Hlavní navigace

Stolní a přenosná rádia pro DAB+ mají často unikátní funkce

9. 12. 2021
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Telestar
Nahrávání, dobrá citlivost, obsah ze streamingových služeb, povedený design a přijatelná cena. I taková mohou být rádia pro příjem digitálního rozhlasu DAB+.

Paměť až na 500 oblíbených stanic vysílajících v DAB+, VKV nebo na internetu. Takto nadstandardně vysoký počet oblíbených programů dokáže uložit pouze přijímač Telestar DIRA 6i. Oblíbené stanice lze vyvolat jak ze seznamu oblíbených stanic, tak i pomocí čtyř tlačítek přímé volby na těle přístroje. Telestar DIRA 6i je něco mezi přenosným a stolním přijímačem. Má kompaktní rozměry 15,4 × 9,7 × 6,2 cm a hmotnost 260 g.

Mobilní příjem je řešen netradičně: za pomoci powerbanky, nikoliv klasicky pomocí vestavěného akumulátoru nebo možnosti vložení baterií. Barevný displej o uhlopříčce 6,1 cm (2,4'') umožňuje zobrazit slideshow (tj. doprovodné obrázky k vysílání – např. zpravodajství, loga stanic, fotky alb, moderátorů, informace o počasí apod.). Z internetové nabídky je možné poslouchat živé vysílání stanic, ale i podcasty.

Stanice můžete vyhledávat přímo pomocí názvu stanice, potažmo z vestavěného seznamu rádií, žánrů, včetně možnosti zúžení výběru na domovský region (tj. Česká republika). K internetu se rádio připojuje pouze pomocí Wi-Fi.

Rádio umí přehrávat soubory z USB, a to typu MP3, WMA, AAC nebo WAV. Unikátní funkcí je možnost nahrávání na USB – buď přímo, nebo v době naplánované prostřednictvím časovače. Lze zvolit konkrétní čas, délku nahrávání, stanici pro nahrávání a interval nahrávání (např. jednou, každý den apod.). Reproduktor (1,8") o výkonu až 4 W je umístěn v levé části přijímače.

Zvuk se dá přizpůsobit díky vestavěnému ekvalizéru. Uživatel může nastavit vlastní zvukové parametry, anebo aplikovat předem přednastavené hodnoty typu pop, rock, klasická hudba ap. V pásmech VKV a DAB+ je k dispozici manuální a automatické ladění. Díky F konektoru lze připojit vlastní externí anténu.

Přijímač podporuje i bezdrátové připojení Bluetooth 5.1 a má sluchátkový výstup. Rádio lze ovládat pomocí aplikace Soundmate pro operační systémy Android a iOS. Cena přístroje se na německých e-shopech pohybuje od 56 eur (1430 Kč), nejčastěji kolem 59 eur (cca 1500 Kč). Na českých e-shopech pak stojí přibližně 2390 Kč.

Telestar DIRA 6i
Autor: Telestar

Telestar DIRA 6i

Alternativou mohou být přijímače Technisat Techniradio 6 S IR a Xoro DAB 150 IR. Ty jsou rovněž přenosné a umožňují příjem DAB+, VKV, internetových rádií a zobrazení doplňkových informací na barevném displeji. Oproti Telestaru DIRA 6i mají přímo vestavěný zdroj napájení, avšak jsou hůře vybavené.

Technisat Techniradio 6 S IR je stereorádio s 2,4" displejem a Bluetooth, které umožňuje uložit 20 oblíbených stanic z DAB+, VKV a internetu. Je napájeno pomocí 1050 mAh akumulátoru. Rozměry má 23,5 × 11,4 × 7,1 cm a váží 596 g. Na německých e-shopech se prodává při slevě v ceně od 67 eur (cca 1700 Kč). Běžná cena je kolem 70 eur (cca 1785 Kč). V ČR se prodává za 2200 Kč.

Technisat Techniradio 6 S IR
Autor: Technisat

Technisat Techniradio 6 S IR

Xoro DAB 150 IR má rovněž 2,4" displej a Bluetooth. Kapacita vestavěného akumulátoru je 2200 mAh. DAB+ a VKV stanice lze uložit do 99 předvoleb, internetová rádia do 250 předvoleb. Podporován je i přístup ke službě Spotify. Z USB lze přehrávat soubory typů MP3, FLAC, WMA, WAV, AAC a AAC+. Rozměry jsou 18 × 9,9 × 4,5 cm a váha 330 g. Negativem je horší citlivost tuneru ve srovnání s ostatními přijímači. Cena přijímače se pohybuje kolem 58 eur (1480 Kč), v akcích od cca 51 eur (1300 Kč).

Xoro DAB 150 IR
Autor: Xoro

Xoro DAB 150 IR

Telestar DIRA S 24i je již klasické stolní rádio. Je rovněž z řady DIRA, proto má obdobné funkce jako výše popsaný model Telestar DIRA 6i. Přijímá rádia z DAB+, VKV i internetu a je možné z něj nahrávat na USB buď přímo (pomocí tlačítka na těle přístroje nebo dálkového ovladače), nebo naplánovat nahrávání vybraného pořadu pomocí vestavěného časovače (opět s možností různých intervalů).

