Hlavní navigace

Názor k článku Štěpán Kotrba: Nezájem politické sféry může „zabít“ terestrickou televizi od Pamětník - Obecně je pravdou, že všechny antény potřebují alespoň...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 10. 2014 8:14

    Pamětník

    Obecně je pravdou, že všechny antény potřebují alespoň nějaké základní podmínky, aby byla jejich funkčnost použitelná. Ale, stavět do stejné pozice antény pro DVB-T a DVB-S, to snad bylo myšleno žertem? Pokud se majitel domu šprajcne, může to opravdu být problém, ale vždy se dá řešit příjem DVB-T snáze, i když třeba až po nějakém správním řízení, kdy je po majiteli nemovitosti vymáhána povinnost zajistit, nebo povolit příjem televize pro všechny nájemníky. Ale, očekával bych od takového nepřejícného majitele, že raději povolí jednodušší antény pro DVB-T, než "stádo" parabol pro všechny. Stále ale existuje možnost, že se dá DVB-T přijímat na pokojovky, nasliněné prsty, což v případě DVB-S zkrátka nelze. Zejména dnes, když je plno nových oken opatřeno skly s pokovením, kdy ani správně nasměrovaná pokojová DVB-S anténa nic nepřijme, pokud se nenechá okno k satelitu otevřené.
    Samozřejmě považuji nanejvýš rozumné STA "napájet" z DVB-S. Pokud je takový systém dobře vyprojektován a udržován, jistě dokáže poskytnout větší a pestřejší nabídku, než DVB-T. Ale, kolik % takových STA u nás je a kolik promile diváků má možnost se na takový systém napojit? Proto má cenu "bojovat" za zachování přece jen jednodušší a pro většinu dostatečné platformy šíření TV a to DVB-T.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).