Hlavní navigace

Názory k článku STA a příjem digitální televize: vy se ptáte, my odpovídáme

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 11. 2008 1:28

    -=RYS=-
    Velice dobry clanek. Doporucuji v nem pokracovat a "rozebrat" ruzne technicke moznosti TKR-STA rozvodu. Jelikoz mam na starosti nasi STA, tak jsem byl poveren "s tim neco udelat".
    V nasem panelaku (Zatec, panelak 37 let stary, nahrazeni stavajicho serioveho rozvodu "zeleny koaxial" novym kvalitnim hvezdicovym-paralelnim rozvodem, v rozvodu 4 analog programy k21-NOVA k35-CT2 k38-CT1 k44-Prima VKV2) jsem vcera dokoncil "prekopani" TKR-STA z analogu na "digital". Vyhazel jsem stare anteny, slucovace, zadrze a zesilovace a nasadil jsem vlozky Alcad ZG-401 k33, k58, k55 a k62 na antenu Iskra UHF-91X v primem zesileni kanalu do rozvodu bez konverze do VHF/analogu. Vse v naprostem poradku, jen u lidi jejich bytove rozvody jsou spatne a tak to lidem "kostickuje"...to vite, kdyz rozboceni je provedeno napriklad tak, ze dali 3 koaxy k sobe bokem, stahli kolickem na pradlo a 3 stredy zakroutili kombinackama. V prubehu asi pul roku me ceka jeste nasazeni VKV2 vlozky a pravdepodobne jeste antena a vlozky pro nemce (k22, k25 a 32) = 12 programu. A v budoucnu T-DAB a mozna i vlastni multiplexor s COFDM modulatorem DVB-T s programama z DVB-S. Nejake info u me na webu: http://www.ok1mjo.com/all/ostatni/STA_Alcad
  • 3. 11. 2008 6:56

    Skočdopole
    Trochu se tu zapomíná na satelity. Někdo namítne jak to souvisí s dvb-t? Souvisí to takto -

    U nás byl klasický rozvod starým zeleným koaxem na příjem analogu. Rozvody se nahradily novým koaxem do hvězdy, přidalo se 5 modulátorů na 5 základních programů (máme hodně důchodců se starou telkou) + zesilovače na dvb-t kanály.

    A teď to nejdůležitější - paraboly + lnb + multiswitche. Každý se teď může píchnout se svým sat receiverem do STA a barák nám asi jako jediný panelák v Praze nebude hyzdit les satelitů! Všechny domy v ulici jsou hned po zateplení opět "poseté" parabolami.

    Přijde mi škoda nevyužít nové rozvody pro rozvedení satelitního signálu, často se na to zapomíná! Ona se totiž sice udělá v domě suprová STA, ale půlka lidí chce 50 programů (HBO apod) a ne 10 a tak si pořídí Digi, UPC, CZ/SkyLink apod. A jak potom ten dům vypadá!!??
  • 7. 11. 2008 22:21

    008
    Ano na satelit by se nemelo zapomenout. Bohuzel prakticka situace byva takova, ze na spolecny satelit je schopno dat penize velice mizive procento lidi zijicich v dome a vlastnika to obvykle nezajima. Konkretni zkusenosti je zajem pouhych dvou lidi z celkem 33 bytu a po case montaz nejmene 10 individualnich anten - proste lidi jsou *** Samozrejme resenim v takovem pripade je zakaz montaze individualnich anten, jenze v pripade nezajmu vlastnika to tak jako tak nejde...
  • 3. 11. 2008 7:08

