Hlavní navigace

Názor k článku Softwarové pirátství: nevidím zlo, neslyším zlo od Bennie - Když právo někde říká, že něco můžu, pak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 11. 2007 9:05

    Bennie
    Když právo někde říká, že něco můžu, pak tím rovnou říká, že je to dovolené nemyslíte? Opak by byl dost nelogický. Platí obecná zásada, co není zákonem zakázáno, je dovoleno.

    A co když je nasazení účinného technického prostředku proti kopírování protiprávní, i tak je jeho překonání k výkonu vašeho práva zhotovit si kopii protiprávní? :))

    Představte si, že by nasadili na rohlíky účinnou technickou ochranu proti konzumaci :)))

    Ostatně pokaždé když dílo užijete, tak vytváříte jeho kopii, sejmete data z disku, zavedete je do paměti, s paměti je zkopírujete do zvukovky, a ze zvukovky je přeložíte do analogu a zkopírujete do reprobeden. Tak mi řekněte jak účinná je to technická ochrana, když mi nezabrání vytvořit hned několik kopií již v rámci oprávněného užití toho díla. Od okamžiku, kdy ji řadič mechaniky předá RAM je to nechráněná kopie bez jakýchkoliv technických prostředků ochrany a už nic nepřekonávám. A ještě ve zvukovce je to identická digitální kopie, stačí ji z ní např. přes FireWire poslat na medium.

    Platí zásada, že nikdo nemůže mít prospěch ze svého protiprávního jednání. Takže pokud je nasazení technického prostředku proti kopírování nelegální, pak jeho překonání je perfektně legální. A o tom právě bylo rozhodnutí onoho francouzského soudu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).