Hlavní navigace

Názor k článku Smlouva o registraci domény v TLD .cz je zřejmě neplatná od Dan Lukes - Neexistuje zadna formalne uzavrena smlouva mezi ICANN nebo...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 11. 2001 13:15

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Neexistuje zadna formalne uzavrena smlouva mezi ICANN nebo jinou organizaci a jednotlivymi narodnimi spravci. Neexistuje zadny mezinarodne platny pravni dokument, ktery by ICANN nebo kohokoliv jineho ustanovoval spravcem korenovych nameservery nebo mu daval pravomoci rozhodovat jake domeny prvni urovne existuji nebo by mu daval pravomoci urcovat pravidla.

    Existuje pouze smlouva mezi Americkou vladou (presneji jednim z ministerstev) a ICANN o tom, ze to bude ICANN delat, ale tato smlouva ma jen pramalou zavaznost mimo uzemi USA.

    V jinem prispevku teto diskuse se zminuji o soucasnem stavu, kdy ICANN jednostranne zmenil podminky pro narodni registratory a take se jim pokousi nadiktovat zneni smlouvy, kterou by s nim meli uzavrit, coz zatim naprosta vetsina z nich odmita - s tim, ze smlouva je nevyhodna a ICANN nema a nemel mandat k teto zmene podminek.

    Cely Internet na teto urovni funguje na zaklade jednostranne stanovenych a zverejnenych pravidel ICANN, a popravde receno, vlastne to cele funguje predevsim na zaklade zvyku a zazitych jen pramalo formalizovanych pravidel.

    Domnivam se, ze pravni jistota uzivatelu domen druhe urovne je v naprote vetsine zemi podstatne vetsi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).