Hlavní navigace

Názor k článku Státní správa by měla podporovat i minoritní prohlížeče od Miloslav Ponkrác - Já jsem kdysi, už je řadu let, když...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 5. 2003 9:50

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)
    Já jsem kdysi, už je řadu let, když jsem se učil HTML, četl větu, že W3C normy jsou pouze návrhy, a čeká se na to, zda tu kterou normu podpoří i vývoj. Nevím, jestli to platí dnes, ale tu větu si pamatuji.

    Řeknu to upřímně, člověk raději dělá věci pěkné a standardní. Ale k tomu, abyste se k tomu standardu dopracoval, musíte věnovat dost času studiu. Vůbec se nedivím, že většina lidí na to kašle. A W3C by měla podle mého názoru vyvinout vizuální nástroj, který by prostě generoval validní XHTML, či XML + CSS a tyto diskuse si můžeme odpustit. Proč by každý člověk, který chce na web dát pár informací musel studoval stovky stránek norem? Vy taky studujete RTF normu, když chcete psát dopis, nebo si raději spustíte vizuální textový editor? Podle mého je prostě situace, do které jsou tlačeni lidi chtějící publikovat na webu, nenormální.

    Navíc je třeba řící, že pokud si někdo dá za podmínku, že web musí pracovat v IE5, neřku-li IE4, tak můžete svoje teorie o čistém použití CSS2 kde to jde zahodit.

    Ak dyž už jsem se rozepsal, považuji W3C za neschopný spolek teoretiků, který léta nedokázal v HTML nic jiného, než tupě zírat, jak lidé rozšiřují jejich normy, protože jsou nedotažené. A tak jen s jazykem na vestě byli nuceni do dalších verzí HTML dát to, co se proprietárně rozšířilo, pokud W3C chtělo, aby je vůbec někdo bral vážně. Velmi dlouho W3C trvalo, než se vzpamatovalo, a dalo dohromady fungující nástroje (dnes už nějaký ten rok jsou) k tomu, aby se dalo vyhovět všem nárokům.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).