USB slot se dá využít pro přehrávání souborů formátů MP3, WMA, AAC nebo WAV. Kromě běžných internetových rádií může uživatel i v tomto případě přepnout na podcasty. Rádio má barevný 2,4'' (6,1cm) TFT LCD displej, dva 3'' reproduktory. Zvuk vylepšuje digitální zvukový procesor a lze ho upravit pomocí ekvalizéru (s vlastním nastavením i továrními volbami).

Oblíbené stanice se dají uložit do 10 předvoleb pro každý typ příjmu (tj. 10 pro DAB+, 10 pro VKV, 10 pro internetová rádia). Kromě toho jsou k dispozici 4 tlačítka přímé volby na těle přijímače. Nechybí rozhraní Bluetooth 5.1, AUX, UPnP, DLNA a Wi-Fi 2,4 GHz. Spotřeba je 0,1 W ve standby režimu a do 20 W během provozu. Samozřejmostí je F konektor, díky němuž je možné nahradit teleskopickou anténu externí anténou pro dálkový příjem.

Cena přístroje se na německých e-shopech pohybuje kolem 110 eur (cca 2800 Kč), v akcích se dá pořídit už kolem 96 eur (2450 Kč). S ohledem na neexistenci oficiální distribuce této značky na českém trhu je rozdíl prodejní ceny mezi německými a českými e-shopy větší. Ceny v ČR se pohybují od 3342 Kč až po 4790 Kč.


Autor: Telestar

Telestar DIRA S 24i

V říjnu byl představen prozatím nejvyšší model řady DIRA. Jedná se o Telestar DIRA S 32i CD, multifunkční mikrosystém s hybridním rádiem, jenž umí přijímat kromě DAB+, VKV a internetových rádií i podcasty a hudbu z mnoha streamovacích služeb.

Dále lze přehrávat CD, popřípadě přes USB soubory ve formátech MP3, WMA, AAC a WAV. Z rádia (DAB+, VKV, internet) lze na USB i nahrávat, opět buď přímo, nebo pomocí vestavěného časovače. Přijímač podporuje UPnP, DLNA, Bluetooth 5.1 a připojení Wi-Fi v pásmu 2,4 GHz, má AUX-IN a sluchátkový výstup.

Rozměry jsou 36 × 14,5 × 17,2 cm a váha 3,56 kg. Dominuje mu velký 3,2" (8,1 cm) barevný LCD displej s možností zobrazení slideshow a dva 3" reproduktory s výkonem 15 W. Kvalitu zvuku vylepšuje digitální zvukový procesor a ekvalizér. Rádio se ovládá pomocí tlačítek na těle přístroje, pomocí dálkového ovladače a mobilní aplikace Soundmate.

Podle technické specifikace má přístroj 10 předvoleb pro uložení oblíbených stanic, včetně 4 tlačítek přímé volby na těle přístroje. V paměti naposledy přehrávaných rádií je až 40 stanic, rádia se samozřejmě dají vybírat i z manuálně setříděného seznamu. Opět nechybí F konektor pro možnost připojení externí antény.

Přístroj ale bude v prodeji zřejmě až příští rok.

Telestar DIRA S 32i CD
Autor: Telestar

Telestar DIRA S 32i CD

Designově povedené je Technisat Multyradio. V současné době se jedná již o čtvrtou generaci tohoto multimediálního rádia. Vévodí mu 3,2" (8,1 cm) barevný displej a dva 10 W reproduktory. Lze přijímat DAB+, VKV, internetová rádia a obsah ze streamingové služby Spotify.

Dále je možné přehrávat CD a přes USB i soubory ve formátech MP3, AAC, DLF, M3U, PLS a WMA. Přijímač se ovládá buď klasicky (pomocí tlačítek na těle přístroje a dálkového ovladače), nebo i moderně přes mobilní aplikaci Undok, příp. hlasovou asistentku Alexu.

BRAND24

Oblíbené stanice se dají uložit do 12 předvoleb. Externí anténu pak můžete připojit díky vestavěnému F konektoru. Dále je k dispozici analogový audiovstup AUX IN a sluchátkový výstup. K internetu se připojuje pouze přes Wi-Fi. V ČR se prodává od 7900 Kč, na německých e-shopech za 230 eur (cca 5865 Kč), v akcích od 188 eur (cca 4790 Kč).

Technisat Multyradio
Autor: Technisat

Technisat Multyradio

Zaujal vás některý z představených přijímačů v našem seriálu? Jak hodnotíte kvalitu prodávaných přijímačů pro DAB+ vysílání v ČR? Co by podle vás mělo umět DAB+ rádio? Podělte se v diskusi pod článkem o své názory s ostatními čtenáři.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).