Hlavní navigace

Názor k článku Softwarové patenty aneb Poslední dějství počítačového programování? od MoB - Podle mého názoru je prapůvodním významem patentu dát...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 6. 2004 8:19

    MoB (neregistrovaný)
    Podle mého názoru je prapůvodním významem patentu dát výrobci možnost, aby se mu vrátily nemalé prostředky vložené do vývoje - donedávna hmotného - inovativního výrobku (lék, přístroj, ... to vše vyžaduje obvykle velmi nákladné vybavení). Tím pak se dosahuje ochrany investice do vynalézání a také se tím podporuje.
    Je ovšem otázka, zda toto platí pro software. Přece jenom se jedná o myšlenku, která mě může napadnout a třeba během několika minut mám algoritmus. Nehledě na mohutný fenomém dneška - sdílení informací. To v "hmotném světe" neexistuje, to je specifické právě pro duševní práci. Když pro svůj přístroj použiji cizí součást, je to nezpochybnitelné (asi). Pokud někde ve svém programu použiji něco, co jsem si kdysi přečet a zapamatoval... no, nevím, jak by se to řešilo.
    Na závěr, tolik vychvalovaný americký systém patentů umožnil lahůdky jako nedávno ventilovaný patent na spouštění různých aplikací při kratším nebo delším stisku tlačítka např. na PDA (a podobných lapsů je více). Jak toto pomáhá inovativnosti... nechť si každý odpoví sám.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).