Hlavní navigace

Spojení Nvidie a ARMu asi nebude, velmi rychlá Wi-Fi 7, Facebook staví AI superpočítač

28. 1. 2022
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Meta
Rekordní výsledky Microsoftu. ProtonMail bude blokovat sledování. Čínská čipová výstavba krachla. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Nvidia se údajně potichu chystá odstoupit z koupě ARMu za 40 miliard dolarůpíše Bloomberg. Na přípravu transakce bylo vynaloženo 1,25 miliardy dolarů, které už Nvidia neuvidí. Proti obchodu nahrává řada věcí, zejména obavy regulátorů (Čína, Velká Británie, Evropská unie a dokonce USA) a některých konkurentů. SoftBank zřejmě bude hledat nového kupce.

Naopak odkup Xilinxu ze strany AMD za 35 miliard dolarů pokračuje slibněObchodu dal nyní zelenou čínský regulátor, a to za podmínky, že AMD nebude diskriminovat další hráče na trhu a nebude nastavovat omezení.

Facebook staví údajně nejvýkonnější AI superpočítač na světě. Jde o AI Research SuperCluster (RSC) a Meta pomocí něj chce analyzovat obrázky, video nebo hlas. Má jít mimo jiné o součást velkolepé vize metaverse. RSC má nyní 760 modulů Nvidia DGX (šest tisíc GPU Nvidia A100) a má se dostat na šestnáct tisíc. Jako storage se používá 175PB řešení od Pure Storage, cache storage (46 PB) je od Penguin Computing.

MediaTek demonstroval využití Wi-Fi 7. Podařilo se dosáhnout rychlosti 46,1 Gb/s. Očekává se nasazení modulace QAM a 320MHz kanálů, standard poběží na 6, 5 a 2,4 GHz. Podle MediaTeku se první výrobky s Wi-Fi 7 na trh dostanou příští rok.

ProtonMail bude blokovat sledování v e-mailech. Typicky jde o malé obrázky, které mohou zjišťovat IP adresu, otevření e-mailu a podobně. Funkce bude ve výchozím stavu zapnutá a bude se týkat i zdarma dostupných účtů.

Intel v Ohiu postaví výrobu čipů za dvacet miliard dolarů. Jde o další významnou produkční investici této společnosti. Nový šéf Pat Gelsinger se rozhodl výrazně investovat. To mimo jiné zapříčinilo nižší ziskovost v posledním kvartálu. Ohio má první čipy začít chrlit v roce 2025. Výroba zaměstná tři tisíce lidí.

Čínská Tsinghua Unigroup ruší plány na výstavbu továren na DRAM a 3D NAND flash. Vyjít měly na třicet miliard dolarů a celé to mělo být jednou z vlajkových lodí čínského polovodičového průmyslu. Tsinghua a pod ní spadající firmy Unisoc a YMTC mimo jiné trpí sankcemi USA. Ve skupině nyní probíhá restrukturalizace, rozebírá Nikkei Asia.

Huawei na český trh posílá dvě vlajkové lodi P50 Pro a P50 Pocket. Cenovky jsou vysoce ambiciózní, a sice 29 999 a 34 999 korun. Těmto smartphonům nadále chybí služby Googlu a vlivem embarga na čipy také 5G. Jinak jde o slušně vybavené modely, Pocket má navíc ohýbací displej. Huawei se také čím dál více soustředí na jinou elektroniku, jako jsou monitory a další.

Nvidia zvýšila ceny grafik ze série GeForce RTX 3000. Jde o růst pět až 6,5 procenta, všiml si web Computerbase. Grafiky jsou drahé dlouhodobě, cenu ale zvyšovali především sami prodejci nebo OEM partneři.

Microsoft měl nejlepší finanční výsledky v historii. Tržby v druhém kvartálu činily 51,7 miliardy dolarů, meziročně o dvacet procent více. Čistý zisk byl 18,8 miliardy dolarů. Růst lze vidět ve všech sekcích. Firmě se daří i u nás, cloud už dělá přes polovinu obratu.

IBM prodává sekci Watson Health do rukou fondu Francisco Partners. Ta se zaměřuje na nasazování datových, analytických a AI nástrojů do zdravotnictví. Ukázalo se ale, že implementace není levná a lehká. Watson Health nedokázal růst. Sekce nyní bude operovat samostatně.

Samsung měl ve fiskálním roce 2021 tržby 232 miliard dolarů. Zisk se dostal na 43 miliard. V obou případech jde o růst o desítky procent. Jihokorejské firmě se daří prodávat high-endové telefony a elektroniku a zároveň jí nahrává situace s čipy. Samsung vyrábí například pro Nvidii. Ve čtvrtém kvartálu dělaly čipy polovinu provozního zisku celého podniku.

Na Cnews.cz otestovali procesorový chladič SilentiumPC Fortis 5. Jde o dražší iteraci Fera 5. Ukazuje se jako velmi dobrá volba i proti Noctue. SilentiumPC je polská značka hardwarových komponent, která je vzhledem ke své nízké ceně hodně kvalitní. Fera 3 za pár stovek například pohodlně chladí můj AMD Ryzen 7 5800X při plné zátěži.

Vyšel WinRAR 6.10. Hlavní změnou je to, že nepodporuje Windows XP, a naopak je přizpůsoben Windows 11.

NIX.CZ navázal spolupráci s univerzitou v Žilině. Peeringový uzel, který působí i na Slovensku, škole daroval nevyužité přepínače Cisco Nexus 7010.

Byl pro vás článek přínosný?