    Enik
    Konverze DVB do analogu je dokonalým podvodem na investora. Každý by si měl dnes uvědomit, že počet MPXů bude narůstat, a s každým novým MPXem bude nutné nasadit do rozvodu patřičný počet STB, modulátorů, konvertorů a zesiovačů. Řešení, které se tak zdá v první chvíli velmi jednoduché a levné, se tak postupem času náležitě prodraží. Nakonec bude stejně nutné udělat celý rozvod v DVB, protože analogové přijímače už nebudou. Investor tak bude neustále připlácet a připlácet desítky tisíc, až bude muset nakonec všechno vyhodit a zaplatit to znovu.
    Konverze DVB-T do III. pásma je také docela neštěstí, a hlavně je většinou naprosto zbytečná. Útlum původního stoupacího vedení včetně zásuvek je u 10ti patrového paneláku kolem 50dB. Vybuditelnost moderních zesilovačů dosahuje hravě 120dB. Na výstupu z účastnické zásuvky v bytě je tak možné dosáhnout úrovně signálu kolem 60dB zcela bez potíží i v IV a V televizním pásmu. Konverze tak není vůbec nutná.
    Pokud se někde anténářská firma rozhodně pro konverzi DVB-T do VHF, pak tím zkomplikuje nájemníkům život, a pravděpodobně většinu z nich donutí pořídit si vlastní anténu. I takováto zhovadilost má ale celkem elegantní řešení. Existuje totiž možnost zpětné konverze z VHF do UHF pásma, čímž se obnoví původní parametry příjmu. Nevýhodou ovšem je nutnost pořízení si vlastního konvertoru z VHF do UHF. Takový konvertor ovšem není nikterak složité zařízení, a je jen otázkou času, kdy se u nás najde firma, která bude takovéto zařízení dodávat v přijatelné cenové relaci.
    Zcela jistě by si tak měl každý zájemce o úpravu STA nechat udělat patřičnou nabídku včetně rozboru technického řešení, a případně ji nechat posoudit nezávislému odborníkovi. Taková "oponentůra" rozhodně příjde levněji než následná další předělávka STA!
  • 3. 11. 2008 7:47

    Skočdopole
    Naprostý souhlas. Bohužel vidím že ve spoustě paneláků v Praze se STA řeší právě jen konverzí (modulací) dvb do analogu. Víc nic.

    U nás se zvolilo "hybridní" řešení. Nový hvězdicový rozvod zvládá dvb-t v pohodě a navíc jsme "namodulovali" 5 základních programů s tím, že jde o přechodné řešení "pro důchodce". Rozšiřovat to nemíníme a až jednou nebudou mít analogy smysl vyhodí se jen modulátor(y).
  • 3. 11. 2008 10:57

    Radek Novák
    Vámi uvedené "hybridní" řešení je velmi často používané a dá se říci že ideální. Transmodulace vyhovuje konzervativní skupině diváků a navíc umožňuje (i když třeba jen pro omezené množství programů) používat původní analogová koncová zařízené (TV, VCR atd.). Ale přímé šíření všech DVB-T multiplexů je samozřejmě základem.
  • 3. 11. 2008 10:11

    Jiří Jáchim
    Včera mě napadla v souvislosti s převodem digitálního signálu do anonalogu ještě jedna věc. Jak dlouho se ještě budou dělat TV s analogovým tunerem? Je možné že za pár let takovéto TV uplně zmizí z trhu nebo si někdo myslí, že se budou dělat pořád?
  • 3. 11. 2008 10:52

    Radek Novák
    Možná to bude podobně jako s radiopřijímači. Pásmo AM také dnes již prakticky nikdo neposlouchá ale stále je ve většině přijímačů zabudováno.
  • 3. 11. 2008 14:10

    technikTKR (neregistrovaný)
    Počet muxů (myšleno FTA muxů, protože u těch PayTV zatím nikdo neví jakým způsobem budou fungovat - jestli např. receivery párované s kartami apod.) moc narůstat nebude, rozhodně ne tak, aby to nešlo v STA vyřešit převodem do analogu. A dneska už většině lidí nestačí jenom omezená nabídka v DVB-T, ale chtějí např. SK programy (které ne každý chytne s přeshraničního příjmu, takže je nutno použít satelit a není tudíž reálné každého účastníka vybavovat u každé TV receiverem pro DVB-S, navíc s přístupovou kartou - tady je jasně nejlepším způsobem ten rozvod v analogu).
  • 3. 11. 2008 20:43

