Hlavní navigace

Názor k článku Spasí nové aplikace operátory? od Ondrej Pejsa - DD, on se outsourcing ve světě (i v ČR)...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 7. 2003 17:40

    Ondrej Pejsa (neregistrovaný)
    DD,

    on se outsourcing ve světě (i v ČR) už leckde provozuje. Zpravidla to probíhá tak, že velká korporace uzavře deal s některou z IT společností s tím, že jí odprodává své kompletní IT (tj. HW, lidi apod.) a outsourcer jí posléze IT poskytne jako službu. Tj. v jednom baráku poté sedí lidé zaměstnaní ve 2 společnostech. Koneckonců tyto služby jsou dnes hlavní náplní např. IBM, EDS, CSC a mnoha další firem.

    Tady vzniká samozřejmě pro poskytovatele potenciál ve službách právě pro takovéto outsourcery (jím poskytnout hosting apod.). Nicméně z hlediska providera to není nová služba (ten stále poskytuje pouze své std. služby).

    Pokud by chtěl podobné služby poskytovat provider, musel by rozjet zcela nový business.

    Myslím, že budoucnost bude spíš v mass market službách (Video on demand, online hry nebo např. služba zajišťující přípravu a provoz obsahově náročných prezentací zboží v B2C e-shopech (multimedia))

    Velký potenciál určitě bude v mobilním internetu, ale to bude převážně záležitost operátorů GSM + snad UMTS.

    Cokoliv jiného co výrazně vybočuje mimo rámec zajištění komunikační platformy, případně obsahu bude znamenat vybudování kompletně nového businessu.

    Tj. pokud se vrátím ke smyslu původního článku, nevidím aktuálně pro "francouzské restaurace" na trhu prostor (dnes většina velkých "hamburgrářů" nabízí jídlo kvality vyhovující i náročným klientům). Tj. osobně bych jako analogii spíše viděl to, že provider je společnost zajišťující provoz pekáčů a není příliš velký rozdíl v tom, zda v té troubě někdo peče hamburger nebo zda je to vybraný gastronomický zázrak.

    Je to o tom, zda některý "provozovatel pekáčů" rozšíří svůj business i na výrobu a prodej hamburgerů (viz. např. QUICK), nebo zda dokáže rozjet i francouzkou restauraci (např. outsourcing ERP). Výhodu má v tom, že má levný provoz pekáčů, ale to je samozřejmě pouze minimální předpoklad k produkci skvělého fr. jídla (k tomu jsou nutné zcela jiné zdroje).

    Může ale např. zajistit kromě vytápěného pekáče i jeho pravidelné promazání čerstvým olejem :), a na tom pumpnout hamburgráře o nějaké další peníze.




Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).