Hlavní navigace

SportFilm Liberec 2017: šest cen pro Českou televizi

9. 10. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: SportFilm
O víkendu skončil 20. ročník mezinárodní přehlídky filmů a dokumentů se sportovní tématikou zařazený do celosvětové World FICTS Challenge 2017.

Pořad 13. komnata věnovaný paralympijskému plavci Arnoštu Petráčkovi, cyklus o sportovních hrdinech naší historie, dokument o Pavlu Nedvědovi, ale i reportáže ze Zpráviček a dětské pořady Ty Brďo a Hopsasa. Česká televize získala na jubilejním 20. ročníku mezinárodního festivalu sportovních filmů Sportfilm v Liberci šest ocenění.

Všechny vítězné snímky postupují do celosvětového finále Sport Movies & TV 2017 – 35th Milano International FICTS Fest, které se koná od 15. do 20. listopadu.

NAPSALI JSME: Česká televize představila osobnosti a nové projekty na festivalu v Karlových Varech

Hlavní cenu libereckého Sportfilmu, který se koná pod patronací Českého olympijského výboru, získal příběh paralympijského vítěze v plavání z Ria 2016, který zmapoval pořad 13. komnata Arnošta Petráčka v režii Jiřího Střechy.

Vítězem v kategorii „Olympijské hry – olympijské ideje“ se stal cyklus Sportovci – hrdinové (režie Miroslav Langer a Filip Slezák), který je věnován těm, kteří ve třicátých letech 20. století vynikli na sportovní a olympijské scéně, a přesto v době okupace a druhé světové války neváhali položit život v boji proti nacismu. Z cyklu byli na festivalu představeni gymnasta Josef Gajdoš a boxer Vilda Jakš. Oba snímky produkovala Česká televize.

V kategorii Dokumenty byl oceněn mj. nizozemský snímek The Birth of the Legion (režie Marcel Goedhart) o klubu Feyenoord Rotterdam a v kategorii Sportovní osobnosti pak pořad Pavel Nedvěd a jeho osud (režie Milan Hodek, produkce ČT). Ten se po Josefu Masopustovi stal druhým českým držitelem Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy.

BRAND24

ČT - Hopsasa.
Autor: ČT

ČT – Hopsasa.

Festival ocenil i dětské pořady, mezi jinými vyzdvihla porota v kategorii Děti a sport snímek Ty Brďo – Sport (režie Vladimír Mráz, produkce ČT), jenž nenásilnou formou seznamuje nejmenší diváky s pohybovými aktivitami a jednotlivými sportovními odvětvími. Unikátní pořad určený pro slyšící i neslyšící děti Hopsasa – Ledový průšvih, kombinující mluvený projev a znakovou řeč, se pak stal vítězem v kategorii Metodické a populárně vzdělávací snímky.

Liberecký sportovní festival, který se konal nejen v Liberci (Kino Varšava a Home Credit Arena), ale i v partnerském Krönen kino Zittau, je nejstarším účastníkem největší přehlídky filmů a dokumentů se sportovní tématikou na světě, World FICTS Challenge. Ta sdružuje festivaly a producenty filmů ze 116 zemí pod patronací Mezinárodního olympijského výboru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).