Hlavní navigace

Názory k článku Stalo se: IPV (nejen) proti Bezdrátové Praze

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 2. 2007 8:07

    Danny (neregistrovaný)
    Zna vubec autor clanku realny stav v pasmu 802.1b/g, zejmena pak na uzemi hl.mesta Prahy (ale i jinde v nasi republice)?
    Rekl bych ze nikoliv. Najit uz dnes volny kanal v Praze je nemozny ukon a jakykoliv zapnuty venkovni vysilac (a je naprosto jedno kym je vlastnen) okoli proste rusi, zvysuje se hladina okolniho sumu (a tedy snizuje kvalita uzitecneho signalu), atd... Sebelepsi zarizeni s tim nenadela vubec nic a ani Cisco nejsou zadni bohove, kteri by tento problem dokazali nejak magicky vyresit.
    Uz jen proto, ze kanalu neni ani tech 13, jak se na prvni pohled muze zdat, ale jsou fakticky jen 3-4 (jednotlive kanaly se prekryvaji). Pocet komercnich (ISP) i nekomercnich (cokoliv jineho) vysilacu v pasmu jde na uzemi celeho mesta do radu tisicu a radove desitky vysilacu je zmeritelnych na jednom miste.
    Kam tedy vlastne bude zarizeni od Cisca na nove vznikajici vlastne preladovat?
  • 12. 2. 2007 9:27

    uwif (neregistrovaný)
    Naprosto souhlasim. Jednu vec ale nikdo nebere v uvahu. Vysilacem neni jen AP viditelne ve vzduchu ! Vysilac ma u sebe kazdy uzivatel site - je pripojen zarizenim, ktere prijima i vysila, protoze Internet je proste o obousmerne komunikaci.

    Pokud se nekde rozhlednu a vidim jen "par desitek" vysilacu, pak jich je tam minimalne jeste x 10 a to jsou uzivatele siti. A POZOR - jsou to uzivatele siti, ktere novy vysilac ani nemusi ze sve pozice videt !!! Spustenim noveho vysilace dojde k zaruseni linky uzivatele a ta se stane nepouzitelnou. Bezne se tato situace resi prepojenim uzivatele na jiny vysilac, zmenou kanalu, apod. Jenze co delat, kdyz se ve vzduchu najednou objevi tak ohromne mnozstvi vysilacu (coz si zadna soucasna sit nemuze dovolit), ktere si jeste navic budou menit kanaly !!! V nejlepsim pripade zacnou linky uzivatelum kratkodobe "vypadavat" a i kdyby to bylo jen na par sekund, jak vysvetlime uzivatelum, ze si jiz nezatelefonuji, nezahraji hry apod.

    Vystavba takoveto site (a je jedno, jestli s internetem zdarma ci nikoliv) je smrticim projektem pro uzivatelske linky, zajistit jim kvalitu bude nemozne. Stavajici site prijdou o uzivatele a po jejich likvidaci jim slavnostne nabidne svou sit Magistrat?
  • 12. 2. 2007 11:11

    Zdenek (neregistrovaný)
    Tak, tak. Mel sem pana Peterku za na slovo vzateho odbornika, ale po tom co tohle predvedl, jeho kredit u me klesnul. Ohanet se Ciscem a jeho "uzasnym" RRM a "opominout" (zamerne?) ze pasmo je omezene a u 802.11b velmi podstatne. Je to starim, kamaradama nebo vsimnym?
  • 12. 2. 2007 10:34

    Tomáš Kapler (neregistrovaný)
    Článek od pana Peterky mě nijak nepřekvapil, přesně zapadá do jeho posledních článků. Na naší dvouhodinové schůzce strávil 15 minut (i když pravda, 15minutové zdržení bylo kvůli problému s místem, kde se schůzka konala), a ze 13stránkového dokumentu vytrhne z kontextu 3 věty, které vypadají takto možná pro někoho divně. Krom toho se jednalo o pracovní verzi pro danou schůzku, kde se tyto argumenty nadhodily lidem "z oboru", kteří se k nim vyjadřovali, finální verze bude během pár dní a bude značně jiná.

    Když by tam mohl být déle, nebo kdyby se mě na otázky v tomto článku zeptal, mohl mít odpovědi.

    Proč si začínáme stěžovat až nyní? Není to tak úplně pravda - kdyby nalistoval mé články na marigoldu a tuším i na IPV před rokem, tak by viděl, že už tehdy jsem se proti tomuto projektu stavěl. Celý rok pak bylo dost pravděpodobné, že ten jejich projekt prostě vyšumí, protože jej EU zamítne, prakticky od chvíle, co jej Praha představila byla totiž na popud EU ze strany MMR pozastavena výplata peněz. Jenže magistrát nakázal přesto podepsat smlouvu, někdy tuším 10 ledna se podepsala a začalo se stavět. Takže právě teď vidíme vhodnou chvíli, APVTS má totiž ve svém boji jednu nevýhodu - nemá ve svých řadách žádného WL poskytovatele, takže těžko může argumentovat nějakým narušením pro WL business. My "zastupujeme" 630 WL poskytovatelů, takže se nás to týká velmi.

