Hlavní navigace

Názor k článku Stav autorskoprávní ochrany: všeobecná spokojenost od Radim - Někdo (autor) Vám z toho vypadnul. Na dějiny...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 1. 2012 17:51

    Radim (neregistrovaný)

    Někdo (autor) Vám z toho vypadnul. Na dějiny lze pohlížet i jinak. Nejprve se knihy psaly ručně a kopírovaly ručně. Pořízení kopie mělo přibližně takovou cenu jako pořízení originálu. V obojím bylo mnoho lidské práce. Nebylo to žádné spiknutí mocných a bohatých, kteří nechtějí aby chudí měli knihy. Prostě ten, co přepisoval knihu by rád dostal najíst (a navíc to byl odborník, číst a psát uměl jen pár lidí). Pak přišel knihtisk. Kopírování se zlevnilo a ten co přepisoval si musel shánět obživu jinde. Vytvoření kopie bylo najednou o hodně lehčí a tím pádem levnější. A hned tu byl problém. Když je levná kopie, každý chce kopii, kdo zaplatí originál? Ještě pořád je tu lidská práce autora. Tak se všichni dohodli, že jen autor bude moci říct kdo a za jakých podmínek bude kopii provádět. Autor si samozřejmě pravidla kopírování stanovil tak, že z každé kopie něco dostane a tím se zaplatil vznik originálu, který je hodně drahý. Je v něm veškerá autorová práce a případně i investice. Opět v tom nebylo žádné spiknutí bohatých a mocných. Tenhle poplatek pro autora se považoval za další náklady na pořízení kopie. Kdo kopíroval nelegálně (pirát), ten tento poplatek nezaplatil. Je dost trapné poslouchat piráta, když říká, že lze levně vytvářet kopie, protože on je vytváří aniž by se podílel na vzniku originálu. Tedy dělá něco špatného.
    Technologicky od té doby nenastalo nic nového. Pouze kopírovací stroje jsou už dnes tak levné, že je má kde kdo (PC), a náklady na vytvoření kopie jsou nulové. Ale stále jsou to jen kopírovací stroje, které jen kopírují. Pokud autor z kopie nic nedostane, nemá kdo zaplatit vznik originálu. Technologický skok, po kterém by autorský zákon nebyl potřeba, by nastal třeba v případě, že by třeba nějaký stroj vytvořil originál, bez potřeby práce autora. Nebo stroj, který by zajistil, že všichni, které nějakým způsobem autorské dílo(kniha, film, skladba ale také počítačový program a další) pobavilo, vzdělalo, nebo bylo jinak prospěšné by automaticky přispěl na vznik originálu. Obojí je v nedohlednu.

    A pokud jde o ten hmotný replikátor, těžko říct jak bude pracovat. Pokud bude muset vzniknout originál, který ale nikdo nebude chtít zaplatit, protože každý bude chtít jen tu kopii zdarma, pak si buďte jistý, že se výrobce originálu ozve.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).