Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Stane se Facebook platformou Internetu nebo naším nepřítelem? od Jiří Donát - Internet se nezruší, ale nebude pod těmi novými...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 10. 2011 18:04

    Jiří Donát

    Internet se nezruší, ale nebude pod těmi novými nadstavbami moc vidět. Většina uživatelů nebude vůbec tušit, že pod tou sociální sítí, kterou používají, vůbec ještě neco dalšího je.
    Podobná věc se přece již stala se službou www: většina dnešních uživatelů netuší, že služba www není totéž co internet.

  • 1. 10. 2011 14:29

    hugo (neregistrovaný)

    Rozumím asi co myslíte. Ať si dělají tvůrci nadstaveb co chtějí, ten základ stále musí existovat a fungovat. To máte pravdu.
    Jde pak ale bohužel ještě o to, kolik lidí bude ten základ jako takový, bez nadstaveb, používat. Pokud se povede zaměřit pozornost většiny manipulací a reklamou důsledně k nadstavbě, vyjde vám to nakonec v praxi nastejno, jakoby ten základ ani nebyl. Nač třeba číst www stránky, když přehled novinek se neobjeví (doufám že toho se nedočkáme) na nich, ale jen na nějakém typu sociální sítě například.
    Tak trochu srovnatelný proces probíhal před časem ve vývoji operačních systémů. Windowsy dlouho nestály za moc a dlouho bylo lépe je ignorovat a používat dosové aplikace, tj ten základ. Ale většinová pozornost se díky propagandě zaostřila jinam, místo vývoje aplikací pro "základ" se vyvíjela důsledně jen nadstavba. Až jsme došli do dnešní doby. Po dosu pes neštěkne.
    Tedy: měl byste mít pravdu a v nějakém lepším světě by to bylo, jak píšete. V naší realitě plné hlupáků kteří jen čekají až jim někdo poradí, co by měli dělat, je to myslím bohužel složitější.

  • 30. 9. 2011 7:49

    hobo (neregistrovaný)

    Vývojové trendy směřují ke strukturovanosti netu prostě z praktických důvodů - nestrukturované informace se hůře zpracovávají, třídí a využívají.
    Ale alokační vytváření nějakých strukturních nadstaveb nad obecně nestrukturovaným internetem neznamená, že nezbude místo na mimostrukturní aktivity. To by se musel samotný internet ve svých základech strukturalizovat, a to nelze bez jeho likvidace a nahrazení něčí zásadně strukturovanějším.
    Jinak řečeno - pokud se nezruší internet ve formě kterou nyní známe (tím myslím technickou páteř), budou všechny ty strukturované aplikace jen víceméně propracovanou nadstavbou jakéhosi "řádu nad původním chaosem". :-)

  • 30. 9. 2011 7:37

    hobo (neregistrovaný)

    Jednoduché:
    Strukturovanost vyžaduje promyšlené dodržování určitých dohodnutých struktur, případně jejich prosazení aplikační formou, což Facebook mimochodem dělá.
    Ovšem právě ta strukturovanost, ať již dobrovolná, či z donucení formou přístupu k nějaké aplikaci, je vždy v přímém rozporu s představami neomezeného internetu - strukturovanost je vždy nějaké omezení, byť třeba i jen tou nutností podřídit se pravidlům dané struktury.
    Ale stejně jako neexistuje neomezená absolutní svoboda v anarchistickém smyslu, neexistuje ani neomezený internet bez nutnosti podřídit se nějakým pravidlům - ať už strukturním nebo jiným.

  • 27. 9. 2011 23:50

    hugo (neregistrovaný)

    To, že semantický web, nebo jak už by se takový vývojový trend dal jedním slovem označit doposud nedorazil v takové síle, jak se zdálo že nám hrozí už před více lety, bohužel neznamená, že jde jen o fikci, strašidlo, nebo toužebné přání majitelů IT korporací. Bohužel se mi zdá, že ten vývojový trend tady jasně je, jen si dovoluju doufat, narozdíl od autora článku, že snad není nevratný. Máte-li nějaké argumenty pro svá tvrzení, uděláte mi jimi radost.

  • 27. 9. 2011 17:17

    smal (neregistrovaný)

    Nic ve zlem, ale uz leta se snazite budit dojem, ze se internet meni na semanticky web, a ono to porad nevychazi. Ted mi prijde, ze se mermomoci snazite aplikovat tuhle svoji teorii na Facebook - zda se mi to hodne nasilne.
    Zakonceni clanku ve stylu "jde o zakonity vyvoj" uz je srandovni...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).