    A ano, domníváme se, že by měly být prošetřeny všechny veřejné internety (z veřejných peněz), Bezdrátová Praha je totiž jen jeden z asi 10 podobných projektů (i když největší a mediálně nejpropíranější).

    Více informací o projektu v průběhu dneška na http://www.bezdratova-praha.cz
  • 12. 2. 2007 10:49

    Michal Krsek
    Tomasi,
    vy ve svem boji mate take jednu nevyhodu. Hodne lidi se domniva, ze zastupujete uzivatele Internetu.

    Tahle aktivita mi prijde, ze zastupuje jednu stranu poskytovatelu (komercni WLL subjekty) proti druhe (municipalni verejne site).

    Dokazu si predstavit situaci, kdy v nekterych lokalitach bude zajem komercnich WLL subjektu v rozporu se zajmem uzivatelu.

    Myslim, ze provozovani municipalnich zdroju je predevsim otazkou obcanu dane obce. Jsou lide, kteri maji za to, ze radnice ma provozovat verejne zachodky zdarma. Jsou lide, keri maji za to, ze radnice ma provozovat verejny internet zdarma. Nechme to na nich - obcanech bydlicich v dane lokalite.

    Mimochodem, z verejnych penez v forme prispevku z BBF bylo podporeno nenulove procento siti. Ty bys chtel take prosetrovat z hlediska jejich dopadu na WLL byznys?

    Zdravi Te
    Michal
  • 12. 2. 2007 11:33

    Tomáš Kapler (neregistrovaný)
    Ano, my zastupujeme uživatele Internetu, projekt Bezdrátová Praha jde totiž ve finále proti nim, nic jim nepřináší a naopak škodí. Nejedná se o nějaký internet zdarma, takže to sem vůbec nepleť, jedná se o placený internet, a navíc ještě na něj dá magistrát 342 milionů (pro pana Peterku - to je cena s DPH, kterou obec musí také zaplatit)

    A prosím přečti si nejdřív ten dokument, když už na něj dal pan Peterka odkaz, nebo počkej, až to dopíšu na http://www.bezdratova-praha.cz - problém je, že ve městě je takových sítí už stovka, s cca. 3000 přístupovými body a 30 tisíci zákazníky, z toho v dané oblasti je cca. třetina, magistrát chce na stejném místě postavit dalších 580 bodů a mít tam 50 tisíc platících zákazníků!!!, tj. o 50,5 tisíce aktivních vysílačů více (nárust o 500%) a tvrdí, že to je v pořádku.

    A když jsem psal, že rušení není ten největší problém, mám na mysli všechno to ostatní obcházení zákonů a porušování pravidel EU i ČR v oblasti podpory vysokorychlostního Internetu.

    MIČR (a tedy i BBF) a i EU jasně hovoří (viz ta naše pracovní verze stížnosti) o pokrytí nezasíťovaných oblastí, kde nefunguje normální trh. A přesně o tom bylo i BBF. Navíc tam byly podmínky samoudržitelnosti atd. Takže odpověď na tvou poslední otázku - ano, jestli je nějaký projekt z BBF, který poškozuje hospodářskou soutěž (a je jedno jestli je to WL či někdo jiný) tak bych byl pro jeho prošetření. BTW - všichni kdo dostali dotaci se zavázali, že HS poškozovat nebudou a BTW, první verze magistrátního projektu Internet Pro Pražany (později přejmenovaná na Bezdrátová Praha), dostala od 14 hodnotitelů 14× že poškozuje hospodářskou soutěž.
  • 12. 2. 2007 13:31

    Tomáš Kapler (neregistrovaný)
    Připravil jsem pro vás základní shrnutí projektu Bezdrátová Praha, viz http://internetprovsechny.cz/clanek.php?cid=182 respektive http://bezdratova-praha.cz/co-je-bezdratova-praha/
    Stay tuned, další pokračování budou následovat
  • 14. 2. 2007 14:50

    Milos Brejcha
    Na úvodní stránce je pak mapa pokrytí, zatím jen od těch 13 firem,
    které investovali oněch pár minut na zaslání GPS souřadnic, zatím tedy
    musím konstatovat, že 80% pražských wifi provozovatelů zřejmě plány
    Prahy vítá, nebo jsou možná tak málo akční, že je možná dobře že v
    budoucnu nebudou moci podnikat. ;)

    Ať tak či onak, do celé věci jsme se pustili s názorem, že je potřeba
    podpořit WiFi sítě ve Vašem boji, že mu jen chybí mediální a právní
    podpora, kterou my rádi u nám registrovaným sítí poskytneme. Rozhodně
    nechceme jít proti vašim zájmům a jestliže tedy 80% sítí nesouhlasí s
    naším postupem a vítá plány magistrátu, pak od našich dalších aktivit
    samozřejmě ustoupíme.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).