    bez přezdívky
    Odhadovat, kolik bude za 5 či 10 let v DBVB-T FTA programů a kolik jich bude placených, to je věštění z křišťálové koule. Také si ale rozhodně nemyslím, že by v současné době byla v ČR zas až taková ochota připlácet za další programy, aby se vyplatilo placené programy šířit terestericky, když šíření ze satelitu je pro vysílatele levnější a nepředpokládám, že je mnoho takových, kteří si nemohou či nechtějí pořídit kabel nebo satelit, ale chtěli by placené programy. Když bude v DVB-T nějakých 15 programů, tak to, myslím, většina diváků bude považovat za dostatečný výběr a nebudou mít až takový zájem o další placené, nebude-li to nějaký úžeji zaměřený program podle jejich individuálního zájmu, kde zase by v STA bylo obtížné vyhovět všem, takže bude asi lepší STA doplnit o rozvod signálu ze satelitu bez konverze, ať si ten kdo má zájem, koupí DVB-S STB s kartou podle svých zájmů.
  • 5. 11. 2008 8:44

    technikTKR (neregistrovaný)
    Doplnit STA o přímý rozvod satelitu? A co když v tom baráku bude 70 bytů a každý to bude chtít do 2 (neřku-li 3) místností? A vůbec o jaký satelit se bude jednat? Astra nebo Intelsat nebo Hotbird nebo nějaký jiný? Nebo všechny dohromady? Asi sotva, že? To je prostě nerealizovatelné řešení...
  • 7. 11. 2008 22:14

    008
    Hrube nesouhlasim s tvrzenim, ze lze starym "zelenym" koaxem a staryma zasuvkama prohnat UHF - nelze, proste nelze... V pripade domu SVJ velmi obtizne resitelne, kdyz vas nekdo nepusti do bytu... V zapeklitych pripadech je konverze docela dobrym resenim, spousta prijimacu VHF s prepinanim sirky pasma ma. Netvrdim tim, ze nejleposi neni vymena rozvodu, ke ktere stejne v budoucnu dojde...
  • 3. 11. 2008 7:14

    bez přezdívky
    S posouzením "nezávislým odborníkem" v případech STA to bude těžké,jelikož už téměř žádní nejsou, většina z nich poctivě "slouží" kabelovým televizím.

    Řešení, které zmiňuje p.Skála, a to širokopásmový zesilovač plus kanálové filtry na vstupu nelze považovat za optimální,ale spíše jen výjimečné. Důvodů je mnoho, např. podstatně nižší vybuditelnost než při použití samostatných kanálových zesilovačů, nemožnost řádně regulovat úrovně jednotlivých multiplexů, malá selektivita (neumožňující provoz např. sousedních kanálů z různých antén) a v případě poruchy - totální ztráta.

    Na druhé straně se musím tvrdě ohradit proti použité formulaci diletantismus - při instalaci DVB-T boxů do STA. Řada lidí má doma ne jeden,ale více televizorů, analogová videa a dokupování DVB-T boxů ve větším počtu než jeden je, dle mého názoru, větší diletantismus, než je dát do STA. Řada větších domů si totiž zvolila koncepci typu přímý příjem multiplexů plus převod několika programů z DVB-T do analogu. Výhodou tohoto řešení je, že postačí si koupit do domácnosti jeden nový LCD TV s formátem 16:9(s vestavěným DVB-T tunerem) a ostatní TV provozovat jen v analogu,až do jejich "smrti". Žádné další STB doma, další krabice, ovladače atd. Právě stále častěji užívaný formát 16:9 naopak diskvalifikuje dokupování STB k televizorům s obrazovkou 4:3.
  • 3. 11. 2008 13:40

    Jean Valjean (neregistrovaný)
    Jenom doplním, že v STA se dneska celá řada programů přijímá ze satelitu a tady si snad autor odpovědí p. Skála nemyslí, že si každá domácnost ke každé TV bude ještě dokupovat STB s kartou jenom proto, že on má pocit, že analogový rozvod je diletantismus (a radši se nebavit o technickém řešení přímého rozvodu např. u 14-ti poschoďových panelových domů, kde na patře je 5 bytů a každý bude požadovat min. 2 přípojky - to je 140 přípojných míst dohromady, což by byl rozvod jako prase, pokud by šel vůbec udělat...). Nemluvě o faktu, že 99% STB (jak pro DVB-S, tak pro DVB-T) vůbec nedisponuje digitálním výstupem, ale pouze analogovým, takže i každý uživatel to pak propojuje s TV analogově. Prostě řešení DVB-T>>analog je naprosto v pořádku - stejně jako nikomu nepřipadne divné mít v STA DVB-S>>analog, tak není ani důvod se tomu divit u DVB-T. A pokud je investor dostatečně silný, tak ať si klidně udělá hybrid, pak si každý účastník může vybrat.

