Hlavní navigace

Speciál pro lidi, kteří nechtějí internet jen používat. Vyšla „papírová“ Lupa

16. 11. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Lupa.cz
Jak by mohla vypadat Lupa.cz, kdyby vycházela jako klasický tištěný časopis? Rozhodli jsme se to zkusit. Proto vznikl speciál Lupa3.0. Stáhnout si ho můžete i v PDF.

Poskytovat informace lidem, kteří nechtějí internet jen používat. To je pro mě poslání serveru Lupa.cz. Rozumět fungování celosvětové počítačové sítě, již dennodenně používáme, je, myslím, důležité – i vzhledem k tomu, jak jsme na internetu stále více závislí. 

Neznamená to, že by každý měl umět analyzovat zdrojové kódy, logy nebo síťovou komunikaci na té nejhlubší úrovni. Internet dnes není jen sítí z jedniček a nul, ale také cévním systémem, kterým proudí data a peníze, a obřím sociálním experimentem, kde se miliardy lidí setkávají v nejdemokratičtějším a nejsvobodnějším prostoru, jenž kdy na světě existoval.

Zatím se tohle místo jen učíme společně obývat. Vstoupili jsme do prvních místností v přízemí, tušíme, že jich je mnohem víc a že existují i další patra. Nevíme ale, co čeká za dalšími dveřmi. Nemáme čas na pečlivý průzkum, protože nám na záda tlačí dychtivý dav, který slyšel, že je tady pro všechny bydlení zdarma, a tak se chce také nastěhovat.

Někdo volá po pravidlech, jiný namítá, že v neomezeném prostoru jsou veškerá omezení zbytečná. Nikdo zatím nemá kompletní mapu tohoto úžasného a zároveň trochu děsivého místa, nemá ji ani Lupa.

Snažíme se ale poctivě každý den naše i vaše poznání rozšiřovat o ověřené a užitečné informace, které nám společně pomáhají v orientaci. Nyní poprvé a zároveň zcela mimořádně ve speciálním papírovém vydání, které si můžete stáhnout i v PDF. Stačí jen vyplnit pár registračních údajů do formuláře pod tímto textem a následně kliknout na tlačítko Registrovat.

Příjemné čtení vám přeje

David Slížek, šéfredaktor serveru Lupa.cz

UX DAy - tip 2

PS: Název Lupa3.0 je drobným „fórkem“ souvisejícím s termínem Web3.0, který má nahradit současnou etapu vývoje webu, o které ale víme zatím jen žalostně málo.

Odesláním informací souhlasím se Zásadami zpracování osobních údajů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).