňovala pravidla, která v konečném důsledku znamenala, že doména byla zdarma. Jakmile byl Internet větší, chopila se jej komerční sféra a pak nastal nejen jeho zlatý věk a prudký rozvoj, ale prakticky bez výjimky došlo k přechodu na placený systém. Dlužno poznamenat, že stejná situace jako dosud na Slovensku panovala ještě před dvěma a půl roky v České republice, kde klíčový zlom v podobě zpoplatnění registrace domén přišel v polovině roku 1999.

Současné slovenské podmínky jsou s tehdejšími českými do značné míry totožné. Bylo-li pod národní doménou .cz tehdy zaregistrováno téměř 50 tisíc domén (47.282), současný počet domén na Slovensku je na chlup o 10 tisíc domén vyšší (57.290, aktuální seznam domén druhé úrovně v doméně .sk naleznete zde). Podle absolutních čísel dochází ke zpoplatnění registrace domén přibližně ve stejný okamžik, podle relativních čísel má slovenský Internet za českým Internetem zpoždění, protože počet domén na jednoho obyvatele je více než dvojnásobný. Zajímavé je, že v porovnání s Českou republikou mají na Slovensku k této záležitosti smířlivější přístup, tj. žádné teorie o spiknutí apod.

Původní cena, o níž se diskutovalo před rokem, činila 800 korun slovenských, nakonec však EuroWeb mírně slevil a poplatek je 600 korun slovenských, což při současném kurzu mezi českou a slovenskou korunou představuje přibližně 416 korun, tedy asi polovinu poplatku fakturovaného správcem národní domény .cz, sdružením CZ.NIC. Podle zpravodajského serveru Disk (což je taková slovenská Lupa) se dokonce uvažuje o tom, že hromadní registrátoři, kteří pod sebou mají několik stovek až tisíců domén, by se mohli dočkat slevy ve výši 16 až 33 procent, což by logicky mělo vést k tomu, že webhostingové firmy budou moci domény nabízet levněji nebo s přidanou hodnotou.

BRAND24

Hlavní změnou je, že od nynějška si budou moci na Slovensku registrovat doménu i fyzické osoby, zatímco v minulosti bylo k tomuto kroku třeba IČO firmy nebo živnostenské oprávnění, což musel běžný člověk obcházet například zakládáním občanského sdružení apod. Zpoplatněním registrace domény došlo rovněž ke zrušení kvóty, jež umožňovala registrovat pouze pět domén na osobu. Co ovšem zachováno zůstalo, je archaické omezení znemožňující registrovat domény ve tvaru TLD, které v minulosti vzniklo kvůli chybě v softwaru pro správu jmenných serverů BIND a v současnosti již nemá opodstatnění.

Na celé záležitosti je ještě jedna zvláštnost: Registrační systém na Slovensku neprovozuje žádný SK.NIC, ale přímo EuroWeb, který byl v minulosti slovenským EUnetem. Zajímalo by mě, jak se na celou věc dívá Protimonopolný úrad SR, jenž nedávno vstoupil do povědomí veřejnosti rozhodnutím nařizujícím Slovenským telekomunikacím Local Loop Unbundling, čili zpřístupnění místních smyček. EuroWeb každopádně tvrdí, že tuto věc probíral s Asociací poskytovatelů Internetu (API) a žádný z jejích členů neprojevil o provozování registračního systému zájem. Je možné, že by je vidina mnohamilionového přijmu nechávala chladnými?

Bude mít EuroWeb problémy s Protimonoplným úradem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).