    Mimochodem - kdo je vlastně ten p. Skála? V jakém oboru pracuje a co má za sebou? To jenom aby si člověk mohl zjistit o jakého odborníka vlastně jde, když tady něco nazývá diletantismem...
  • 3. 11. 2008 11:34

    ivovi (neregistrovaný)
    Dobry, presne timto by se mela zabyvat informacni kampan a ne reklamou na CATV a IPTV.

    Zejmena pravni otazky se skoro nikde neresi. Tedy navrhuju zkuste napsat clanek "Mam pravo na signal DVB-T?", kde by se (treba pomoci pravnika) presne rozebralo na co ma clovek narok, pripadne jaky je nejlepsi postup pro najemnika, druzstevnika, vlastnika bytu, koho pozadat o napravu atd. A vsechny s tim souvisejici veci, jako must-carry v CATV, kterou majitel splni "umozneni". Rozvod satelitni mf v STA nebo satelitu zkonvertovaneho na analog, atd.

    Jeste drobna pripominka k rozporu v odpovedich k VHF konverzi:
    "konverze digitálních kanálů z pásma UHF do VHF zdaleka není tak zvrhlá" x "majitelé nejmodernějších televizorů budou muset koupit vhodný set-top-box. Reklamace směrujte k dodavatelské firmě."
  • 6. 11. 2008 12:12

    bez přezdívky
    Podle zákona o elektronických komunikacích je povinností majitele domu umožnit nájemníkům příjem těch TV programů, které mají licenci pro pozemní vysílání a v daném místě mají pokrytí. To může majitel řešit STA, kabelovou televizí, anebo tím, že všem nájemníkům umožní instalaci individuálních antén. Na příjem DVB-T přímý právní nárok není. Bylo by ovšem v rozporu s dobrými mravy (a tím i s Občanským zákoníkem), kdyby majitel domu příjem DVB-T nájemníkům, kteří si ho chtějí zajistit na vlastní náklady, nedovolil, aniž by k tomu měl právně relevantní důvod.
    Jestliže provozovatel kabelové televize neposkytuje must-carry v plném rozsahu, jde podle mého názoru o vadu služby, která, není-li na základě reklamace v přiměřené době odstraněna, zakládá právo uživatele odstoupit od smlouvy.
  • 3. 11. 2008 14:06

    Lukáš B.
    Koukám, že se dostalo i na můj několik měsíců starý dotaz do fóra...Situace nakonec dopadla jinak, než v mém dotazu. Neproběhla konverze UHF-VHF, ale firma jen provedla převod v rámci UHF na nižší kanál. I když to označovali za převod do VHF. Jen netuším, jestli budou muset provádět nějaký další zásah po přidávání dalších Muxů. Jednička jede na 33. kanále a kvalita špatná. Je ale pravda, že s Muxem jedna mají problémy i lidi mimo naší STA, tak uvidíme.
  • 3. 11. 2008 15:37

    Pamětník
    Je celkem pochopitelné, že do této diskuze hlavně přispívají ti, kteří se v problematice profesně nebo ze záliby pohybují a vyznají. Jen mne zaráží jejich přesvědčení, že :
    1. nikdo se už nesmíří se 4, někde jen se 3 analogovými programy (bez Primy), nejnověji třeba se 2 = ještě bez ČT2 (pokud přišli o ČT2, je velmi pravděpodobné, že v této lokalitě už běží alespoň MUX 1 a naopak jim minimálně další 2 programy v DVB-T přibyly = ČT24 a ČT4)
    3. většina STA nabízí i programy šířené jen zcela satelitní cestou
    4. nikomu nevadí, že převodem DVB na analog ztratí výhody EPG
    5. vysílání ve formátu 16:9 diskvalifikuje použití STB pro TV obrazovku 4:3 ???
    6. obecně domácnosti provozují jen jeden "sváteční" TV v obýváku a na ostatních stačí jen cosi analogového

