Hlavní navigace

Názor k článku Soud dal za pravdu Pirátům od Nora - Právnická osoba se opravdu rozvádět nemůže. Ale tento...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 3. 2012 16:03

    Nora (neregistrovaný)

    Právnická osoba se opravdu rozvádět nemůže. Ale tento dotaz jes správný: "Představme si třeba datovou schránku fyzické osoby (pana M.), který dal právo přístupu k ní i své manželce (paní M.), včetně práva odesílat datové zprávy. Pak si ale paní M. našla milence a rozhodla se své manželství ukončit. Co když návrh na rozvod podala k soudu – a to skrze datovou schránku pana M., vůči které stále je pověřenou osobou s právem odesílat datové zprávy - jeho manželka paní M.?"

    Takový návrh by měl být 100% považován za návrh pana M. Stejně jako návrh, který by jeho datovou schránkou podala jeho milenka - sekterářka, za předpokladu, že je pověřenou osobou dle zákona o DS. Poveření osoby totiž dostaly právo dělat za majitele datové schránky všechny úkony, opravdu úplně všechny.

    A ta Vaše poznámka o dětech je taky zajímavá. Co když má paní M. vlastní datovou schránku zpřístupněnou pro privítní zprávy? Může sama se sebou (prostřednictvím datové schránky manžela, ke které má stále přístup) uzavřít platnou dohodu o vypořádání majetku a sveření dětí do péče po rozvodu? Ze své schránky odeslat návrh jako oprávněná osoba, z manželovy odeslat akceptaci návrhu jako pověřená osoba?

    Asi ne, protože - u privátních zpráv zákon fikci podpisu nestanoví (!). Vidím ji jenom v § 18 ohledně jednání vůči orgánům veřejné moci. Takže vzniká otázka: u privátních datových zpráv se musí zaručený podpis odesílatele stejně připojovat? Jaká je pak jejich výhoda proti emailu (který je, narozdíl od privátních zpráv, zadarmo)?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).