Hlavní navigace

Spotify chce ovládnout svět podcastů, spuštění Facebook Shops a hacknuté superpočítače v Evropě

24. 5. 2020
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
EasyJet hacknut, Apple nakupuje, výpadek Zoomu, Pac-Man slaví 40, lepší Safe Browsing, Twitter plný botů, nový CEO TikToku. Co ještě přinesl právě končící #tyden.

Videokonferenční služba Zoom má problém. Obscénní zoombombing při čtení bible vedl k hromadné žalobě. Ta neřeší fakt zoombombingu, ale to, že narušitel byl „sériový pachatel“ mnohokrát nahlášený úřadům a Zoom nezabránil jeho dalšímu konání. Viz Shocking Zoombombing incident lands Zoom in legal trouble in US; Zoom issues statement.

EasyJet byl hacknut a únik dat se týká devíti milionů zákazníků. Unikly e-mailové adresy a záznamy o letech, u 2208 účtů došlo k „přístupu“ k údajům o platebních kartách a zloději se dostali až k CVV. Společnost uvádí, že šlo o „vysoce sofistikovaný kybernetický útok“ a mělo jít o útok na duševní vlastnictví, nikoliv na informace o zákaznících. Viz Letecká firma EasyJet přiznala velký únik dat, zasáhl na 9 milionů zákazníků nebo EasyJet admits data of nine million hacked.

New York Times nebudou používat inzertní data od třetích stran. Data pro cílení inzerce bude plně zajišťovat vlastními silami. Důvodem je snaha zajistit lepší ochranu soukromí čtenářů a návštěvníků. Je to příklad, který by měli následovat i další vydavatelé, včetně těch v Česku. Viz Exclusive: New York Times phasing out all 3rd-party advertising data.

TELEgraficky

Archillect AI ■ YouTube prý maže 共匪 ■ Grafana 7.0 je venkuKiss LinuxLighthouse 6.0 ■ Civilization VI zdarma u Epic Games ■ Bohatší opět bohatší ■ Solitairu od Microsoftu bude 30 let ■ V sobotu nejel Xbox Live ■ Microsoft PowerToys v0.18.1 ■ Hertz v bankrotuTENET vypadá dost dobře ■ Java má mimochodem také 30 let ■ RIP Kozmos 

WEBDESIGN, INTERNET

Facebook spustil Facebook Shops a slibuje vysokou ochranu soukromí. Umožní založit a provozovat e-shop na Facebooku i Instagramu a cílí na malé firmy. Ve skutečnosti je to ale jenom frontend pro existující e-shop (druhá možnost je objednávka, kterou dostanete zprávou), další způsob, jak uživatele udržet na Facebooku a Instagramu a nikam je nepustit. A také přimět provozovatelek dalšímu placení, aby jeho „Facebook Shop“ byl vidět. V Česku chybí checkout (funguje pouze v USA) a celé je to jenom velmi omezený prezentační nástroj. Více viz Na Facebooku se bude dát i nakupovat, firma spouští Facebook Shops a Instagram Shop.

Jak vydělávat peníze na internetu? Třeba vytvořit falešný zpravodajský web s plagiarizovaným obsahem. Na internetu je záplava takových fake webů, které prostě vezmou cizí obsah, obalí ho reklamou a poté za ni inkasují peníze. A nutno dodat, že také velmi často generují falešnou návštěvnost, protože jinak by těch peněz moc nebylo. Jak to funguje, se můžete podívat v To show how easy it is for plagiarized news sites to get ad revenue, I made my own.

Apple nakupuje starší TV seriály a filmy pro TV+. Od spuštění konkurence pro Netflix se toho v Apple TV+ moc neobjevilo, a jestli Apple chce, aby lidé, kteří na podzim v roce 2019 dostali službu na rok zdarma, začali platit, bude muset opravdu s obsahem něco udělat. Netflix nabízí tisíce věcí k dívání, TV+ obsahuje aktuálně ani ne třicet filmů a seriálů, byť je tedy nabízí za 4,99 USD měsíčně. Detaily v Apple Buys Older Shows for TV+, Stepping Up Netflix Challenge.