    Zajímalo by mne, kolik promile sledovanosti celkově dosahují slovenské stanice v Česku. Přitom zde necítím hlavní problém v jazyce, ale v naprosto podobné skladbě programů. Stejně je "obyčejný" divák schopen ve večerním čase sledovat jen jeden pořad, těch, co si ostatní zajímavé souběžně vysílané programy operativně nahrávají na PVR, DVD R nebo video bude opět jen statisticky zanedbatelné množství. Možnost toho, že mu STA nabízí desítky programů může někoho uspokojovat, ale o smysluplném využití já osobně, z vlastní zkušenosti, nejen osobní, velmi pochybuji.
  • 3. 11. 2008 16:14

    technikTKR (neregistrovaný)
    1. Nepochybně se s tím počtem někdo smíří, stejně jako někomu stačí stará Škoda 105 a je spokojen. Jenomže se spíš ptejme "kolika lidem toto stačí", resp. kolik lidí se s tím počtem smíří...
    2. ?
    3. To je zkušenost, programy šířené satelitem se do STA dávají od počátku devadesátých let (tehdy hlavně Eurosport a pár SRN programů, dnes už je nabídka i z místních stanic jenž v DVB-T nejsou a nebudou, např. NOE).
    4. Všechno má svoje výhody a nevýhody - digitál nabízí EPG (což ale není takové terno, hlavně v souvislosti s tím, že ne všude tento programový průvodce funguje nebo funguje korektně), dále má vícekanálový zvuk (u nás nevyužívaný, čili opět o ničem) a u SAT provedení je to počet programů. Analog zase jasně vítězí tím, že nepotřebuje STB ke každé TV, což je právě případ STA, kde to lze snadno aplikovat.
    5. 16/9 (stejně jako 4/3) není problém ani v analogu a samozřejmě ani v digitálu.
    6. Opět zkušenost. V dětských pokojích, v kuchyních a ložnicích najdeš "TV druhé ligy" (tj. přenosky, monofonní, s menší úhlopříčkou atd.) a "hlavní TV" je v obýváku.

    Že STA (stejně jako kabelovka) nabízí desítky programů je především o tom, že má člověk možnost VÝBĚRU. A tuto možnost chce mít většina už od dob kdy každý zjistil, že nejsou jenom nějaké místní stanice v limitovaném počtu, ale že je nabídka (hlavně díky satelitu) mnohem pestřejší. S tím prostě nikdo nic nenadělá.

    A v souvislosti s STA doplním ještě jednu věc, jenž se málokde uvádí - není problém (za určitých okolností) do STA dostat i placené programy, a to za podstatně nižší ceny než u individuálního předplatného. Třeba CS Film vychází na desetikačku za účastníka/měsíc (přičemž každý účastník má analogový signál dostupný na všech TV a videorekordérech v domácnosti), zatímco individuálně (a u STA s digitálním rozvodem DVB-S) je to min. tisícovka ročně (neboli u každé TV nutný STB s kartou), tj. 8x tolik.

    A v neposlední řadě se příliš nemluví o spotřebě el. energie, která u několika STB v bytě taky hodí ročně pár stovek k tíži majitele...
  • 5. 11. 2008 7:46

    Václav Panenka  Ing.
    Souhlasím, je to nutné řešit komplexně celé s určitým nadhledem.
    Nejvíce mne osobně zaráží, co si někdy dovolují firmy a jejich technici. Sám jsem pár stožáru udělal. Dokonce jsem žádal o vyjádfření výzkumného ústavu a velikost trubky a sílu stěny trubky. Existuje také námrazové pásmo... To asi technici nevědí. Mne se také stalo, že jsem vylezl na střechu a stožár annéttní by zůstal v ruce- naprostožádné uchycení. To bylo postupem času pryč.
    Trubka by měl bát použita o průměru 78 mm a síla min 3-3,5 mm. Ostatní je hazard. Asi ještě technik neletěl ze střechy.
  • 3. 11. 2008 17:26

