Hlavní navigace

Názor k článku Stav autorskoprávní ochrany: všeobecná spokojenost od Michal Altair Valášek - Máte pravdu, že autorské právo je koncept poměrně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 1. 2012 16:14

    Michal Altair Valášek

    Máte pravdu, že autorské právo je koncept poměrně novodobý, před sto padesáti lety víceméně nic takového neexistovalo. Jenomže před sto padesáti lety také byl za krádež koně trest smrti. Koně byli důležitější, než myšlenky.

    Teď je tomu naopak. Vzhledem k tomu, že intelektuální vlastnictví (jehož je autorské právo součástí) je důležité, musí být nějak právně uchopeno. Principy autorského práva tak, jak ho známe, vycházejí z Bernské úmluvy z roku 1886. Já osobně si myslím, že po 126 letech by si tyto principy zasloužily razantní změnu. Nepochybně je možné vymyslet několik alternativ, jaká by ta změna měla být.

    Nicméně, prakticky nikdo ze zúčastněných stran nemá zájem, aby k této dohodě došlo, protože každý má sice hromadu partikulárních zájmů (některé z nich byly zmíněny i v tomto článku), ale všem víceméně stávající chaos vyhovuje. A o tom jsem se pokusil napsat článek - ne o tom, jaká by ta úprava měla být, ale o tom, zda je vůbec možné, aby k ní došlo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).