Hlavní navigace

Názor k článku Softwarové patenty aneb Poslední dějství počítačového programování? od Jan Pazdziora - Ano, praxe je možná důležitá, jenže praxe se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 6. 2004 8:46

    Jan Pazdziora (neregistrovaný)
    Ano, praxe je možná důležitá, jenže praxe se posunuje nežádoucím směrem mnohem snáze než kodifikovaná pravidla. Myslím, že je načase se ptát, zda je podpora vynálezců ve stávající patentové podobě vůbec potřebná (a to nejen v SW). Velké firmy totiž nehromadí patenty proto, aby je využily, ale proto, aby měly dostatečný patentový potenciál na to, aby se dokázaly bránit, až ony samy šlápnou někomu jinému na patent (protože budou schopny najít něco proti němu) a samozřejmě, aby likvidovaly malé konkurenty.

    Opravte mne, pokud se mýlím, ale stávající řešení Vám v té tříměsíční lhůtě nedovoluje přijít a říct "to je jasné, to by se řešilo takhle", protože to řešení je v tom návrhu patentu již zveřejněno, takže by to mohl udělat každý ;-) Čili potřebujete prokazovat prior art, jenže ten Vy nemáte -- pouze víte, že byste byl schopen to řešení nalézt, protože daný úkol je snadný. Proto za férové považuji zveřejnění zadání problému tak, aby měl kdokoli šanci nalézt řešení.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).