    bez přezdívky
    Ale to je přece naprostá pravda.V dnešní době přece nebudeme sledovat jen hrůzy typu Nova a Prima když máme daleko větší výběr. Mimochodem sledovanost třeba konkrétně slovenských programů asi zrovna malá nebude.Znám spoustu lidí kteří vždy tvrdili že je vůbec nepotřebují /analog nehrozil/ a nyní když je mají možnost přijímat přes DVB-S tak je sledují hodně často.U mě doma to samé.Kdybych neměl možnost dnes přijímat STV,Jojky nebo Markízu tak to by mě drahá polovička asi pěkně hnala a to i se všemi anténami.
  • 5. 11. 2008 8:46

    Pamětník
    Možná pramení mé názory z toho, že na STA nejsem závislý již asi 20 let. Již v 80. letech minulého století nespokojený soused, s příbuznými na západě, zorganizoval společný, ještě analogový, satelitní příjem pro sebe i sousedy, kteří o to samozřejmě měli zájem. A právě nejen z toho pramení mé přesvědčení, že velkému procentu diváků standardní nabídka z STA bohatě stačila a stačí i dnes. EPG je podmínkou digitální licence a proto jeho dočasná nefunkčnost ho nedegraduje jako celek. Převodem na analog se ale VPS už nevygeneruje. Ohrnovat nos nad "druholigovými" TV v domácnosti není třeba. I na nich lze požadovat, při jiné činnosti, nemoci, mít možnost sledovat svůj oblíbený pořad. Že má malou obrazovku, formát 4:3 a je mono, většinou nevadí, na výsledný pocit to negativně nepůsobí, ale absence některých kanálů, které jsou na tom "svátečním", by byla diskvalifikující. Také názor, že Nova a Prima nás zásobují jen hrůzami a téměř stejné komerční TV ze Slovenska nás umělecky jen obohacují, pokládám za zcela individuální. Ano, možnost je chvályhodná, ale na významně převažující podíl sledovanosti slovenských TV osobně nevěřím, pokud za tím není něco jiného, zde nevyřčeného. Zvýšená spotřeba více STB v domácnosti je daní této přechodné době. Podobně jako se zvyšující se obliba velkoformátových LCD a plazem s příkonem stovek wattů. Něco za něco, nejen za možnost se musí platit.
  • 5. 11. 2008 9:28

    technikTKR (neregistrovaný)
    Z EPG se dělá jakýsi mýtus (nebo je to možná tím, že DVB-T oproti analogu zase nemá až tak moc výhod, takže se pak zdůrazňuje každá kravina) a přitom si většina lidí koupí časopis s programem za 20Kč na 14 dní a pro zjištění co kde (ne)dávají ani nemusí zapínat TV. Takže EPG bych úplně vypustil z repertoáru.

    VPS se jednak už nepoužívá a druhak ani převodem DVB-T>>analog nebo DVB-S>>analog nemusí zmizet - tady je problém pouze v home-receiverech, které si s tím neporadí, ale u profi strojů (používaných i v STA) to jde bezproblémů. Ale jak jsem už psal - VPS je historie, dneska je na pořadu dne PDC a tam je to OK prakticky u všech přístrojů.

    Příjem SK programů v ČR (a opačně) je zcela pochopitelný díky absenci jazykové bariéry, a že se nějaký podíl nikde neuvádí je pochopitelné, protože třeba Markíza se v ČR mimo přeshraniční příjem vůbec oficiálně sledovat nedá (takže kdo by co u sledovanosti skoumal...).
  • 5. 11. 2008 20:41

    bez přezdívky
    Já taky nepsal že programy ze Slovenska nás umělecky obohacují ale jen to že jejich programová skladba /byť podobná/ je přece jen o poznání lepší.Nic víc,nic míň. Určitě se na ně podívám raději než na oblbující nesmyslné seriály ala Nova,Prima. To jsou programy vyloženě jen do sbírky,ale naprosto nesledovatelné.Naštěstí se s tímto názorem začínám setkávat čím dál častěji takže je vidět že lidé už díky většímu výběru pomalu začínají srovnávat. A to je dobře.
  • 7. 11. 2008 14:41

