Hlavní navigace

Názor k článku Slunečnice.cz: ICQ 7 v únoru nejstahovanějším komunikačním programem od Z - Myslím, že se mýlíte. Sice jsem někde zaslechl,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 3. 2010 20:12

    Z (neregistrovaný)
    Myslím, že se mýlíte. Sice jsem někde zaslechl, že se prý samotný Google vyjádřil, že využití stouplo po zavedení klienta v GMailu značně, ale to není argument velké váhy. Co už určitou váhu má, jsou následující dvě pozorování:

    1) Když Google přidal podporu videovolání, zvolil si jako (zatím jediné) prostředí právě tzv. GMail chat, tedy webového klienta v prohlížeči. Nevydal další verzi samostatného programu GTalk.exe (program má automatickou aktualizaci, takže s aktualizací by nebyl problém), nepoužili GTLE (Google Talk Labs Edition), ale přidali video (a současně hlas) do webového rozhraní, ač to vyžaduje zásuvný modul do prohlížeče a tak je to více práce (minimálně verze používající původní API od Netscape -- Firefox a v podstatě všichni kromě MSIE a jinou verzi pro MSIE -- MS po získání majority na trhu API ze svého prohlížeče odstranil, aby Netscape dorazil). Takže se dá soudit, že užití webového rozhraní asi výrazně převažuje.

    2) Osobně používám XMPP (Jabber a GTalk) a ve svém klientském programu vidím u účtů GTalku, jakého klienta kdo používá. A GTalk.exe používají pouze lidé, kterým jsem ho osobně kdysi nainstaloval a nastavil. Všechny nové kontakty, které u mne přibyly, používají rozhraní v GMailu.

    Takže si myslím, že si mohu vcelku bez obav z omylu myslet, že se mýlíte. :-) I když uznávám, že využití webového klienta je zvláštní -- asi to je způsobeno tím, že GTalk se asi šíří právě hlavně přes užívání GMailu, jinak si to neumím vysvětlit.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).