Spotify vs. celý svět. Nyní i v podcastech. V The podcasting world is now Spotify versus everybody else to ukazují na příkladu exkluzivní přítomnosti jednoho z velmi známých podcasterů právě na Spotify. Spotify těží z enormní popularity své aplikace v hudebním světě a proměňuje to v nebývalou konkurenční výhodu v podcastech. Další zásadní výhodou je navíc dostupnost zdarma. Celé je to samozřejmě problematické v tom, že se začíná objevovat další majoritní platforma s obsahem, který je dostupný pouze na ní.

SOFTWARE

Epic Game Store nabízel zdarma ke stažení hru GTA V (nově také Civilization VI). Vyvolalo to tak velký zájem, že to samotný Game Store nedával a mělo to dopady na hru samotnou – hráči se do ní nemohou dostat.

V neděli 17. května Zoom přestal fungovat pro uživatele v USA i v Evropě. Zhruba po čtvrté odpoledne se na Twitteru Zoomu objevilo oznámení o poruše. Do budoucna se může hodit, že existuje status.zoom.us, ale dokud se Zoom nenaučí stavové stránky provozovat zcela mimo vlastní sítě, tak moc k užitku nebude – výpadek se totiž týkal i této stránky.

WSL (Linux ve Windows 10) bude umět GUI aplikace, včetně GPU akcelerace. Usnadní se i instalace. Plné jádro Linuxu dorazí brzy s WSL 2 a později je plánováno právě umožnění spouštět GUI aplikace, bez nutnosti řešit X11. Viz Microsoft is bringing Linux GUI apps to Windows 10.

Windows 10 bude mít vlastní package manager. Samozřejmě použitelný z příkazového řádku. Detaily ve Windows Package Manager Preview. Pokud chcete vyzkoušet, tak musíte být betatester.

Nový Windows Terminal je venku (a na GitHubu můžete studovat zdrojový kód). Je open source, barevný, umí taby/karty, umí PowerShell i Linux, split view a řadu dalších věcí.

GW-Basic od Microsoftu je nově open source. A najdete ho na GitHubu. Viz Microsoft Open-Sources GW-BASIC a je to fascinující výlet do historie z roku 1983. Celé je to navíc psané přímo ve strojovém kódu.

PAC-MAN míří na Twitch coby hratelná hra v podobě PAC-MAN LIVE STUDIO. Zahrát si ho od června budete moci přímo ve webovém prohlížeči. To vše proto, že tahle legendární hra slaví 40 let. Viz Coming soon: PAC-MAN live on Twitch.

NVIDIA AI se dívala na hraní Pac-Mana a pak ho naprogramovala. Tedy alespoň to je napsané v Nvidia’s AI recreates Pac-Man from scratch just by watching it being played. Podrobnosti v 40 Years on, PAC-MAN Recreated with AI by NVIDIA Researchers.

MARKETING A KOMUNIKACE

Infamous je vlastně tak trochu Bonnie a Clyde v době sociálních sítí. Tak nějak by to asi vypadalo, kdyby v době těch historických postav existovaly současné komunikační a marketingové kanály:

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Superpočítače v Evropě byly hacknuty s cílem těžit kryptoměny. Velká Británie, Německo, Švýcarsko a nejspíš i Španělsko musely odstavit své superpočítače kvůli napadení kryptomalwarem. Britský ARCHER poskytuje průběžné informace na své stavové stránce, žádné konkrétní informace o povaze útoku ale neuvádí. Německé bwHPC muselo odstavit pět clusterů. Možnému napadení ve Španělsku se věnuje Wer schöne Verschwörungslinks für mich hat: ab an felix-bloginput (at) fefe.de! Z mála uvedených informací to ale vypadá na kompromitovaná přihlášení do SSH. Možné informace o konkrétním malwaru jsou v Academic data centers abused for crypto currency mining a RECENT ATTACKS AGAINST SUPERCOMPUTERS. Shrnutí a detaily viz Supercomputers hacked across Europe to mine cryptocurrency.

