Hlavní navigace

Názor k článku Stav autorskoprávní ochrany: všeobecná spokojenost od Mordemy - Článek je sice "o autorském právu a problémech...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 1. 2012 15:42

    Mordemy (neregistrovaný)

    Článek je sice "o autorském právu a problémech s ním spojených", ale za vznik oněch "problémů" může především ten technický pokrok, který způsobil, že se z toho stala "právní věc". To jen na úvod, že diskuze o technologiích k tomuhle podle mýho názoru patří.

    Nevím, jestli jsi četl u Vašíčka článek na stejný téma. K těm technologiím to tam říká úplně přesně. Tohle je prostě pokrok, ať se to někomu líbí nebo ne. To, že se někdo snaží ten pokrok zastavit, aby na tom zastavení mohl vydělat, to je prostě jeho problém.

    Zkusím takovou krkolomnou analogii: Když byli na začátku dvacátýho století zavedeny do továren stroje a lidi přišli kvůli tomu o práci, mohli tenkrát stejně argumentovat, že kopírovat je nezákonný. Stroje zkopírovali lidskou práci a vzali ji lidem. Jasně, že autorský dílo a lidská práce je něco "trochu" jinýho, ale ten princip (zkopírování něčeho, na čem prostě díky technologii nelze dále lpět jako na svém) je podobnej.

    Ta snaha nějak monetizovat a ochraňovat autorská díla je myslím fakt až vynález doby dosti nedávné a vynález sloužící pouze k tomu, aby na tom někdo vydělal. Víme všichni, že SOPA/PIPA je jenom lobby zábavního průmyslu, kterej si chce namastit kapsu. Ne, že by tohle byla otázky zda kapitalismus ano či ne a just jen aby si "ty nahoře" nenamastili kapsu, je tady budu škodolibě hanět. Ale v zásadě nevidím důvod, proč by někdo nemohl zkopírovat to, čemu se říká cizí autorské dílo a užívat ho pro vlastní potřebu.

    To, že na tom někdo chce vydělat, to není můj problém. Zkopírováním filmu/hudby/PC_hry udělám pouze to, že se podívám, co někdo vytvořil a vytvořím to sám znovu. Mám prostě technologii, která mi to umožňuje. Neničím to původní, nijak to neovlivňuju, neomezuju, jen dám pod lupu nějakou věc a stisknutím pár tlačítek ji vytvořím znovu - ve zcela identické podobě. Něco takovýho si prostě z principu nelze nárokovat - to je zkrátka nesmysl chtít tohle omezit.

    Co kdybych chtěl stejným způsobem vytvořit třeba auto? To se taky bude řešit, kdo to auto vymyslel, jak ho navrhl a jestli mám právo to zkopírovat? No ano, bude, bohužel. Ale pořád je to problém spíš toho návrháře, než můj.

    A už jen tak na okraj závěrem: Samozřejmě ono je z tohohle lehká zkratka k "Kdyby se všechno kopírovalo, tak by nikdo nic nevymýšlel, protože by se pak neměl jak uživit. Proto chceme ten autorský zákon proti kopírování!" - což je prostě nesmysl. I kdyby bylo možné zkopírovat auto, vždycky se najde dost lidí, kteří to auto postaví i tak a dají ho sami k dispozici ostatním ke zkopírování. Takže tak nebo tak, pokrok prostě člověk nezastaví.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).