Hlavní navigace

Názor k článku Smlouva o registraci domény v TLD .cz je zřejmě neplatná od Ladislav Vojtisek - Rikal jsem jednu poznamku, ale dobra, jeste jednu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 11. 2001 17:20

    Ladislav Vojtisek (neregistrovaný)
    Rikal jsem jednu poznamku, ale dobra, jeste jednu a dost. Pak uz bych se musel opakovat a to nechci.

    Kvalita odvedene prace neni primo umerna nadseni, s jakym ji lide realizuji a uz vubec ne jejich presvedceni, ze to udelali nejlepe, jak jen to udelat slo. Zejmena budouci pravni vztahy neni mozne nikdy predem definovat uplne dokonale, ale kazdy, kdo se o to snazi, dokaze vice nebo mene predpokladat situace, ktere eventualne mohou v budoucnu nastat. Striktne dodrzovat uplne vsechna pravni ustanoveni je v beznem zivote velice neprakticke a lidem to ten zivot komplikuje. Prakticti pravnici (je to muj osobni nazor) ve vetsine pripadu dokazi cloveku poradit, jak zakon obejit co nejlepe a s co nejmensimi moznymi dusledky a pokud nejake dusledky nastanou, dokazi je (mnohdy za dost vysokou cenu a pouze diky pomerne znacne korupcnimu prostredi panujicimu na nasich uradech a soudech) zmirnit. Ne kazdy ale je dobry ve tvorbe predpisu (pravidel, nebo jak chcete) pro nekoho, kdo v budoucnu bude chtit, aby se vice dodrzovaly, nez obchazely. To, ze CZ.NICu smluvni vztahy definoval pravnik, jeste automaticky neznamena, ze to udelal dobre. Na druhe strane pokud si CZ.NIC nevybral nejlepe, mel by byt pripraven nest dusledky toho vyberu.

    Pro pozorovatele, ktery zatim jeste stale neni uvnitr a pozoruje to zvenci, to vypada tak, ze ti, kteri neco pro definici pravnich vztahu delali (netvrdim a nikdy jsem netvrdil, ze pravidla a smlouvy sami tvorili, ale prinejmensim vybirali toho, kdo to pro ne udela) si byli dobre vedomi, ze pokud k nejakym soudnim sporum dojde, nebude to ve znacne mire a ani se to ve znacne mire nedotkne komercnich zajmu tech, pro ktere byly tyto pravni vztahy predevsim definovany. I na novych pravidlech je videt, ze se nepripravovala tak, aby byla po pravni strance dokonala, ale tak, aby tem, kteri je uvadeji do zivota, prinasela co nejmensi komplikace s provozem registracniho systemu. Odrazi se na nich prace praktickych pravniku, kteri nejsou zvykli radit, jak zakon dodrzovat, ale jak jej s co nejmensimi nasledky obejit a jak se co nejvice vyhnout odpovednosti za nasledky, ktere by pripdne vzniknout mohly, namisto toho, aby se snazili jakymkoliv moznym nasledkum predejit.

    Mezitim jeste dorazil prispevek Dana - k tomu snad jen tolik, ze ti, kteri svou kvalifikaci davaji najevo zpusobem nekterych zde diskutujicich, si ani nezaslouzi, aby jejich prispevky nekdo cetl, je to ztrata casu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).