Hlavní navigace

Názor k článku Smlouva o registraci domény v TLD .cz je zřejmě neplatná od J.Havelka - Vážení, připomeňme si, jak to všechno začalo. Polemika...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 12. 2001 6:00

    J.Havelka (neregistrovaný)
    Vážení, připomeňme si, jak to všechno začalo. Polemika kolem registrací doménových jmen se vede intenzivněji od léta loňského roku, kdy nastoupil nový fenomén - Pavel Simon. Do té doby hromadní registrátoři typu Kratochvíla, Šorma a ostatních začali doznávat značné ztráty. Zejména tyto ztráty (nikoli však domělý pokřik "poškozených" kteří zapoměli uhradit) vyvolaly tuto diskusi. Je s podivem několik faktů, které všichni přehlíží: Nová pravidla vznikla na obranu proti tzv. spekulantům. Tedy tejména proti jedinému člověku, protože Kratochvíl přišel o vše co blokoval a teď doslova paběrkuje, One.cz založilo nové subjekty včetně subjektu Crhonek a zoufale, většinou marně se snaží a tak se specializuje na firemní domény které pan Crhonek sice občas hradí, ale nikdo jej od něj nekupuje. Pan Šimon zase registruje pro několik "firem", spíše osob, které v poslední době však nejsou schopny hradit ani udržovací poplatky. Snaha ostatních, registrujících pomlčkové domény typu i-něco, nebo iněco, eněco je spíše směšná, dokonce i Šorm (Kam na Pardubicku) přestává platit udržovací poplatky.
    Zajímavých je tedy pár faktů:
    -Šimon se v poslední době specializoval nikoli jen na celý cyklus kterým proběhne každá doména aby ji přeregistroval-tedy období - registrace, nastavení NS, faktura,upomínka, 2upomínka a odregistrování a ten den opětovná "přeregistrace" ( tyto domény lze jednoduchým způsobem zjistit). Simon přešel před několika měsíci na noční scriptování, tedy kdy po půlnoci domény, které nemají 15 dní nastaveny NS "padají". Má to několik výhod, mimo té, že o tom málokdo ví i tu, že tyto domény jsou-protože nemají nastaveny NS prakticky nezjistitelné, pokud si je přímo nevypíšete. Simon na tyto domény "nastavuje" NS: dříve-ns1.zoneedit.com ns.goodlife.cz, nyní- ns3.zoneedit.com ns4.zoneedit.com, pod některé z domén jako popis dokonce uvádí: na prodej /for sale/. Hlavní výhodou Simona však je, že se díky jeho člověku na CZ-NICu o pádu domény doví dříve než kdokoli ostatní !!!!!!!!!!!!!!!!
    Veškerá rádoby snaha CZ-NICu je doslova směšná z těchto důvodů-opomenu-li právní argumentaci o neplatnosti smluv, se kterou musím souhlasit:
    Pan Simon "nastavuje" N.S. několik hodin před poslední technickou kontrolou, tedy 14, většinou až 15 den (pokud je opakovaně nepřeregistrovává). Problém je, že tyto N.S. ve skutečnosti nastaveny nejsou, jen se tak pro technickou kontrolu tváří a po "prověření" CZ-NICem správnosti technických údajů zase přestanou existovat. Tedy pro laiky, pokud si jednoduchým způsobem u Simonovi domény ověříte, zda má NS nastaveny, zjistíte, že je nastaveny nemá, byť je tak CZ-NICem vykazována. Ostatní národní správci toto prověřují u domén průběžně, CZ-NIC však jen jednou, tedy vědomě toto Šimonovi umožňuje. Jednouduchou obranou by bylo, aby CZ-NIC laskavě zvedl pozadí a domény s neexistujícími, respektive s nenastavenými NS Simonovi odregistroval - je to jednoduché, Simon jich ke dnešku použil málo, kontrola podle nikoli domén, ale NS by byla rychlá. Ale CZ-NIC si hraje na spravedlivého a činí opatření naprosto nesmyslná. Při vší úctě k lidem poctivým a morálním, jakým je bezesporu Dan Lukeš je problém totiž v něčem jiném. Ten "zázračný" script Šimona, který je podle některých pracovníků vedeni CZ-NICu dokonalý v tom, že se ptá na doménu a pak odešle jediný registrační email a tak na rozdíl od těch, kteří proti Šimonovi marně bojují salvami registračních emailů (aby je následně CZ-NIC okamžite spravedlivě zablokoval pro útok - osobně jsem si při rozkodování Simonova scriptu a odzkoušení obrany proti němu ověřil) je sice rychlý, ale jen zdánlivě. Proč? Protože Simon má na CZ-NICu svého člověka, který mu již více jak rok umožňuje to, že se o pádu domény dozví dříve, než ostatní!!!!!!!!!!!!!!!! Simon pak v poklidu odešle registrační email ještě ve chvíli, kdy je doména pro veřejnost vykazována jako obsazená!!!!! O tom, že Simon má defacto přístup na server CZ-NICu, že tam má od loňského roku nainstalovaného svého "trojského koně", o tom, že má u národního správce Simon svého člověka ví vedeni CZ-NICu již rok, protože bylo o věci několikrát opakovaně informováno. A proč s tím nic nedělá?? No, protože jedním z těch lidí kteří "tajně" s panem Simonem spolupracují je právě člen vedení CZ-NICu !!!!!!!!! A že je to pomluva??? Velmi brzy uvidíme že ne, protože se připravuje radikální a zásadní akce, akce veřejná, za spolupráce medií, která tento systém rozmetá doslova na kousky - nastoupí plno žalob, respektive jedna jediná, společná ze strany několika žalobců na neplatnost registračních smluv u domén registrovaných Pavlem Simonem a to pro podvod. Vzhledem k tomu, že na toto mé tvrzení je dostatek důkazů a podkladů (konečně), pude si pan Simon, jeden či dva zaměstnanci CZ-NICu a jeden člen vedení hezky hačnout do kriminálu a nebude to tak dlouho trvat.
    A pokud by se například jinak decentní ing. Peterka začal dožadovat důkazů (byť mám zjištěno, že byl na tento stav několikrát upozorněn), doporučoval bych mu raději než reakci zde na Lupě radikální řešení uvnitř vlastního sdružení. Předpokládám i reakci pana Orsága, kterému bych doporučil, aby si raději pořídil kartáček na zuby a pečení buchet včetně donášky na několik let dopředu. Nebo není pravdou pane Orságu, že o této věci víte nejvíce a že Simona znáte osobně?????
    Tedy, bude veselo, některým lidem spíše neveselo. No a protože žijeme v Čechách, zůstaneme asi věrni národnímu pravidlu - když má někdo průšvih, mají z toho ostatní srandu. A tohle bude velký průšvih. A protože jde ještě i o nemalé peníze, nechtějte ode mne adresu nebo důkazy. Důkazy jsou pohromadě a v současné době pro jistotu opakovaně prověřovány nejen odborníky na legislativu a internet, ale i na trestní právo a velmi brzy budou předány policii. A protože se nejedná o klasickou trestnou činnost, ale o tzv. organizovaný zločin, jsem přesvědčen, že reakce policie, následně vyšetřovatele, státního zástupce a soudce bude rychlá a nekompromisní. Tedy, Simon dostudoval a přestože z Nevanovy ulice příliš nevychází, nebude z ní několik let vycházet vůbec. Ono bude horko i lidem v DIZAPu a ostatním, kteří Simona platí.
    Víte, ten problém totiž není v ničem jiném, než v lidech. Že ano pane Orságu, Šimone............ :-))
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).