Zdrojové kódy pro chytrá dodávková auta Mercedes Benz unikla. Na vině je webový portál pro GitLab, na kterém se mohl kdokoliv zaregistrovat a získat přístup k obsahu. Zdrojový kód je z OLU, jednotky propojující auto s cloudem. Podrobnosti v Mercedes-Benz onboard logic unit (OLU) source code leaks online.

Google Chrome má nově vylepšený Safe Browsing. Ochrana proti škodlivým stránkám je nyní rychlejší v poznávání nových hrozeb. Původní systém stahoval seznam nebezpečných URL jednou za čas, teď přichází ověřování v reálném čase. Prohlížeč ale také bude odesílat Googlu více informací, například část stránky či stahovaného souboru, pro lepší analýzu. Pro přihlášené uživatele navíc budou dočasně tato data spojena s vaším účtem, aby Google mohl zjistit, jestli nejde o cílený útok přímo na vás. V Chrome 83 je teoreticky možné Enhanced Safe Browsing povolit v chrome://settings/security. Pokud to tam nevidíte, tak někdy později. Viz Prohlížeč Chrome přidává zabezpečené prohlížení webů a podporu DNS over HTTPS nebo Enhanced Safe Browsing Protection now available in Chrome.

Babička musela na základě GDPR smazat fotky z Facebooku a Pinterestu. Nelíbilo se to rodičům vnoučat a musel to řešit soud v Nizozemí. Při čtení Grandmother ordered to delete Facebook photos under GDPR si ale prostě musíte říkat, že tohle přece nemůže být pravda. Ale nejspíš bude a samozřejmě druhá logická otázka zní, proč to ona babička prostě nesmazala rovnou.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Prodej Giphy Facebooku může mít nepříjemné dopady pro Twitter, iMessage a další platformy. Giphy je totiž součástí většiny nejrozšířenějších aplikací a služeb a nový vlastník se tak dostane k informacím, ke kterým by se dostával jinak jenom velmi těžko. Facebook tvrdí, že akvizicí se nic nemění a vývojáři stále mohou s Giphy počítat, ale z pohledu soukromí uživatelů je to prostě Facebook. Jak se s tím například vypořádal Signal, si můžete přečíst v Expanding Signal GIF search. Je možné, že akvizice Giphy povede k růstu alternativ. Viz Facebook’s Giphy acquisition might have big implications for iMessage and Twitter

Facebook maže stále více nevhodného a závadného obsahu. Plyne to z aktuálního Community Standards Enforcement Report. V prvním čtvrtletí tak vzrostl počet smazaných falešných účtů. Viz Community Standards Enforcement Report, May 2020 Edition.

Twitter zavádí novou možnost, jak omezit, kdo smí odpovídat na tweety. Trochu s tím trolí uživatele v podobě tweetu, na který není možné odpovědět, protože u něj nastavili možnost odpovědi pouze pro účty, které jsou v tweetu zmíněné. Návod ostatně je také v tweetu.

Skoro polovina účtů tweetujících o koronaviru a znovuotevření USA jsou pravděpodobně bot. Zjistili to výzkumníci z Carnegie Mellon analýzou dvou set milionů tweetů za období od ledna. 45 % z účtů se chová jako počítačové ovládaní roboti. V 50 nejvlivnějších je podle všeho 82 % robotických, v top 1000 jde o 62 procent. Viz Nearly half of Twitter accounts pushing to reopen America may be bots a Nearly Half Of The Twitter Accounts Discussing ‘Reopening America’ May Be Bots.

MOBILNÍ APLIKACE

Google kvůli obsahu o koronaviru odstranil z Google Play podcastovou aplikaci Podcast Addict. Podcast Addict je přitom katalog podcastů a stejný obsah se objevuje i v dalších podcastových aplikacích, včetně těch od Googlu. Nyní Google po autorovi požaduje, aby zajistil nápravu, a aplikaci mu vrátí, pouze pokud ji do Play Store dá pod novým jménem. Nic absurdnějšího se hned tak nedá vymyslet. Viz Google suspended a popular Android podcast app because it catalogs COVID-19 content.

