Hlavní navigace

Názor k článku Spasí 5G sítě virtuální realita z cloudu? První operátoři už novinku testují od Petr M - Ach jo, zase se nějaký obchodník snaží naleštit...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 10. 2018 15:43

    Petr M (neregistrovaný)

    Ach jo, zase se nějaký obchodník snaží naleštit kuličku ze střevního plynu. To prostě nebude fungovat, protože:

    1. Fyzická vrstva. 5G má sice dobrou propustnost, pokud tam bude člověk sám, ale udělejte někdo na zahradě herní mejdan pro 20 kámošů. Rádiový pásmo nejde nafouknout a modulace má svoje limity. Buďto budou pevně daný datový sloty, ale pak je omezený počet účastníků a nejde to využít naplno v menším počtu, nebo prostě bude menší podíl trafficu (a pokud bude ve stylu WiFi přístup k médiu CSMA/CA, tak spadne propustnost exponenciálně díky kolizím a opakování vysílání).
    2. Komunikační protokol. s IPv4, NATováním (a tím spojenou modifikací paketů v RAMce a hledáním IP adresy, na kterou ten paket přehodit) budou latence hodně brutální a tunelování NATem zvýší traffic. Pokud vím, tak u nás mimo T-M žádný jiný operátor neumí IPv6.
    3. TCP je nepoužitelný, na potvrzování dat není čas. Pojede to po UDP, ale s tím, že se budou ztrácet pakety při vyšším zatížení (zahlcení bufferu = zahazování UDP a odesílatel se o tom nedozví).
    4. Kolísající latence a s tím spojený sekání a zpomalování. Nikdo nezaručí, že se cestou něco nestane - vyšší zatížení linky apod.
    5. Narušení soukromí a závislost na třetí straně
    6. Výběr mezi závislostí (nadiktovaná smlouva, riziko ukončení služby, měsíční platba) vs. vlastní železo a jednorázová investice.
    7. Cena závisí na množství kusů víc, než na technologii.
    8. Pokud někdo nabídne nějaký box s připojením brýlí pomocí optiky (tenký plastový vlákno + napájení v síle kablíku od sluchátek), bude sdílení frekvence přímo z brýlí pasé. Technicky je to jednodušší a rychlejší, než budování 5G. Než se rozhoupou, může pro tu bublinu být pozdě.
    9. Pokud začneme u operátora a jdeme výš po vlastnické struktuře, dřív nebo pozděj se dostaneme přes burzu k investorům, kteří mají jednu jedinou morální zábranu, nesmí tam být porno. Takže obsah, který by táhnul, si do datacentra nedají a přijdou tak o rozhodující segment trhu (M$ a jejich prohledávání fotek s rušením účtu bez upozornění, FB a mazání kojících matek, brýle od Google se zákazem erotiky a jejich rychlý konec,...). Voyeři si najdou jiný řešení a když už ho budou mít, proč ještě platit ISPíkovi za další obsah?
    10. Stejně to celý visí na aplikacích. bez nich to fungovat nebude. Takže je dost velký riziko, že dopadnou jak widle pro mobily. Nebyly aplikace->nikdo to nekupoval->málo potenciálních zákazníků->nikdo nepsal aplikace. Je hezký, že dodají brýle a infrastrukturu, je hezký, že ví, jak člověka zkasírovat, ale co mu nabídnou za přidanou hodnotu, kterou bude platit?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).