Hlavní navigace

Názor k článku Sociální sítě – cesta ke strukturovanějšímu Internetu? od Jiří Donát - V podstatě souhlas, ale kategorizaci bych nedoporučoval manuální...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 2. 2006 15:53

    Jiří Donát (neregistrovaný)
    V podstatě souhlas, ale kategorizaci bych nedoporučoval manuální (většina lidí by ji stejně nedělala, nebo by ji nedělala konzistentně), a po pravdě řečeno se mi nelíbí ani rozdělení do striktních kategorií - známe problémy s adresářovou strukturou, kdy si často nejsme jisti, kam jsme danou informaci zrovna zařadili. Takový kolega z práce, který s námi chodil do školy a zároveň je milencem naší ženy by nám pěkně zavařil :-).
    Řekl bych, že musíme být hodně pragmatičtí a snažit se navrhnout pouze to, co je možné implementovat. Hledání nejlepších vazeb od nás k danému člověku bych z tohoto důvodu i v budoucnu nechal na uživateli; pokud jde o osobní poznámky, určitě jsou užitečné, ale těžko je lze nějak automaticky zpracovávat. Rozhodně je ale lze prohledávat a ukazovat uživateli ve správném kontextu (o něco podobného se snaží i Zoominfo). Takže ve chvíli, kdy budu chtít někoho kontaktovat nebo kdy s ním budu mít schůzku, mi systém naservíruje, kdy jsem se s ním už setkal, co jsem si tehdy poznamenal, případně co si poznamenal někdo jiný (ďábelská funkce - ale šla by realizovat i z pouze zveřejněných informací, například z názorů v diskusích), osobní profil, atd.

    Viděl bych to tedy tak, že budoucí systémy budou propojovat uživatele s informacemi v jejich nejrůznější podobě (např. poznámky ze schůzek, z telefonátů, kopie mailů, SMSek, odkazy na prezentace), a tyto informace budou snadno prohledatelné a zobrazitelné v kontextu, který je v danou chvíli, v danou situaci a pro daného uživatele užitečný.

    Takže zkusme to rozvést: k čemu by mohlo sloužit "přátelství"?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).