Hlavní navigace

Názor k článku Sociální sítě nebudou smět mazat komentáře, nařídí český zákon od anonym - Zkuste se oprostit od toho, jaký máte pohled...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 1. 2019 9:37

    bez přezdívky

    Zkuste se oprostit od toho, jaký máte pohled na světonázor VK a zabývat se jen tímto jeho návrhem.

    Obecně máte pravdu, že diskuze je snazší znehodnotit zahlcením a takový útok na cizí (ne vlastní diskuzi) je nejefektivnější.

    Myslím, že zcela mylně ale toto vztahujete na tento návrh: primárním účelem zákona je nikoliv omezovat správce diskuzí či vlastních profilů v blokování toho, co u sebe(!) nechtějí, ale znemožnit provozovatelům(!) cenzurovat politický obsah, který není v rozporu se zákony atd.

    Tedy konkrétně VK na svém FB profilu, kde má něco přes 100k sledujících, si bude moci banovat koho chce, protože se ho to nebude týkat. Ale FB nebude moci politické komentáře jež neporušují zákon z jeho profilu sám odstraňovat ani jeho profil jen tak zablokovat (což se obojí v minulosti stalo).

    Bezzubost pak vidíte v čem? Že to je omezeno právě jen na to druhé a ne na to první? To mi připadá, že byste si protiřečil.

    EU nemá legislativu, která by nařizovala "dezinformace" mazat, proto tam rozpor není. Bude-li v budoucnu přijata, tak tento zákon již předem zahrnuje pro ně výjimku (neplatí, že zákon má přednost, protože má své upozoadění rovnou
    v sobě), takže by ani poté rozpor nebyl, jen by se zmenšil okruh komentářů, na které by byl aplikovatelný (například kdyby předseda vlády nějak přesvědčil FB, že má cenzurovat zprávy o jeho dotačních kauzách, nebylo by toto chráněno unijním předpisem a taková cenzura by byla tímto zákonem trestná).
    Společenská diskuze na téma mazání dezinformací u nás proběhla v souvislosti se zaváděním Odboru proti dezinformacím a její výstup byl, že ty by měly být označovány a doplěny o vysvětlení, nikoliv cenzurovány. Opět toto není v rozporu s návrhem zákona.

    Vaše tvrzení o bipolární logice podle ne nestojí na faktech: jeden zákon jasně specifikuje, co se mazat musí, druhý jasně říká, co se mazat nesmí. Pročež ty skupiny se nepřekrývají a mezi nimi je hromada, které se netýká ani jeden, jejíž existenci popíráte.
    Konkrétně třeba tato diskuze není ošetřena ani jedním z těch zákonů, proto nechápu, co máte na mysli.
    Plus tedy návrh tohoto obsahuje i změkčení ve formě "...v úmyslu ztížit či zmařit svobodnou veřejnou diskusi o důležitých otázkách veřejného zájmu...", pročež takovým úmyslem by asi těžko bylo chybné vyhodnocení čehosi na hraně muset a nesmět. Tam by soud nutně konstatoval, že bylo rozhodnuto špatně ale nešlo o úmyslný trestný čin.

    Asi nejsnazší je uvést tvrzení, které jsou podle vás na hraně oněch dvou zákonů a která vnímáte jako problematická.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).