OneDrive umožňuje skenování vícestránkových dokumentů i pro nefiremní uživatele. Podrobnosti v Multi-page scanning for everyone.

Hello Emma umí na iPhonech hlasové ovládání česky. Najdete na helloemma.cz, je to hezké a autor je šikovný a vypadá to na hodně práce. Jen to má vadu, že se to musí dost složitě zprovozňovat. Je to naroubované přes Zkratky, které musíte jednotlivě stáhnout a instalovat. Čímž je dáno i to, že může reagovat jenom na předem známé a poměrně úzce definované věci. Celé je to přitom trochu absurdní, na iPhonu je možné diktovat česky, takže Apple rozpoznávat češtinu umí. Jen na Siri ji nějak ne a ne nastavit. Více viz Hello Emma je náhrada za Siri od Applu, která umí česky. K dispozici je zdarma.

Studenti selhávají ve zkouškách, zkouškové systémy nezvládají fotografie z iPhonu. Ty jsou ve výchozí podobě ve formátu HEIC, který v Applu nasadili pro vyšší kompresi, ale zbytek světa se ani po pár letech nezměnil a HEIC je na jiných platformách a na webových službách podporovaný s obtížemi, nebo vůbec. V iPhone je možné přepnout ukládání fotek do JPG, ale málokdo vůbec tuší, že fotografie mají nějaký formát souborů. Viz Students are failing AP tests because the College Board can’t handle iPhone photos.

STARTUPY A EKONOMIKA

Minecraft je stále v oblibě. 200 milionů prodaných kopií, 126 milionů měsíčních hráčů jedenáct let po spuštění. Koronavirus Minecraftu přinesl 25% růst nových hráčů (v dubnu) a 40% špičku v multiplayer aktivitách. 100 milionů prodaných měl Minecraft v roce 2016. Viz Minecraft still incredibly popular as sales top 200 million and 126 million play monthly.

Pizzerie si vlastní pizzu, kterou prodává za 24 USD, může koupit přes dovážkovou službu DoorDash za 16 USD. Vypadá to jako nesmysl, ale je to příklad nejhrubšího startupového kapitalismu. Takového, kde DoorDash v roce 2019 vykazuje 450 milionů dolarů ztráty při 900 milionech obratu. A Uber Eats ztrátu 461 milionů dolarů při obratu 734 milionů za jediné čtvrtletí v roce 2019 (rozumějte tomu tak, že vynaložili 1,2 miliardy, aby vytvořili příjmy 724 milionů). Viz Doordash and Pizza Arbitrage.

Tiktok má nového CEO, dřívějšího šéfa streamingu u Disney. Kevin Mayer v Disney vedle rozjezdu streamingu stál i za akvizicemi Pixaru či Lucasfilmu. Byl také jedním z možných kandidátů na šéfa Disney poté, co odstoupil Bob Iger. Mayer zároveň bude COO ByteDance. Viz TikTok nabs Disney’s streaming boss to be its new CEO.

Uber propustil další 3000 lidí a uzavřel 45 kanceláří po celém světě. Dva týdny po propuštění 3700 lidí. Škrty by měly přinést úsporu nákladů až 1 miliardy dolarů v tomto roce. Soustředit se chce navíc i na Uber Eats, kde se pokouší koupit konkurenční GrubHub. Viz Uber Cuts 3,000 More Jobs As Pandemic Squeezes Ride-Hailing.

Netflix začne s rušením účtů, které jsou neaktivní déle než rok. Zákazníků, kteří účet nepoužili déle než rok, se začne ptát, zda by nebylo lepší účet zrušit. Pokud zákazník neodpoví, účet bude zrušen. Velmi neobvyklý krok, uvážíme-li, že i tyto neaktivní účty jsou platící účty. Podle Netflixu jde ani ne o půl procenta účtů. Na konci prvního čtvrtletí měl Netflix 183 milionů předplatitelů. Viz Netflix will start cancelling inactive members’ subscriptions.

Tipy C

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).