Hlavní navigace

Názor k článku Jak se zranitelnosti Spectre a Meltdown projevily v českých datacentrech? od Jirka B. - On CPUman není úplně mimo. Bez ohledu na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 1. 2018 20:57

    Jirka B. (neregistrovaný)

    On CPUman není úplně mimo. Bez ohledu na to, zda a kdy vydá Intel nový mikrokód pro Sandy a Ivy Bridge, na těchto dvou mikroarchitekturách budou pravděpodobně díky jednodušším branch prediktorům celkem spolehlivě fungovat retpolines. A ty nový mikrokód nepotřebují a s velkou pravděpodobností budou na těchto mikroarchitekturách výrazně rychlejší než vylévání branch target bufferu a zakazování predikce indirect branchingu (což je to, co přidává nový mikrokód).

    Tvrzení, že pocítí dopady méně než modernější mikroarchitektury, je ale přehnaně silné. Na Skylake jsou sice retpolines trochu oříšek, ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že neřešitelný. Navíc díky odlišnému návrhu procesoru jsou tam zmiňované obezličky v hardware levnější. Takže přestože je teoreticky možné, že procentuální dopad na výkon bude na Sandy Bridge o pár procentních bodů menší než u Skylake, v absolutních číslech se to moc neprojeví.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).