Hlavní navigace

Názor k článku Smlouva o registraci domény v TLD .cz je zřejmě neplatná od Ján Matejka - Vážený kolego, děkuji za názor, se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 11. 2001 11:56

    Ján Matejka (neregistrovaný)

    Vážený kolego,

    děkuji za názor, se kterým z velké části souhlasím. K Vašemu textu bych však měl pár následujících připomínek.

    Připouštím , že v článku na úkor právní argumentace zjednodušuji, a to to zcela záměrně. (viz. jeden z odstavců mého článku, kde se k tomuto otevřeně přiznávám - také zde najdete důvod proč tak činím). Právě ono zjednodušování je -dle mého soudu- hlavní příčinou Vaší reakce. Měl jsem s tímto počítat.

    Hned v úvodu mi dovolte NESOUHLASIT. Je evidentní, že se nemůže jednat o veřejný návrh na uzavření smlouvy podle § 276 ObchZ, protože nejsou specifikovány všechny náležitosti smlouvy, konkrétně není a ani nemůže být uvedeno doménové jméno druhého stupně, jehož registrace má být provedena.

    K bodu 1.
    V tomto ale nejsme (ani jsme nebyli) v rozporu. Za podmínek které uvádíte lze tato pravidla měnit. Problém je ale v tom, že CZ.NIC nepotrebuje podle tohoto ustanovení souhlas druhé smluvní strany (jak uvádíte uzivatele). Pokud uzivatel souhlasí, tak to opravdu lze - jak ostatně uvádíte. S Vaší argumentací o změně (podstata smlouvy) souhlasím, trvám ale na svém, že hlavním principem je zde rovnost stran.

    K bodu 2.
    Nejsme v rozporu - pouze doplnujete muj názor.

    K bodu 5.
    Mám-li být úpřimný tak Vaší argumentaci příliš nerozumím.
    Možnost sjednání maximální výše náhrady škody je v opravdu živě diskutovaným tématem, ale dle mého soudu převládá právě v článku zmíněný názor. Ve zbylém Vám dávám za pravdu.

    K bodu 6.
    V zásadě souhlasím, ale přesto trvám na neurčitosti tohoto (byt jak uvádíte deklaratorního) ustanovení.

    K bodu 11.
    Souhlas, přesto jde o špatně opsaný zákon, který umožnuje odlišný výklad než říká zákon.

    Ve zbylem jsme za jedno (alespon mi to z Vašeho příspěvku tak přijde). Vaše upřesnění beru a to včetně té poslední poznámky :-). CZ.NIC to ale muze pouze prospet - snad si clanku a této diskuse neco vezme.

    Každopadné děkuji za názor. Ústav státu a práva AV ČR do toho prosím netahejte (viz. Váš první příspěvek)- ten s tím nesouvisí. Clánek nebyl koncipován jako odborný text, ale spíše jako par radek k zamyslení.

    jinak zdraví

    JM
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).