Hlavní navigace

Názor k článku Spirála smrti Bitcoinu a jeho konec? Proč to nedává příliš smysl od Tomáš Marný - V čem je podle vás jistější? Zásadní rozdíl je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 12. 2018 0:59

    Tomáš Marný (neregistrovaný)

    V čem je podle vás jistější?
    Zásadní rozdíl je v tom, že u zákonných měn máte jejich oběh, přijímání a adjudikaci nařízenou zákonem. Jinými slovy, český subjekt vám nemůže odmítnout za poskytnuté statky platbu českou korunou, v korunách se vyměřují daně, oceňuje majetek, vede účetnictví, vypořádávají vztahy se státem a subjekty soukromého práva mezi sebou vzájemně. Centrální banka reguluje množství peněz v ekonomice a tím kompenzuje výkyvy jejich ceny (samozřejmě lze diskutovat o tom, zda to dělá dobře či špatně). Stát emituje dluhopisy a garantuje v nějakém středně až dlouhodobém horizontu vyplácení úroků a jistiny. To vše se navíc děje na omezeném území, na němž existuje celá ekonomika zúčtovaná v takové měně, mající nějakou setrvačnost. To vše má za následek, že můžu očekávat, že to, co si koupím za 100 korun dnes, se nebude výrazně lišit od toho, co si koupím zítra, resp. za měsíc či rok, přesněji řečeno ten vývoj lze poměrně spolehlivě předvídat. A právě tento fakt dává takové měně hodnotu - důvěra, že si za to něco zítra, za rok, za 10 let koupím. A ta je garantována právě vším tím prve řečeným, především tím je tvořena její hodnota - státem nařízený oběh, zájem státu a subjektů v ní zúčtovávajících na její stabilitě, síla a stabilita ekonomiky, která v ní zúčtovává své vztahy.
    Když to vezmeme odzadu - jakou má bitcoin hodnotu, tedy jakou mám jistotu, že si za něj něco kdy koupím? Není omezen na žádné území, jeho oběh není vynucen, reálně se v něm nezúčtuje (cena v bitcoinech se odvíjí od aktuálního kursu, narozdíl např. od vaší výplaty, která se nepřepočítává na konci každého měsíce dle aktuálního kursu např. EUR/CZK). Jeho hodnota je tvořena čistě spekulativně.

    Podle mého názoru je bitcoin výsledkem naprostého nepochopení základních ekonomických principů, na nichž jsou založeny peníze, potažmo měny, a naprostou neznalostí historie. Nemohou zkrátka existovat peníze, za nimiž nestojí jejich vlastní hodnota jakožto předmětu ekonomického zájmu, ani za nimiž nestojí ekonomika, která je v nich zúčtována. Pokud se chci obejít bez ekonomiky, musím jako peníze použít něco, co má všeobecně přijímanou hodnotu. Pokud chci jako peníze použít něco bezcenného, musí v tom být zúčtována nějaká ekonomika.
    Navíc v historii už tu byly neplnocenné "ne"-zákonné peníze, tedy různé bankozettle, "vídeňská měna", "konvenční měna" apod. Neosvědčilo se to, nefungovalo to, vždycky za tím byla zamaskovaná spekulace vyhnout se placení nebo zaplatit méně, a to i ze strany států, které se k emisím a platbám takovými "penězi" uchylovaly pokaždé, když byly švorc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).