    Drahomír  Zrůst
    Mám digitální TV kartu v počítači, na kterou jsem chytal bez problémů všechny programy ČT včetně ČT4SPORT a ČT24, Očko a některé radiostanice na běžnou TV anténu. Teď jsem tuner asi čtvrt roku nepoužíval a když jsem jej v úterý znovu nainstaloval načetl mi pouze Novu, Primu 1 a 2 a TV Barrandov. Kam však zmizela ČT? Uměl by mi někdo poradit? Děkuji předem.
  • 9. 11. 2008 20:44

    Jiří Heřman
    Mě by taky zajímala nějaká jasnější odpověď na toto téma. Sice nejsem ten případ, že bych se vrátil po čase k DVB-T přijímači, ale po "velké třesku" z minulého týdne mi jede jenom "síť 2" a "síť 3". "Veřejnoprávní" multiplex ani ťuk. Jsem ze Slaného, příjem je prostřednictvím STA, ale do přepnutí koncem října mi jely všechny tehdejší multiplexy bez problémů (občas nějaké ty kostičky). Než začnu prudit domovní správu a tím pádem firmu, která nám dělala úpravy (respektive novou spol.anténu společně s novou střechou - cca před dvěma roky), chtěl bych mít jasno v problému. Nechápu totiž proč mi nejede právě ten "veřejnoprávní" multiplex, protože mám pocit, že vysílá ze stejného zdroje jako "síť 2", akorát samozřejmě na jiném kanále. Je problém opravdu v té STA a v její "rekonstrukci" dodavatelem?
  • 9. 11. 2008 21:41

    ladik 12 (neregistrovaný)
    Standardne je STA delana tak, ze na kazdy kanal je samostatna zesilovaci vlozka. To znamena, ze kanaly, na ktere nejsou v hlavni stanici zesilovaci vlozky v rozvodu nejsou. Hlavni stanice je resena stavebnicove, takze doplneni dalsiho kanalu necini zadny problem.
  • 10. 11. 2008 13:24

    Jiří Heřman
    Díky za odpověď. Znamená to tedy, že v naší STA jsou dejme tomu 4 zesil.vlozky a byly nastaveny na určité 4 kanály. Při přeházení multiplexů na přelomu října a listopadu se pak změnily kanály, ale do nastavení dvou z těch čtyř jsem se trefil (u toho 46 by to asi vycházelo), a proto mi fungujou dva multiplexy? Nepamatuju si na jakých kanálech se vysílalo předtím. Teď chytím v pohodě 41 a 46, ale 53 ne.
  • 26. 11. 2008 11:48

    jana sirotková
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak naladit správně příjem dig,vysíláni na LCD LG32LG2000??Programy se nám totiž sekají, zvuk vypadavá, hučí. No prostě hrůza. Nejprve to bylo jen na stanicích ČT , nyní i nova a prima! Děkuji
  • 24. 5. 2014 9:26

    TRIO

    Chceme v našem panelovém domě provést rekonstrukci 40 let starých TV rozvodů tj. výměnu koax. kabelů + osazení přívodů v bytech novými zásuvkami. Bohužel jsme zjistili, že někteří dnes již majitelé bytů - členové SVJ si kabelové přívody vedené původně v lištách, zazdili. Nedali je ani do trubky, prostě je zazdili. Nyní však odmítají jakékoli řešení s tím že jim to takto vyhovuje. Bohužel tím se celá akce stává zbytečnou, protože v multiplexním uspořádání zásuvek, kdy je jedna propojená v návaznosti na druhou, nám stávající staré kabely v konečném řešení budou snižovat přenosovou kvalitu na celé stoupačce.
    Můj dotaz je. Existuje nějaká vyhláška ,nebo zákoné opatření, které by upravovalo to, že Tv rozvody v panelovém domě musí být přístupné a proto musí být vedeny v lištách, nebo ve zdi v trubkách.
    Děkuji. J. Pešek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).