Hlavní navigace

Názor k článku Stalo se: odposlechy ohrožují VoIP od Majklík - U Skype se předpokládá, že odposlechy realizovat umí,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 6. 2006 8:18

    Majklík (neregistrovaný)
    U Skype se předpokládá, že odposlechy realizovat umí, protože všichni klienti v podstatě podléhají řízení centrálních serverů, takže funkce, že pro dané ID se klientovi přikáže, aby hlasový stream šel přes vybraný specializovaný supernód a použil určitého klíče, aby to na tom nódu šlo rozšifrovat je velice snadné a pravděpodobně i v Skype už dávno obsažené.
    U klasického VoIP na bázi SIPu už je to složitější, protože existuje tuna různých řešení. Do značné míry se dá také vynutit, aby hlasový RTP stream šel přes proxy operátora, kdy není povoleno REINVITE, ale tohle se dá použít leda tak u klientů, kteří nepoužívají vlastní dial plány a všechny hovory vyřizuje SIP router u operátorake kterému jsou registrováni. Pomiňme stav, že kolikrát VoIP operátoři sami pořádně neznají identitu klienta.
    V každém případě to ale zvyšuje náklady operátorů a v případě Internetu a uzavřené skupiny je celá řada dalších způsobů prokomunikaci tak, aby to odposlouchávání nešlo jen tak lehce realizovat. Snad teroristé domlouvající likvidaci půlky světa nejsou tak padlí na hlavu, aby si nedali práci a nerealizovali si vlastní VoIP řešení včetně kompletního šifrování? Doufejme, že ne, aby nám zase něco nespadlo na hlavu. :-)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).